واضح آرشیو وب فارسی:سایت ریسک: سردبير روزنامه «روژنامه» كردستان عراق؛ دولت ما روزنامه ندارد
سيامك سعدي
وضعيت روزنامه نگاري در كردستان عراق هم حكايتي دارد. فكر نمي كردم اوضاعش چنگي به دل بزند، اما سردبير روزنامه مستقل «روژنامه» كردستان عراق كه براي ديدار با روزنامه نگاران ايران به تهران آمده، سخن ديگري دارد. عدنان عثمان از تفاوت هاي كار روزنامه نگاري در كردستان و ايران مي گويد و بزرگ ترين چالش روزنامه نگاري امروز كردستان را نبود دسترسي آسان به منابع اطلاعاتي مي داند. سردبير «روژنامه» از دولت بي روزنامه شان ياد و به رابطه بسيار ضعيف فرهنگي و روزنامه نگاري بين مطبوعات ايران و كردستان اشاره مي كند و با توجه به اشتراكات موجود، تقويت آن را ضروري مي داند. سردبير كردستاني درباره وضعيت تيراژ، درآمد روزنامه نگاران و فرم و محتواي روزنامه هاي كردستان عراق هم سخن مي گويد.
---
- در مدت حضورتان در تهران از چه روزنامه هايي ديدار كرده ايد؟
تا الان با روزنامه نگاران روزنامه هاي اعتماد و كار گزاران ديدار و گفت وگو داشته ايم.
- در اين ديدارها چه تفاوت هايي بين كار روزنامه نگاري در ايران و كردستان عراق ديده ايد؟
ديدارها بسيار كوتاه بود، بنابراين نمي توان اظهار نظر و قضاوت جدي بر مبناي همين ديدار كوتاه داشت. اما با توجه به اينكه قبلاً هم از شيوه روزنامه نگاري در ايران مطلع بوديم و روزانه روزنامه هاي ايراني را مطالعه مي كنيم، مي بينيم كه تفاوت هايي از نظر شيوه كار وجود دارد.
- بارز ترين تفاوت ها چيست؟
به طور مثال در كردستان، هر روزنامه سرويس خبرساز خود را دارد. درست است كه اخبار اوليه كلي هستند، اما هر روزنامه يي از ديدگاه خودش آن را مي پروراند و خبر جديد و متفاوتي مي سازد. براي مثال مجلس مصوبه يي را اعلام مي كند، هر روزنامه به شيوه يي و با شخص يا اشخاص جداگانه يي گفت وگو و خبرش را توليد مي كند.
- اصل خبر (خبر پايه) را از كجا مي گيريد؟
اصل خبر از روزنامه هاي جهاني، كانال هاي تلويزيوني، كانال هاي ماهواره يي، سايت هاي اينترنتي و ارتباطات شخصي گرفته مي شود. به صورتي كه خبرنگار هر روزنامه با جمعي از شخصيت هاي پارلماني، حزبي، دولتي و... ارتباط برقرار مي كند و اين افراد به منابع خبري روزنامه بدل مي شوند. اين افراد خبري يا اطلاعاتي درباره يك موضوع مي دهند و خبرنگار روي آن كار مي كند تا زماني كه يك خبر يا گزارش خوب را آماده كند. البته مراجعه مرتب به سايت هاي اينترنتي و خبر گزاري ها هم مي تواند راهي براي كسب اخبار باشد.
- خبر از خبرگزاري ها هم كپي يا خريداري مي شود؟
به ندرت، برخي از روزنامه ها از اخبار منتشره خبرگزاري ها استفاده مي كنند اما آن را نمي خرند. ولي بيشتر تاكيد و اعتماد ما به اخبار توليدي خودمان است.
