واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: مؤلفههاي قرآني زندگي ايدهآل/ 1يك پژوهشگر قرآن:رسيدن به آرامش مهمترين تعبير قرآن از زندگي ايدهآل است
گروه اجتماعي: قرآن رسيدن به آرامش را بزرگترين تعبير از زندگي ايدهآل دانسته و از سخن بيهوده نگفتن، پرداخت زكات، خودداري از فعل حرام، رعايت امانت، محافظت بر نماز و رعايت حقوق مادي و معنوي شهروندان بهعنوان برخي از مؤلفههاي آن نام برده است.
حجتالاسلاموالمسلمين «هادي زينالعابدين» پژوهشگر قرآن و استاد سطح عالي حوزه علميه قم در گفتوگو با خبرگزاري قرآني ايران(ايكنا)، به ارائه تعريفي از مفهوم واژه «ايدهآل» پرداخت و گفت: ايدهآل بودن در همه شاخصهها در واقع علاقهمند بودن به تحقق بهشت روي زمين است كه در مكاتب گذشته نيز در قالب آرمانشهر مورد توجه قرار ميگرفته.
وي آيه پنجم سوره «قصص» كه ميفرمايد «وَنُرِيدُ أَن نَّمُنَّ عَلَى الَّذِينَ اسْتُضْعِفُوا فِي الْأَرْضِ وَنَجْعَلَهُمْ أَئِمَّةً وَنَجْعَلَهُمُ الْوَارِثِينَ؛ و خواستيم بر كسانى كه در آن سرزمين فرو دستشده بودند منت نهيم و آنان را پيشوايان [مردم] گردانيم و ايشان را وارث [زمين] كنيم» را از اشارات قرآن به حاكم كردن زندگي ايدهآل بر مردم جهان دانست و تصريح كرد: غالب شدن مستضعفان بر حاكميت آينده جهان در واقع حاكي از اين امر است كه اسلام زندگي ايدهآل و آرماني را تنها در حد آرزو و خيال نميداند.
اين دكتراي علوم اسلامي سه سرفصل كلي را براي منطبق كردن آموزههاي دين بر زندگي اجتماعي لازم دانست و اظهار كرد: بهرهمندي از عدالت عملي به جاي عدالت شعاري، پرهيز از قدرتطلبي و برتريخواهي و اصلاح خود قبل از اصلاح جامعه از جمله مضاميني است كه بايد در اين راه بهكار گرفته شود.
اين پژوهشگر قرآن با تأكيد مجدد بر سومين سرفصل گفت: احاديث و رواياتي كه از پيامبر اسلام(ص) و حضرت علي(ع) رسيده، بيانگر آن است كه آن بزرگواران صحابه خود را از هيچ كاري باز نداشتهاند يا دعوت به كاري نكردهاند مگر اينكه در درجه اول خود عامل به آن باشند.
اين مدرس نهجالبلاغه با اشاره به اينكه فرهنگ بايد در ذات انسانها باشد، اظهار كرد: نميتوان فرهنگ را به زور به كسي تحميل كرد، در واقع تا شخصي نخواهد مبادي به آداب ديني، فرهنگي و اجتماعي جامعه خود باشد حتي اگر يك بار هم رعايت كند، دوباره به جايگاه نخست خود بازميگردد.
از نظر اين استاد حوزه علميه قم راهكاري كه قرآن و احاديث براي زندگي ايدهآل ارائه ميكنند اينگونه نيست كه انتظار مطيع شدن يكباره انسانها را داشته باشد بلكه در هر جايي كه صحبتي از زندگي كرده، تأكيد آن بر اصلاح تدريجي بوده است.
زينالعابدين رسيدن به آرامش را بزرگترين تعبير قرآن از زندگي ايدهآل دانست و افزود: كسي غير از من و شما جامعه را نميسازد و زماني كه هر يك از ما براي آگاهي از رفتار صحيح و اصلاح اعمال نامناسب اقدام كنيم، رفته رفته جامعه را به آرامش دعوت كردهايم.
