واضح آرشیو وب فارسی:فارس: روباتي با مغزي از بافت هاي زنده فرانكشتاين دنياي روبات ها
ترجمه؛ نسترن صائبي
دانشمندان امريكايي موفق به ساخت يك روبات با مغز بيولوژيك يا بافت هاي زنده شده اند. محققان دانشگاه «ريدينگ» ادعا مي كنند كه «گوردون» اولين روباتي است كه توسط بافت مغز زنده، تحت كنترل درآمده است. اين دانشمندان با استفاده از اعصاب مغز موش، لايه خاكستري مغز اين روبات را ساخته اند. يكي از محققان اين گروه مي گويد؛ «اين تجربه شگفت انگيز، مرز ميان هوش مصنوعي و طبيعي را از بين برده و تحولي اساسي در ساخت قطعات حافظه نمونه مدل سازي شده و بخش يادگيري مغز ايجاد كرده است.»
«كوين وارويك» پروفسور دانشگاه «ريدينگ» و يكي از طراحان اين روبات مي گويد؛ «هدف از انجام اين پروژه، كشف اين مساله است كه خاطرات، چگونه در يك مغز بيولوژيكي ذخيره مي شوند.»
وي در ادامه مي افزايد؛ «فهم نحوه عملكرد سلول هاي عصبي درون يك شبكه، به نحوي كه بتوانند سيگنال هاي الكتريكي ارسال كنند، به دانشمندان كمك خواهد كرد تا با بيماري هاي مربوط به آسيب اعصاب مغز، مانند آلزايمر و فلج پيري مبارزه كنند.»
به اعتقاد «وارويك» اگر بتوانيم مسائل اساسي را كه در اين مدل كوچك مغز اتفاق مي افتد، كشف كنيم، نتايج بسيار خوبي در رشته پزشكي به دست خواهيم آورد.
«گوردون» همانند قهرمان فيلم انيميشن Wall-E، مغزي دارد كه از 50 هزار تا 100 هزار عصب فعال تشكيل شده است و به همين دليل به «گوردون» عنوان فرانكشتاين روبات ها نيز اطلاق مي شود.
دانشمندان براي ساخت مغز بيولوژيكي اين روبات، ابتدا سلول هاي عصبي جنين هاي موش را بيرون كشيده و سپس در يك وان آنزيم، آنها را از هم جدا كرده و در يك ماده مغذي آنها را در فاصله 8 سانتي متر به 8 سانتي متر روي 60 الكترود منظم كرده اند. اين «آرايش چندالكترودي» (MEA)، باعث ايجاد ارتباط ميان بخش زنده مغز و قسمت هاي مكانيكي روبات مي شود، به اين نحو كه سيگنال هاي الكتريكي حاصل از اعصاب زنده مغز و الكترود ها، به حسگرهاي روبات فرستاده شده و باعث به حركت درآمدن چرخ ها يا قسمت هاي حركتي روبات مي شود.
از آنجا كه مغز اين روبات يك بخش زنده است، بايد دماي آن توسط واحد كنترل به درجه حرارت معمولي بدن يك موجود زنده درآيد و سپس از طريق اتصال راديويي بلوتوث با اعضاي ديگر روبات ارتباط برقرار كند. «وارويك» مي گويد؛ «در ابتداي كار، اعصاب مغزي بسيار فعال و پركار بودند، اما با گذشت 24 ساعت به راحتي توانستند با اعضاي بدن روبات ارتباط مناسبي برقرار كنند.»
وي مي افزايد؛ « اين مغز بيولوژيك پس از گذشت يك هفته، به صورت خودجوش شروع به كار كرد و همانند آنچه در مغز موش يا انسان اتفاق مي افتد، به فعاليت خود ادامه داد.» اما مدل سازي انجام شده نشان مي دهد اين مغز پس از چند ماه فعاليت از بين خواهد رفت.
«وارويك» در اين رابطه مي گويد؛ «هم اكنون در حال بررسي هستيم تا بتوانيم به شيوه هاي مختلف، اين مغز را آموزش داده و براي رفتار هاي خاص آماده كنيم.» در برخي مراحل نيز، «گوردون» از اطلاعات خود استفاده كرده و مواردي را ياد مي گيرد. به طور مثال زماني كه به يك ديوار نزديك مي شود، حسگرها، يك شوك الكتريكي به او مي دهند و اين موضوع باعث مي شود با ديوار برخورد نكند. به اين ترتيب در موقعيت هاي مشابه نيز ياد مي گيرد كه چگونه رفتار كند. دانشمندان براي كمك به اين فرآيند، از مواد شيميايي مختلفي بهره برده اند تا فعاليت عصبي را در موقعيت هاي خاص تقويت يا مهار كنند.
در حقيقت «گوردون» يك روبات چندشخصيتي است، زيرا دانشمندان چندين مغز چند الكترودي را در سر اين روبات جا داده اند. «وارويك» مي گويد؛ «بسيار جالب است كه حتي ميان اين مغزهاي بيولوژيكي و ساخته دست بشر نيز تفاوت هايي وجود دارد، به طور مثال يكي از اين مغز ها، پرشور تر و فعال تر از بقيه عمل مي كند و آنچه را كه مي خواهيم سريع تر انجام مي دهد.»
از آنجا كه به خاطر مسائل اخلاقي، دانشمندان دانشگاه «ريدينگ» و چندين آزمايشگاه فعال در زمينه پژوهش هاي مغزي، قادر به استفاده از اعصاب مغزي انسان نبوده اند، در ميان موجودات زنده، سلول هاي مغزي موش را گزينه مناسب تري براي اين گونه پژوهش ها مي شناسند، زيرا تفاوت ميان مغز موش و انسان، تنها در كميت آن است و در كيفيت تفاوت چنداني بين اين دو ديده نمي شود.
مغز موش از حدود يك ميليون عصب تشكيل شده و برخي سلول هاي خاص كه وظيفه انتقال اطلاعات در مغز را به عهده دارند، از طريق يك ماده شيميايي با نام «انتقال دهنده عصبي» اطلاعات را رد و بدل مي كنند. اما مغز انسان صد ميليارد عصب دارد. «وارويك» مي گويد؛ «اين مغز بيولوژيكي، نسخه ساده شده مغز انسان است كه مي تواند ببيند و توانايي كارهايي را دارد كه ما مي خواهيم، در حالي كه در مورد مغز انسان اين كار شدني نيست.»
www.afp.com
يکشنبه 17 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 138]