- در حال حاضر بزرگ ترين چالش و تهديد روزنامه نگاري در كردستان چيست؟
مي توان گفت بزرگ ترين مساله منابع اطلاعات و به عبارتي حق دسترسي به اطلاعات است. بايد ساز و كاري براي روزنامه نگار فراهم شود كه به منابع اطلاعاتي دسترسي آسان داشته باشد. در بسياري مواقع در ادارات به روي روزنامه نگاران بسته است. بيشتر هم اين چالش براي روزنامه هاي مستقل و غيردولتي وجود دارد. البته روزنامه هاي حزبي هم با اين مشكل مواجه هستند. به عبارتي براي گرفتن اطلاعات شفاهي مشكل نداريم بلكه دسترسي به اطلاعات مكتوب و اسناد مشكل است. مساله ديگر هم قانون مطبوعات است كه هنوز تغييرات اساسي در آنها صورت نگرفته است. مثلاً ما بر اين باوريم كه روزنامه نگار نبايد به خاطر اتهام مطبوعاتي زنداني شود. اين بسيار غير منطقي است. بازداشت بسيار كوتاه در حد يك روز يا چند ساعت هست، اما بيشتر نه. روزنامه يي تعطيل نشده است ولي تا زماني كه قانوني در اين باره نوشته نشود اين تهديد ها وجود خواهد داشت، پس به يك قانون مدرن و پيشرفته نياز است. قانون مطبوعات موجود هم به نفع روزنامه نگاران نيست، به همين خاطر هنوز تصويب نشده است. سنديكاي روزنامه نگاران هم بيشتر يك سنديكاي حزبي است تا يك سنديكاي مستقل، يكي از مشكلات هم همين است.
- چرا سنديكاي مستقل تشكيل نمي دهيد؟
تلاش هايي صورت گرفته اما ايجاد يك سنديكاي مستقل بسيار مشكل است.
- دولت كردستان مخالفت مي كند يا خودتان نمي توانيد اين كار را بكنيد؟
از همه جوانب سخت است، چون ايجاد يك سنديكاي مستقل قبل از هر چيز به يك تصميم جمعي و آگاهي همگاني نياز دارد. بايد چند روزنامه يا چند سردبير آگاهي، توان و وقت لازم براي اين كار را داشته باشند. امكانات مالي و داشتن دفتر و... هم مزيد بر اين مسائل شده است. از طرف ديگر سنديكاي موجود از جوانب مختلف پذيرفته شده است، بنابراين ايجاد اين سنديكا هنوز به صورت جدي مورد توجه قرار نگرفته است اما مدت زيادي است كه به آن فكر مي كنيم.
- درباره دسترسي به اطلاعات گفتيد، ديدم كه در يك شماره از روزنامه تان با دو وزير مصاحبه گرفته بوديد، با اين حال معتقديد به منابع اطلاعاتي دسترسي نداريد؟
منابع اطلاعاتي و آگاهي لزوماً به معني مصاحبه با اشخاص نيست. بيشتر روزنامه ها با وزرا يا شخصيت هاي اصلي دولتي مصاحبه مي كنند. اما اطلاعات و آگاهي بيشتر به اسناد و پرونده ها مربوط است. براي مثال بايد براي يك مساله مشخص به وزارتخانه يي برويد، بايد اين حق وجود داشته باشد كه در آن وزارتخانه به اسناد و مدارك به آساني دسترسي داشته باشيد. يا درباره يك فساد اداري، بايد همه اسناد و مدارك موجود در اختيار روزنامه نگار قرار بگيرد پس براي مصاحبه كردن مشكلي نداريم ولي براي دسترسي به اسناد و مدارك، چرا. در همه جا اين قانون هست كه روزنامه نگار و حتي ساير شهروندان هم به طور كامل و آزادانه به اطلاعات دسترسي داشته باشند غير از يك چارچوب محدود امنيت ملي.
- براي دسترسي آزادانه به اين حق تلاش كرده ايد؟
بله، فعاليت هاي زيادي در اين باره در حال انجام است، افراد زيادي در اين باره كار كرده اند و هنوز هم در حال فعاليت هستند. حتي در مجلس هم چند نماينده در حال فعاليت هستند و اميد است كه اين فشارها بيشتر و در آينده نزديك اين قانون در پارلمان كردستان تصويب شود، چون اين مساله تنها به سخت شدن كار روزنامه نگاري برنمي گردد بلكه يك بدگماني و بي اعتمادي هم در جامعه ايجاد مي شود، چون منابع كار روزنامه نگاري تبديل به منابع نا شناخته و مخفي مي شود كه فضا را براي انتشار مطالب غيردقيق مستعد مي كند. بنابراين نتيجه آن، آلوده كردن افكار عمومي به وسيله اطلاعات غيردقيق است.
