واضح آرشیو وب فارسی:آفتاب: شرايط امروز زنان در افغانستان
عاليه قاضي زاده* : زن افغان كه بيش از نيمي از جمعيت كشور افغانستان را تشكيل مي دهد در نتيجه سه دهه جنگ با چالش هايي روبه رو است به طوري كه در برابر سنت هاي مردسالارانه اي كه از سوي شوهر و نزديكانش اعمال مي شود - سنت هايي كه با اصول اسلامي مغاير است - حتي توان نفس كشيدن هم ندارد.زن افغانستان در طول تاريخ به نوعي گرفتار خشونت بوده است اما اين زن با ايجاد حكومت هاي به اصطلاح اسلامي و بنيادگرا، آزادي هاي نسبي اي را هم كه قانون اساسي سال 1343 به او داده بود به كلي از دست داد و خانه نشين شد.
در حال حاضر با وجود شعار دموكراسي و باز شدن دروازه هاي دبستان، دبيرستان و دانشگاه به روي دختران و كسب 30 درصد كرسي هاي پارلمان توسط زنان، باز هم زن افغان با تاثيرپذيري از خشونت هاي سه دهه گذشته جرات آن را ندارد كه با خشونت اعمال شده به زنان مقابله و حقوق خود را طلب كند.
هم اكنون ازدواج هاي اجباري اي كه در آن به خاطر عمل ناشايست پدر يا برادر، دختر به خانواده مقابل داده مي شود، فروختن دختران به خاطر فقر در مقابل مبلغ ناچيز، ازدواج اجباري زنان بيوه با برادرشوهرشان و ده ها مورد ديگر كه همه باعث فرار از منزل، روي آوردن به فحشا، اقدام به قتل و خودسوزي مي شود، به طور روزافزوني در افغانستان در حال افزايش است.
مهم ترين علت خودسوزي زنان افغان، مشكلات خانوادگي است به طوري كه در شش ماه سال گذشته 46 مورد خودسوزي كه بيشترين آن در شهر هرات بود اتفاق افتاد.
افزايش زنان بيوه كه شوهران خود را در جنگ هاي سه دهه اخير از دست داده اند و با كودكان يتيم خود زندگي مي كنند، از چالش هاي ديگر دولت افغانستان است.
براساس گزارش سازمان ملل بيش از يك ميليون بيوه در افغانستان زندگي مي كنند كه شماري از اين زنان به خاطر زنده ماندن دست به اعمال گوناگوني مي زنند كه آبرومند ترين آن تكدي گري و گدايي است.
دردناك تر اينكه فرزندان اين زنان بيوه هم با تقليد يا پيش دستي بر مادران خود دست به گدايي مي زنند كه ادامه اين كار بحران ديگري را در پي دارد و بعيد نيست كه كودكان به اين كار عادت كنند و در نهايت جامعه افغان به سوي تنبلي و بيسوادي كشانده شود كه علاج آن دشوار خواهد بود.
اعتياد كودكان و جوانان به مواد مخدر كه ناشي از بيكاري و عدم توجه والدين است هم از مشكلات جديد در افغانستان است.
گفته مي شود در بخش هاي جنوب و جنوب شرق افغانستان، زنان معتاد به مواد مخدر روز به روز افزايش مي يابند و علت اصلي اعتياد آن
به كارگيري زنان در جمع آوري و شيره كشي ترياك است كه با مزد ناچيزي به اين كار اشتغال دارند.
يكي ديگر از موارد خشونت عليه زنان و كودكان تجاوز جنسي است كه بيشترين موارد آن از سوي افراد مسلح و فرزندان افراد بانفوذ محل انجام مي شود و قربانيان اين تجاوزها در بيشتر موارد دختران و پسران شش تا 16 ساله هستند.
با اين حال عملكرد دولت افغانستان در مورد متجاوزان جنسي در اين روزها چشمگير بوده، مثلاً شخصي را كه به يك دختر خردسال تجاوز كرده بود به 20 سال زندان محكوم كرده است.گذشته از تجاوز جنسي خشونت ديگري كه كودكان افغان را تهديد مي كند، لواط است. براي مثال دو هفته پيش در يك دادگاه علني در شهر كابل 10 نفر متهم به لواط و قتل يك كودك هشت ساله محاكمه شدند كه سه تن از آنها به اعدام محكوم شدند.
مرگ ومير مادران باردار هنگام زايمان نيز از ديگر مشكلات زنان در افغانستان است و هنوز دولت نتوانسته خدمات بهداشتي را در بخش هاي مختلف افغانستان براي مردم فراهم كند.براساس گزارش صندوق بين المللي سازمان ملل در افغانستان به خاطر ازدواج هاي زودهنگام دختران خردسال و نبود فاصله ميان زايمان ها و ممانعت و مخالفت با معاينه زنان توسط دكتر متخصص كه ناشي از ساختار غيرانساني نظام سنتي است، سالانه 24 هزار مادر هنگام زايمان جان خود را از دست مي دهند و هنوز هستند مرداني كه به زنان بيمار خود اجازه رفتن به مطب دكتر مرد را نمي دهند.در افغانستان 30 درصد از زنان باردار به خدمات بهداشتي دسترسي ندارند و افغانستان دومين كشوري است كه بيشترين آمار فوت مادران هنگام زايمان را دارد.
به طور كلي وضعيت زنان در افغانستان موجب نگراني است و ادامه اين وضعيت كمك سازمان ها و نهادهاي ملي و بين المللي را مي طلبد تا زنان رنج ديده افغانستان را كه قرباني خشونت هاي محيطي و مردسالاري شده اند،نجات دهند.
* نماينده مجلس افغانستان
سه شنبه 12 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: آفتاب]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 134]