واضح آرشیو وب فارسی:ايران ورزشی: رييس كميته ملى المپيك: - نگاه كميته توسعه اى است
حميدرضا افتخارى - مونا گل نبى
Hamidreza Eftekhari
Mona Gholnabi
پس از بازگشت كاروان ورزش كشورمان از پكن آنچه كه به عنوان ناكامى المپين ها ناميده شد مورد انواع نقدها و تحليل ها و توجيه هاى منصفانه و غيرمنصفانه قرار گرفت. حتى قبل از بازگشت كاروان از پكن جلسات بررسى عملكرد كاروان شروع شده بود. رشته هاى ورزشى شروع به بررسى نتايج خود در پكن كردند. مسؤولان سازمان تربيت بدنى تحليل كردند و مسؤولان كميته ملى المپيك نشست خبرى تشكيل دادند اما حتى جلسه ۳ ساعته كميته ملى المپيك هم براى اينكه پاسخ قانع كننده سؤال هاى خود را به دست آوريم كافى نبود و خواستار برگزارى مصاحبه اختصاصى با رضا قراخانلو، رييس كميته ملى المپيك شديم. تاريخ اين جلسه تعيين شد اما به دليل كمبود زمان اين نشست با حضور نمايندگان دو رسانه ايران ورزشى و خبرگزارى ايسنا برگزار شد.
ايران ورزشى آمادگى خود را براى گفت وگو با تمام مسؤولان ورزش كشور درباره نتايج المپيك اعلام مى دارد و حتى دعوتنامه هايى نيز براى برخى از مسؤولان ارسال شده است كه مسلما در صورت پاسخ به آنها ماحصل گفت وگوى ما را در اين صفحات خواهيد خواند
مساله اى كه اخيراً به نقل از شما در رسانه ها مطرح شد حاكى از اين بود كه كميته ملى المپيك حاضر به عذرخواهى از مردم نشده است. واقعاً اين طور است
قبلاً هم گفتم عذرخواهى از مردم بزرگ ما را بزرگ مى كند ولى به كار سطحى اعتقاد ندارم. درست نيست افرادى به صورت ظاهرى عذرخواهى كنند و هيچ مسؤوليتى را نپذيرند و به عهده ديگرى بگذارند.
شما چه راهكارى داريد
پيشنهاد كردم مسأله روشن شود و هركس به اندازه سهم خودش عذرخواهى كند. مردم مى خواهند بدانند چه كسى، بر چه اساسى چه مقدار از مسؤوليت را به عهده مى گيرد. كارهاى كليشه اى ارزش ندارد. اگر احساسات مردم جريحه دار شده ما به سهم خودمان عذرخواهى مى كنيم. بهتر است به اين مسائل فرعى نپردازيم.
ايده نظارت كه به عمل رسيد، نظريه مناسبى بود. درخصوص نتايج ضعيف پيش بينى ها درست بود ولى در رشته اى مثل جودو پيش بينى ها معكوس مى شود. آيا كار ناظران اشكال نداشت
نظارت به صورت مشترك بين كميته ملى المپيك و سازمان تربيت بدنى هم در نفرات، هم جلسات متعدد مشترك بود. در سازمان تربيت بدنى و كميته ملى المپيك واحد نظارت وجود دارد. اينكه نظارت به عهده كميته ملى المپيك باشد را هيچ عقل سليمى نمى پذيرد. متأسفانه برخى از مديران سازمان هم سعى مى كنند اينكه نظارت برعهده كميته است را تكرار كنند.
اين اشتراك در نظارت از كجا نشأت مى گيرد
اولاً در سازمان تربيت بدنى مديريت هايى براى نظارت وجود دارد. يك سرپرست در معاونت ورزشى و يك مديريت در بخش ستادى و بازرسانى كه در مجمع هستند وظيفه نظارت را برعهده داشتند. به علاوه در ستاد بازى ها هم از سازمان و كميته افرادى حضور داشتند و جلسات متعددى برگزار شد كه نتايج آن اعلام شده است. از دو سال قبل هم بر طبل هماهنگى كوبيده شد و در مصاحبه ها آمد كه كارها به صورت مشترك و خوب پيش مى رود. در حال حاضر نوعى بى تدبيرى است كه بخشى بگويد نظارت به عهده ديگرى است.
آيا كميته نظارت را برعهده نداشت
ما نظارت داشتيم و ادعا مى كنيم كه نظارت خيلى خوبى داشتيم اما با نقايصى روبه رو بود.
اما پيش بينى مدال ها به واقعيت تبديل نشد، اين نظارت را زير سؤال مى برد.
