واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: بررسي نظريهاي بسطيافته از علم حضوري در فصلنامه تخصصي «ذهن»
گروه انديشه: مقاله «نظريهاي بسطيافته از علم حضوري»، نوشته دكتر«مهدي حايري يزدي»، با ترجمه دكتر «سيدمحسن ميري(حسيني)» در فصلنامه تخصصي «ذهن» منتشر شده است.
به گزارش خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا)، در اين مقاله مؤلف درصدد اثبات اين امر است كه معرفت عرفاني از مصاديق علم حضوري است نه علم حصولي.
وي براي توضيح اين امر اولا به تفاوتهاي بنيادين علم حضوري و حصولي، ثانيا به تفكيك معرفت عرفاني از تفسير و مفهوم سازي نسبت به اين معرفت همت ميگمارد و در ادامه به مقايسه ميان رويت عقلاني افلاطون و معرفعت عرفاني از سويي و معرفت عرفاني و معرفت ديني از سويي ديگر ميپردازد.
نويسنده مقاله در جايي ميآورد: عرفان به عنوان مفهومي عام، شامل برخي مفاهيم و تجارب عقلاني و رواني است. همه گونههاي متنوع تجربه عرفاني در فرهنگهاي متفاوت، دينهاي مختلف و دورههاي متعدد طول تاريخ دست كم در يك نقطه محوري با هم مشترك هستند و آن مفهوم «معرفت اتحادي» است.
در بحث حاضر هدف معرفت اتحادي است و آنچه مورد نظر است، جنبه معرفتشناختي ادراك عرفاني و به عبارتي تحليل فلسفي درباره معرفت عرفاني و ارزش آن است. بنابراين بايد خود را مستقيما با اين مسأله اساسي؛ يعني ارزش و اعتبار عينيت بنفسه اين معرفت مواجه بدانيم و به بررسي اين امر بپردازيم كه آيا معرفت واقعي و درستي وجود دارد يا نه؟
به گونهاي خاصتر هدف اين است كه فلسفه عرفان را مبتني بر روشي يقيني كرده و آن را مجددا بر مبناي نظريه خود؛ يعني علم حضوري تأسيس كنيم. در صورت عدم ساماندهي اين امر، تمامي رهيافتهاي فلسفه عرفان به دليل عدم انسجام منطقي با ناكامي مواجه خواهند شد.
در جايي ديگر ميخوانيم: قطع نظر از اين كه عرفان، از ديد بسياري از فيلسوفان، امري متناقض تلقي ميشود، خود تفسير عرفان نيز ميتواند در زباني متناقضنما قرار گيرد. اين تناقضنمايي ميتواند به اين نحو بيان شود كه اگر ما به تبيين و تفسير معرفت و آگاهي اتحادي عرفاني بپردازيم، رابطه ميان فاعل شناسايي و موضوع شناسايي را متكثر و متعدد خواهيم يافت كه به نحوي سلب و نفي وحدت است.
به عبارت ديگر ميتوان گفت كه كاميابي ما در تفسير وحدت خود منوط به آن است كه به كثرت و تعدد منتهي نگرديم. بنابراين هرگونه تبيين عرفاني مستلزم نفي چيزي است كه قرار است مورد تفسير قرار گيرد.
آخرين شماره فصلنامه تخصصي «ذهن» در حوزه مباحث معرفتشناسي و فلسفه علم، با صاحب امتيازي «پژوهشگاه فرهنگ و انديشه اسلامي»، مدير مسئولي «علياكبر رشاد» و سردبيري «عليرضا قائمينيا» روانه بازار نشر شده است.
چهارشنبه 13 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 110]