واضح آرشیو وب فارسی:سایت دانلود رایگان: اولین ادب از آداب تلاوت قرآن، طهارت و پاكیزه بودن قاری قرآن است. اگر كسی بخواهد به خطوط قرآن دست بگذارد و یا احتمال میدهد هنگام قرائت قرآن، دستش به خطوط قرآن میرسد لازم است با طهارت باشد. زیرا خداوند در قرآن فرموده است:
«لا یَمَسُّهُ إِلاَّ الْمُطَهَّرُونَ»[1]
جز پاكان دست بر آن (قرآن) نزنند.
احكام مَسّ قرآن
منظور از طهارت غسل و وضو است. اگر كسی غسل به گردن دارد برای مسّ و لمس كردن قرآن باید ابتدا غسل كند، درغیر این صورت برای مسّ كردن قرآن واجب است وضو بگیرد.
فلسفه این حكم الهی روشن است: قرآن كلام خداست و بزرگداشت و احترام آن برهمگان لازم است. به این جهت همه مسلمانان وظیفه دارند هنگام دست زدن به خطوط قرآن، با طهارت باشند.
در رسالههای عملیه مراجع تقلید، سفارش شده است، هنگام قرائت قرآن، حتی اگر دست و یا بدن هم به خطوط قرآن نرسد، بهتر است انسان با وضو باشد.[2] و با وضو بودن ثواب قرائت را بیشتر میكند.
پاكیزگی دهان: یكی از خصوصیات رسول گرامی خدا ـ صلّی الله علیه و آله ـ این بود كه هنگام عبادت، خصوصاً تلاوت قرآن و نماز شب دندانهایشان رامسواك میزدند و مسلمانان را بارها به این كار توصیه كردهاند. حالا خوب است به یكی از جملات رسول خدا ـ صلّی الله علیه و آله ـ دراین زمینه گوش سپاریم: پیامبر اكرم ـ صلّی الله علیه و آله ـ به اصحاب فرمودند:
«راه قرآن را پاكیزه كنید. گفته شد: ای رسول خدا ـ صلّی الله علیه و آله ـ راه قرآن چیست؟
فرمود، دهانهای شماست. پرسیدند: با چه چیزی. فرمود: با مسواك.»[3]
پاكیزگی و آراستگی ظاهری: سزاوار است مسلمانان با بدن و لباس پاكیزه، قرآن بخوانند. آلودگیهایی مانند: خون، بول و مانند آن را از خود دور كنند و بشویند. هم چنین بهتر است قاریان قرآن در وقت تلاوت،خود را معطّر كرده و بوی خوش استعمال كنند و با سر و روی آراسته قرآن تلاوت كرده و سعی كنند كه این آداب را همیشه در قرائت قرآن رعایت نمایند. به ویژه قاریانی كه در محافل و مجالس مذهبی قرآن تلاوت میكنند، با رعایت این آداب، میتوانند برای دیگران الگو باشند. [1] . واقعه (56)، آیه 79.
[2] . تحریر الوسیله، امام خمینی، مؤسسه النّشر الاسلامی، قم، ج 1، ص 27 ـ 28.
[3] . قال رسول الله ـ صلّی الله علیه و آله ـ : نظّفُوا طَریقَ القُرآن، قیلَ یا رسولَ اللهِ و ما طریقُ القُرآن؟ قالَ: اَفْواهُكُم، قیلَ: بِماذا؟ قالَ: بِالسِّواكِ». میزان الحكمه، ج 8، ص 85 ـ 86.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سایت دانلود رایگان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 176]