مسأله پيش بينى مدال را از فرآيند نظارت جدا كنيد. حتى اگر ناظرى در پيش بينى خطا كرد دليل بر اين نيست كه در فرآيند نظارت بد عمل كرده است. مسأله پيش بينى با هماهنگى فدراسيون ها صورت گرفته و اكثراً صحيح بود. چنانچه من جمع بندى كردم در بهترين شرايط ۷ مدال در بدترين شرايط دو و در شرايط متعادل ۴ تا ۵ مدال مى گيريم. به علاوه جمع بندى ناظران و فدراسيون ها در اكثر موارد شانس مدال بوده و ناظران قطعاً اعلام نكرده اند كه مدال مى گيريم. در فرآيند نظارت ناظران قوى، ضعيف و خيلى ضعيف داشتيم اما مسأله نظارت ما بر فدراسيون ها متكى به وجود شخص ناظر نبود.
ديگر منابع نظارتى شما چه بود
يكى از منابع قوى ما و سازمان تربيت بدنى رسانه ها هستند. چيزى از فدراسيون ها ناگفته نمى ماند. در مورد تغذيه، كادر فنى فدراسيون ها، اعزام ها و عدم اعزام ها به مسابقات اصلى، رسانه ها بهترين اخبار را مى دادند و منبع نظارتى بودند. به علاوه از پيشكسوتان و خود قهرمانان مكرر نظر گرفتيم. در ستاد علاوه بر شخص ناظر، كميته هاى علمى، مالى و پزشكى نظارت هاى خود را داشتند كه در برخى موارد به فكر تجميع آن افتاديم. به صورت مشخص بفرماييد چه اتفاقى افتاد كه ما بى اطلاع بوديم يا ناظر ما وارونه آن را انتقال داده است. جاى اين مسأله در هياهوى چند روزه اخير رسانه ها خالى بوده است. اين روزها فقط اتهامات كلى و نقدهاى شديد به كليات را مى بينم. من سكوت مى كنم و منتظر مى مانم كه به طور مصداقى بگوييد سيستم نظارت ما در كجا مشكل داشته است.
به طور مثال پيش بينى ۹۰ درصدى شانس مدال آورى ميراسماعيلى محقق نشد به طورى كه جودوكاران حتى در حد مدال هم خود را نشان ندادند.
آقاى فكرت در فرآيند نظارت از ناظران قوى، مسلط و مؤثر ما بود كه از مسائل فنى تا رفاهى و تداركاتى را به هنگام به ما گزارش كردند. من از اين خروجى دفاع مى كنم. در مصاحبه هاى قبلى خود اعلام كردم كه در بدترين شرايط دو مدال مى گيريم. من در روز مصاحبه عمومى هم دو بار سكوت كردم و تقاضا كردم به مشكل مصداقى بگويند كه سيستم نظارت كميته در كجا ضعيف بوده است ولى رسانه ها چيزى نگفتند.
اما غير از پيش بينى هاى رشته بوكس مابقى پيش بينى ها درست نبود.
من مى پذيرم كه با توجه به دشوارى پيش بينى قاطع در برخى پيش بينى هاى ناظران از نظر كسب مدال درصدى از خطا مشاهده مى شود به عنوان مثال در تكواندو پيش بينى شده بود احتمال كسب مدال طلا ضعيف است كه گرفته شد.
اما مثلاً چرا در مورد آرش ميراسماعيلى گزارش ناظر حاكى از آمادگى او است اما نمى تواند موفق باشد
براساس مشاهدات خودم و گزارش ناظر ميراسماعيلى سخت ترين تمرينات ممكن را انجام مى داد اما علت عدم موفقيت آرش به تحليل هاى فنى نياز دارد.
در پكن ديديم كه كسى مدال مى گيرد كه تمركز داشته باشد و ورزشكاران ما تمركز نداشتند.
در مورد عدم تمركز ميراسماعيلى مى پذيرم كه اتفاقات مديريتى و مشكلاتى بروز كرد كه ناشى از تغيير رييس فدراسيون بود و مسائلى حول و حوش استقرار مديريت جديد بروز كرد كه حتى در بين ورزشكاران و كادر فنى رفتارهاى بدى ديديم. پيشنهاد ما استفاده از مشاور بود كه به انتخاب خودشان از آقاى خرم استفاده كردند و برخى از جودوكاران از مركز روانشناسى آكادمى كمك گرفتند.
در اينكه ورزش ما حتى اگر متكى به تك ستاره ها باشد موفق عمل نكرده است شكى نيست. اين مشكل چه زمانى و چطور بايد برطرف شود
در ۳ سال گذشته كميته ملى المپيك به نحوى عمل كرد كه تعداد رشته هاى حاضر در المپيك افزايش پيدا كند و تعداد رشته هاى آسيايى مدال آور بيشتر شود. در مورد بازى هاى داخل سالن هم همين طور است. نگاه كميته يك نگاه توسعه اى است كه در حد توان به آن پرداخته ايم. ما به رشته هايى مثل كبدى قبل از آسيايى و به تير و كمان و دو و ميدانى قبل از المپيك كمك كرديم اگرچه حد توان و كمك ما كم بوده است ولى نگاه ما توسعه اى است و روى ۲ يا ۳ رشته تمركز نمى كنيم.