- دخالت دولت در كار روزنامه ها در كردستان چه اندازه است؟
دولت ما خودش روزنامه يي ندارد، اما احزاب حاكم همگي ارگان مطبوعاتي، تلويزيون، كانال ماهواره يي، راديو و... خودشان را دارند. از سال 2000 هم اولين روزنامه مستقل در كردستان ايجاد شد و الان هم اين روند با سرعت پيش مي رود. حكومت دخالتي در كارها ندارد، سانسوري از جانب حكومت وجود ندارد و اگر خبر نادرستي هم منتشر شود، حكومت يا مسوولان دولت به دادگاه پناه مي برند و تاكنون مساله به تعطيلي روزنامه يي كشيده نشده است.
- گرفتن مجوز انتشار چه شرايطي دارد؟
همان طور كه گفتم چون قانون جديد مشخصي نيست، مجوز از وزارت «روشنفكري» گرفته مي شود، يعني صاحب امتياز يا مدير مسوول، سردبير و نام روزنامه را مشخص مي كند و تقاضاي مجوز مي كند.
- به هر كسي مجوز داده مي شود؟
آنچه تاكنون من شنيده ام، اين است كه به همه مجوز داده اند و تاكنون چالشي براي گرفتن مجوز وجود نداشته، اما در قانون جديد كه در حال تصويب است، تنها دادن يك آگهي در يكي از روزنامه ها يا تلويزيون به مثابه مجوز انتشار روزنامه است.
- تيراژ مطبوعات كردستان را چگونه ارزيابي مي كنيد؟
تيراژ در كردستان چندان مناسب نيست، دليلش هم اين است كه كردستان ساليان درازي به خاطر اينكه زير سيطره حكومت بعث بود، از كار روزنامه نگاري دور بود. كتاب ادبي بود كه اجازه چاپ مي گرفت و روزنامه هاي موجود هم حرفه يي نبودند، به اين دليل فرهنگ روزنامه خواني به آن شدتي كه بايد شكل نگرفته است. به همين دليل خوانندگان روزنامه در كردستان هنوز بسيار كم هستند و بيشتر نخبگان جامعه هستند كه روزنامه مي خوانند. البته روزنامه هاي ورزشي اوضاع بهتري دارند اما در مجموع تيراژ روزنامه ها چندان مناسب نيست.
- به نظر شما ارتباط بين روزنامه نگاران ايران و كردستان كم نيست؟
يك مساله يي كه در اين رابطه بايد به آن اشاره كرد، اشتراكاتي است كه بين روزنامه نگاران ايران و كردستان وجود دارد. يعني اشتراكاتي در اين باره وجود دارد، حال از اشتراك گسترده مرزي، وجود ساكنان كرد در دو كشور، وجود زبان مشترك و نزديكي زبان كردي و فارسي و نبود چالش هاي زباني در هر دو طرف و منافع مشترك اقتصادي، سياسي و... همه اينها فاكتورهايي هستند كه پيوندهاي محكم تري ميان روزنامه نگاران كرد در كردستان عراق با كليه روزنامه نگاران ايران از هر زباني دارند. متاسفانه اين پيوند بسيار ضعيف است. تاكنون ده ها كارگروه با تركيه و ساير كشورهاي همسايه ايجاد شده و از طرفي پيوندهايي با كانال هاي ماهواره يي عربي و جهاني وجود دارد، اما اين ارتباط با ايران بسيار ضعيف است. بازديد روزنامه نگاران ايران از كردستان در حد بسيار ضعيفي است و انتظار مي رود دولت هاي دو طرف روزنامه نگاران و فعالان رسانه ها را دعوت كنند و اين نشست ها به صورت مداوم برگزار شود و رابطه فرهنگي و روزنامه نگاري در سطح عالي و حرفه يي بين طرفين وجود داشته باشد كه متاسفانه در حال حاضر در سطح بسيار ضعيفي است.
شنبه 16 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سایت ریسک]
[مشاهده در: www.ri3k.eu]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 205]