واضح آرشیو وب فارسی:پی سی سیتی: دریاچه یا تالاب زریبار
http://bahman89.webphoto.ir/photos/ba136739.jpg
این تالاب مهم ترین جاذبه گردشگری استان کردستان می باشد و مهم ترین و کم نظیر ترین جاذبه آبی در باختر کشور محسوب می گردد. مريوان شهر زيبايي است، با مردماني مهربان و مهمان نواز. وجود اين تالاب زيبايي منطقه را دو چندان كرده و هر سال باعث جذب گردشگرانی از سراسر کشور و دنيا مي شود.
http://photo.blog4i.com/webloguploads/images/final/2008/06/merivan_1213555409.jpg
موقعیت و مشخصات تالاب :
تالاب زریوار در فاصله 2-3 كیلومتری غرب مریوان قرار گرفته است. حوضه آبخيز رودخانه زريوار با مساحت 237 کيلومتر مربع در غرب استان کردستان بخشي ازحوضه نسبتا وسيع مريوان راتشکيل مي دهد. پديده جالب اين حوضه، اکوسيستم آب شيرين درياچه زريوار است که در نيمه غربي حوضه واقع شده است. زهکش اصلي حوضه، رودخانه زريوار است که از دو شاخه فرعي آب مريوان و آب زريوار تشکيل شده است. بارندگي و دما دراين حوضه در جهت عکس هم عمل نموده و به همين علت زمستان، مازاد آب فراوان و تابستان نياز آبي شديد احساس ميشود.
این تالاب در ارتفاع 1285 متری از سطح دریا واقع شده ، طول درياچه شش كيلومتر و عرض آن 1700 تا 3000 متر و عمق متوسطش حدود 3 متر است. مساحت آن حدود 720 هكتار است. حجم آب درياچه از 5/22 ميليون متر مكعب تا 5/47 ميليون مترمكعب در طول سال متغير است. نكته قابل توجه در تشكیل این دریاچه وجود چشمه های آب شیرین در كف این دریاچه می باشد ، كه تامین كننده آب این دریاچه می باشد و به این خاطر زریوار را بزرگترین چشمه آب شیرین جهان عنوان نموده اند.
http://anobanini.ir/pic/ersali/ali-majdfar-01/b/zarivar-02.jpg
نام و افسانه ای مربوط به پیدایش تالاب زریوار یا زریبار :
وجه تسميه زريوار و زريبار كه هر دو در منطقه متداول است، به واژه «زری» که در زبان کردی به معنای درياچه است باز می گردد. پسوند «وار» و «بار» پسوند تشبيهی و زريوار يا زريبار به معنی درياچه وار است. درباره اين درياچه افسانه هاي متعددي وجود دارد كه مشهورترين آنها وجود شهري مدفون در زير آبهاي درياچه است.
مردم منطقه معتقدند كه در زمانهاي بسيار دور در محل كنوني درياچه شهري بنا بوده و پادشاهي ستمگر بر اين شهر حكمراني مي كرده است. مردمي كه از دست ظلم و ستم حاكم به تنگ آمده بودند، پيش مرد عارف و خداپرستي كه دور از شهر زندگي مي كرده مي روند، تا آنها را از دست ظلم و ستم حاكم نجات بدهد. مرد عارف هم از خدا كمك مي خواهد. به امر خدا از چشمه هاي زير زمين آب فوران مي كند، حاكم ستمگر و تمام شهر در زير آب مدفون مي شوند. فكر كردن به اين كه شهري در زير درياچه مدفون است، خيلي هيجان برانگيز است!
http://www.fishing.ir/fa/images/omid/place/zarivar/zarivar03.jpg
جاذبه های گردشگری :
درياچه ی زريوار که هزاران سال است حيات و آبادانی را به مريوان سرسبز بخشيده است همواره نظاره گر اين سرزمين حادثه خيز بوده و با شادی ها و دردهای جانکاه مردمانش شريک گشته و همچون ميراثی ارزشمند بخش هايی از هويت و تاريخ ما را در دل خود حفظ کرده است.