وي در ادامه اين گفتوگو به شاخصههاي مورد نظر قرآن براي معرفي چهره انسان علاقهمند به كسب زندگي ايدهآل و مطلوب اشاره كرد و گفت: اين فرد، سخن بيهوده نميگويد چرا كه حرف بيهوده عقل را زايل ميكند، زكات ميدهد تا فقيري به دليل گذران زندگي خود مجبور به دزدي نشود، اندام خود را از حرام باز ميدارد، عهد و امانت را رعايت ميكند، بر نماز محافظت ميكند زيرا مايه آرامش او است.
زينالعابدين افزود: خداوند در آيه 63 سوره «فرقان» درباره ويژگيهاي افراد شايسته زندگي ايدهآل كه با عنوان «عِبَادُ الرَّحْمَنِ؛ بندگان خداى رحمان» از آنها ياد ميكند معتقد است كه اين افراد با تواضع گام برميدارند، در جواب ابلهان سكوت ميكنند، تعاليطلب و برتريجو نيستند.
در ادامه اين گفتوگو خبرنگار ايكنا با طرح اين نكته كه چگونه ميتوان براي جوان امروز كه بعضاً دغدغههايش با مضامين ذكر شده فاصله دارد، اين امور را ساده و قابل فهم كرد؟ گفت: ما بايد به قانوننويسان توجه ويژه داشته باشيم.
اين استاد سطح عالي حوزه علميه قم در تشريح گفته خود تصريح كرد: كساني كه بر اساس قانون نانوشته و ناصحيح عمل ميكنند، شهرهايي را به وجود ميآورند كه از نظر جايگاه انسانهايش در نازلترين رتبهها هستند.
وي در همين زمينه پيشنهادي براي ارتقاي سطح زندگيها و نزديك شدن به شاخصههاي زندگي ايدهآل مطرح كرد و گفت: اگر ما قبول داشته باشيم كه بهترين قانونگذار خداوند است، خوب است كه مدتي در مسير او طي طريق كنيم زيرا هم ما او را قبول داريم و هم او ما را ميپذيرد.
زينالعابدين پذيرفتن حضور ساير شهروندان و توجه به حقوق آنها را از ديگر راههاي تحقق زندگي ايدهآل قرآني دانست و تأكيد كرد: رعايت حقوق شهروندان تنها به حقوق همسايه محدود نميشود بلكه بهعنوان مثال اگر زني حجاب خود را آنطور كه شريعت ميگويد، رعايت نكند و مدعي باشد كه ديگران بايد جلوي چشم خود را بگيرند اين امر در واقع بدترين نوع ناديده گرفتن حقوق ساير شهروندان است.
اين پژوهشگر قرآن به روايتي از امام علي(ع) درباره ميزان همراهي با دستورات دين اشاره كرد و گفت: به فرموده اين بزرگوار «چيزي كه نميتواني همه آن را درك كني براي كمترش تلاش كن» در همين راستا جامعه اسلامي هم انتظار دارد هر فردي در تعامل با رسول دروني خود كه همان عقل و وجدان است با دستورات دين همگام شود.
زينالعابدين تصريح كرد: گاهي لازم است براي اينكه شرايط يك زندگي ايدهآل مهيا شود، وجدانمان را به پاي ميز محاكمه ببريم، بهعنوان مثال از دختري كه به هيچ عنوان مايل نيست از او هتك حرمت كنند اما با بيحجابي و بيتوجهي به بازخوردهاي اين مسئله در جامعه، زمينه فساد را فراهم ميكند و خودش را در معرض تجاوز قرار ميدهد بخواهيم كه اين پرسش را براي خود پاسخ دهد.
اين پژوهشگر قرآن معتقد است كه زندگي ايدهآل محقق نميشود مگر اينكه براي حقوق ديگران هم ارزش و اعتبار قائل شويم.
وي در پايان گفت: اين حقيقت است كه زندگيهاي امروزي بسياري از ما آدمها فاصله بسياري با زندگي مطلوب و ايدهآل دارد و مصداقهاي متعددي در جامعه براي گفته وجود دارد.
شنبه 16 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 247]