چه عواملى براى تحقق اين هدف ضرورى است
براى تحقق اين هدف يعنى توسعه ورزش قهرمانى عوامل متعددى مثل برنامه ريزى انسانى متخصص و منابع مالى مورد نياز است. اولويت اول، اجراى طرح جامع ورزش كشور است تا ساختار ها اصلاح شده و زمينه توسعه زيرساخت هاى سخت افزارى و نرم افزارى فراهم شود. بدون تصويب چند قانون در زمينه حمايت از ورزشكار، مربى و چند مورد ديگر نمى توانيم به توسعه ورزش قهرمانى برسيم. در همين مسير توجهات و حمايت هاى دولت و مجلس بايد گسترده تر شود.
آيا در اين زمينه به تغيير نگاه جامعه نيز نياز داريم!
تا برنامه ريزى اساسى و تغيير نگاه مربى در ورزش اتفاق نيفتد و از شكست و پيروزى مابين ۲ تا ۶ مدال خواهد بود در صورتى كه نكته اصلى بايد اين باشد كه چگونه و در چه زمانى و با چه برنامه ريزى و امكانات مى توانيم به كشورهايى مثل قزاقستان، ژاپن، كره يا چين برسيم.
در جلسه حضور مسؤولان ورزش در خانه ملت چه مسائلى مطرح شد
در مجلس، نمايندگان برخورد بسيار كارشناسانه اى داشته و به مسائل كلان پرداختند كه اميدوارم اين ديدگاه ادامه پيدا كند تا به كمك مجلس بتوانيم به اصلاح ساختار و تشكيلات ورزش و جهت گيرى ها بپردازيم. گرچه سؤالات متعدد در خصوص جزييات عملكرد كاروان به ويژه كشتى مطرح شد كه بايد بحث شود اما نكات ارزشمندى مثل علل عدم اجراى طرح جامع ورزش صورت گرفت. اميدوار هستم اين بحث ها به دولتى تر شدن ورزش بينجامد.
در خصوص نامه اى كه مديران اعلام كردند به IOC مى نويسند توضيح دهيد
طرح اين مطلب در رسانه ها صحيح نيست. براساس اطلاع من تاكنون هيچ كس به IOC نامه ننوشته و نخواهد نوشت. دليل شرح اين مسائل سنگين را نمى دانم و نوعى بى تدبيرى قلمداد مى كنم. بهتر است اين نكته را كه ۲ سال و نيم تكرار كردم دوباره تكرار كنم كه آماده سازى كاروان باتعامل سه ركن اصلى ورزش يعنى سازمان تربيت بدنى كميته ملى المپيك و فدراسيون ها صورت گرفت. بر همين اساس نتيجه استثنايى كه دو سال قبل گرفتيم را هم نمى بايست يك نهاد به خود نسبت مى داد.
&&&
قراخانلو در پاسخ به خبرنگار ايسنا در خصوص اختيارات كميته ملى المپيك نيز گفت: روى كاغذ مسؤوليت هاى كميته ملى المپيك روشن است و عمدتا حمايت و پشتيبانى از فدراسيون ها است. در اساسنامه فدراسيون ها حق عزل با سازمان تربيت بدنى است. محيط حقوقى ورزش ما داراى خلأ هاى زيادى است و در اين موضوع كه چه كسى متولى ورزش قهرمانى است ابهاماتى وجود دارد كه بايد از بين برود و تكليف مركز توسعه و ورزش قهرمانى، فدراسيون ها و كميته ملى المپيك معلوم شود. علاوه بر مسأله قوانين و مقررات، اشكال اساسى ديگر به ساختار تشكيلات ورزش برمى گردد كه در طرح جامع ورزش به آنها پرداخته ام. او در ادامه با اشاره به مشكل روحى و روانى المپيكى ها مى گويد: تأييد مى كنم كه بسيارى از ورزشكاران به لحاظ روانى و ذهنى در حد ايده آل نبودند. عمده نگرانى آنها از تأمين آتيه و مشكلات شخصى زندگى و تعيين پاداش بود. منابع ديگر، ترس از شكست، نبود هماهنگى كامل بين مربى و ورزشكار، در برخى رشته ها كاهش وزن و بالا بودن سن هم بوده است اما آنچه انجام داديم بهترين عملكرد در چند سال گذشته بود ولى حداقل ۵ تا ۱۰ سال زمان نياز است تا روانشناسى مثل مسأله بدنسازى و تغذيه بين ورزشكاران نهادينه شود. در برخى موارد امكان ورود كامل نداشتيم. به طور مثال بارها تذكر دادم كه حقوق ورزشكاران را بپردازيد. ما براى اولين بار در پكن متخصص روانشناس ايرانى همراه داشتيم.
پنجشنبه 14 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايران ورزشی]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 262]