چشمه هاي « اورامان ماتان» و «ژاورود» مريوان همراه با مناطق و مناظر طبيعي، نظر هر بيننده اي را به خود جلب مي کند و به همراه «کوه تخت» (با 2820متر ارتفاع) در 32 کيلومتري جنوب مريوان و کوههاي «کمانجرد» در «بندکوه»، از ديگر ديدنيهاي بیمانند منطقه مريوان محسوب مي شود. پوشش گياهی اين ناحيه مناظری شگفت انگيز و باشکوه دارند. از آنجا که تنوع اقليمی همراه با ساير شرايط مناسب، از جاذبه های مهم در صنعت جهانگردی به شمار ميرود و جهانگردان خواهان دمای مطلوب و مطبوعی (بيست و پنج- بيست و دو درجه سانتيگراد) هستند، استان کردستان به ويژه در فصول بهار و تابستان از اين نظر بسيار مناسب و دارای توانايی های جهانگردی قابل توجهی می باشد. در فصل زمستان به علت شیرینی آب دریاچه و برودت هوا سطح دریاچه یخ می بندد و منظره بسایر زیبایی را به وجود می اورد .
http://www.roozbeh.net/wp-content/uploads/zarivar1.jpg
آسیب شناسی :
تالاب زريوار در شهرستان مريوان، بهشت گمشده ای است كه به دليل مشكلات حاصل از جنگ تا همين اواخر زياد مورد استقبال مسافران قرار نگرفته است. با احداث هتل بسيار زيبای زريوار و ساير اماكن اقامتی مناسب در كنار اين درياچه، آينده روشنی برای صنعت توريسم در اين منطقه ايجاد شده است. از سوی ديگر مردمانی بسيار مهربان و مهمان نواز واقعا مسافران را مجذوب ميكنند.
با وجود مخالفت مسوولان محیط زیست کردستان با احداث کانال ارتباطی بین 2 رودخانه قزل چه سو و دریاچه زریوار که باعث نابودی این دریاچه طی 50 سال آینده می شود ، وزارت نیرو همچنان بر احداث این کانال اصرار می ورزد. درياچه زريوار در حالى در مسير نابودى قرار گرفته است که جزو منحصر به فردترين تالاب هاى ايران به شمار مى رود و به دليل داشتن 37 گونه پرنده نادر و گياهان مختلف از جمله ميراث طبيعى ايران محسوب مى شود. به عقيده کارشناسان محيط زيست ، احداث اين کانال باعث ورود رسوبات رودخانه قزل چه سو به درياچه زريوار و کم شدن عمق اين درياچه خواهد شد و تابش آفتاب به سطح اين درياچه نيز باعث رشد گياهان آبزى و نابودى آن طى 50 سال آينده مى شود. اين در حالى است که برآورد کارشناسان عمر يک ميليون ساله اين درياچه در صورت طى روند طبيعى است.
وزارت نيرو که پيش از اين با همکارى مهندسان روسى ، درياچه آرال را که يکى از زيباترين درياچه هاى جهان بود به نابودى کشاند ، حالا قصد دارد درياچه زريوار را که به لحاظ شرايط کيفى و کمى در سطح استانداردهاى مطرح کنوانسيون تالاب ها (رامسر ، 1971) قرار دارد و مى تواند در فهرست تالاب هاى بااهميت بين المللى به ثبت برسد به سرنوشت درياچه آرال دچار کند.
وضعيت بهداشتي درياچه اسفناك است. در تمام اطراف درياچه يك سرويس بهداشتي مناسب پيدا نمي شود. مهماناني كه آمده اند تا از طبيعت بكر درياچه استفاده كنند بي رحمانه شاخه درختان را مي شكنند و از آن براي درست كردن آتش استفاده مي كنند. وجود آشغال در جاهاي مختلف هم باعث جمع شدن حشرات و ايجاد بوهاي مزاحم شده است. قسمت هاي حاشيه درياچه پر از نيزار و لاي و لجن است و هر سال مقدار آن نسبت به سال قبل افزايش پيدا مي كند و اگر همچنان كسي براي لاي روبي آن اقدامي نكند، شايد در دراز مدت چيزي از درياچه باقي نماند.
http://ups.night-skin.com/uploads/89-6/1383300837.jpg
امیدواری :
خيرالله مرادي، رئيس اداره كل محيط زيست استان كردستان، با اشاره به اقدامات حفاظتي اين اداره براي حفاظت از اين تالاب و ثبت آن در كنوانسيون بينالمللي تالابها به خبرگزاري ميراث فرهنگي گفت:«بيش از سه ميليارد تومان براي حفاظت از اين تالاب هزينه و جلوي ريخته شدن فاضلاب شهري مريوان به حاشيه تالاب گرفته شده است. طبق برآورد ما اين تالاب سالانه بهطور مستقيم بيش از يك ميليارد تومان بهره اقتصادي براي استان در بر دارد كه بيش از 420 ميليون تومان آن از فروش ماهيان تالاب است. بيش از آنچه كنواسيون رامسر از ما خواسته است در حفاظت آن كوشش كردهايم. هماكنون تردد قايقهاي موتوري در تالاب ممنوع است. جلوي ساخت يك پاركينگ و يك شهرك صنعتي را هم كه قرار بود كنار درياچه ساخته شود هم گرفتيم و بهجاي آن به دنبال ساماندهي مجتمعهاي تفريحي اطراف درياچه هستيم. ثبت اين تالاب در كنواسيون بينالمللي رامسر هيچ گونه مانعي را بر سر صيادي اهالي محلي ايجاد نميكند و بينالمللي شدن اين تالاب ميتواند در رونق اقتصادي و توريستي اين منطقه بسيار موثر باشد.»
پوشش گیاهی منطقه :
ميزان رطوبت و بارش مناسب باعث ايجاد جنگلهای انبوه بلوط و گونه های مختلف درختان جنگلی از جمله درختان افرا،خنجوک، مازو، گلابي وحشي، زبان گنجشک، گردو، سيب وحشي، پسته وحشي، زالزالک، آلبالوي جنگلي و بادام تلخ است. پوشش گياهی اين ناحيه مناظری شگفت انگيز و باشکوه دارند.
http://www.foto.ir/Photos/Gallery/14713.jpg
جانوران و پرندگان منطقه :
از گونه های مهم حيات وحش اين منطقه که با روند تخريب اکوسيستم زريوار در معرض خطر انقراض قرار می گيرند عبارتند از:
۱- سنجابک درختی(Dryomys nitedula)
۲- هامستر طلايی(Mesocricetus auratus)
۳- ول حفار کردی (Ellobius luteseeus)
۴-زردبر(Vormela peregusna)
۵-راسو(Mustela nivalis)
۶-سمور سنگی (Martes fonia)
۷-سياه گوش (Lynx lynx)
۸-حشره خور دندان سفيد بزرگ (Crocidura russula)
علاوه بر اين، جنگلهاي کردستان براي شکار (البته به شيوه مجاز) يکي از مناطق عالي محسوب مي شود؛ چنانکه در اين استان 34 شکارگاه با گونه هاي مختلفي از نوع گراز، شغال، روباه، بز، قوچ، ميش، خرس؛ و پرندگان شامل کبک، تيهو، قمري، بلدرچين، اردک، سرسبز، لک لک، دارکوب، وجود دارد.
http://www.fishing.ir/fa/images/omid/place/ovan/ovan02.jpg
آبزیان تالاب :
از جمله ماهیها و آبزیان دریاچه می توان به موارد ذیل اشاره کرد :
1- کپور معمولی (Common Carp)
http://www.fishing.ir/fa/images/omid/fish/carp/carp01.jpg
2- کپور علفخوار (Grass Carp)
http://www.fishing.ir/fa/images/omid/fish/carp/grasscarp01.jpg
3- کپور نقره ای (Silver Carp)
http://www.fishing.ir/fa/images/omid/fish/carp/silvercarp01.jpg
4- سیاه ماهی (Capoeta Damascina)
http://www.fishing.ir/fa/images/omid/fish/carp/cadam01.jpg
5- آمور نما (Pseudorasbora parva)
http://www.fishing.ir/fa/images/omid/fish/carp/amour01.jpg
6- شاه کولی (Chalcalburnus)
http://www.fishing.ir/fa/images/omid/fish/carp/shah01.jpg
7- کاراس (Caras)
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: پی سی سیتی]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 287]