واضح آرشیو وب فارسی:شبکه خبر: دست راست اوباما در قبال ايران چگونه مي انديشد؟
انتخاب جوزف بايدن به عنوان معاون از سوي باراك اوباما از سوي رسانه هاي دنيا از دو منظر عمده مورد توجه قرار گرفت. اوباما با اين اقدام كوشيده است كم تجربگي سياسي خود را با انتخاب سياستمداري كهنه كار پوشش دهد. اما اين انتخاب از حيث ديدگاه بايدن درخصوص سياست خارجي ايالات متحده به ويژه در حوزه ايران و عراق نيز مورد توجه است.
به گزارش رجانيوز، واشنگتن پست با اشاره به اينكه "بايدن به عنوان يك كارشناس توانمند سياست خارجي و مردي شناخته مي شود كه ديكتاتورها را به زير كشيده است"، افزود: او به عنوان رئيس كميته روابط خارجي سناي امريكا همچنين به عنوان شخصي مطرح است كه با دقت به حل و فصل مسائل سياست خارجي امريكا مي پردازد. اما اين ديدگاه وي درباره جمهوري اسلامي كه ايران به عنوان مهمترين تهديد عليه امنيت ملي امريكا مطرح است، بايد مورد توجه قرار گيرد.
ديدگاه بايدن در باره برنامه هسته اي ايران كه در يك دهه گذاشته ادامه داشته به گونه اي است كه ادامه اين برنامه براي ايران را آسان تر و سهل تر كرده است زيرا مخالفت وي با تحريم هاي سخت تر دولت بوش عليه ايران و سپاه پاسداران بخشي از اين روند بوده است.
11 سال پيش هنگامي كه محمد خاتمي پيشنهاد گفتگوي تمدنها را مطح كرد، بايدن از اولين كساني بود كه در اين راه پيشقدم شد. براي مثال بايدن بود كه در سپتامبر 1998 به وزير خارجه جمهوري چك گفت شايد بهتر باشد پخش برنامه هاي راديويي عليه ايران را در جهت تشويق به پيشبرد اين گفتگوها قطع كنند.
اين در شرايطي بود كه بوش به تازگي ادعا كرده بود ايران نيز يكي از اعضاي محور شرارت است.
بايدن در مارس 2002 در شام شوراي امريكايي هاي ايراني تبار شركت كرد. اين تشكيلاتي بود كه دهها شركت نفتي كه خواهان پايان تحريم ها عليه ايران بودند، از آن حمايت مي كردند. وي در شرايطي كه از تغيير رژيم در عراق حمايت مي كرد، در رابطه با ايران گفت كه بهتر است بين تندروها در ايران و اصلاح طلبان كه خاتمي آنها را رهبري مي كند، تفاوت قائل شد.
بايدن در اين باره نمايندگان منتخب ايراني را تشويق كرد در جهت رشد اصلاحات با نمايندگان كنگره امريكا ملاقات كنند. چند سال بعد و در سال 2005 با رفتن خاتمي مسئله اصلاحات فراموش شد. اين در حالي است كه بين سالهاي 2000 تا 2005 روند معاملات اتحاديه اروپا با ايران 3 برابر شد.
بايدن در برابر اتهامات بوش درروز چهارم دسامبر گفت كه بوش درمعرفي مسائل اطلاعاتي دچار اشتباه شده و همان روز گفت به اين رئيس جمهور نمي توان اعتماد كرد.
هرچند بوش فردي حزبي است ولي بيشتر سناتورها معتقدند در مسائل امنيت ملي نبايد به مسائل حزبي روي آورد، زيرا در اوائل سال 2007 شواهدي بدست آمد كه سپاه پاسداران براي اقدامات تروريستي در عراق برنامه ريزي كرده است.
در اين باره بايدن گفته است من با افزودن نام سپاه به فهرست سازمانهاي تروريستي رأي ندادم و با آن مخالفت كردم زيرا به دولت بوش اعتمادي ندارم.
اين انتخاب و مبارزات انتخاباتي دو حزب، برگزاري كنگره سراسري حزب دمكرات بحث اصلي رسانههاي خبري و محافل سياسي امريكا است. رسانههاي خبري و تحليلگران سياسي بر اين نظرند كه اوباما درخصوص مسائل سياست خارجي تجربه چنداني ندارد و جان مك كين رقيب انتخاباتي او از اين موضوع به عنوان يك نقطه ضعف استفاده ميكند. اما با انتخاب بايدن كه تجربه 34 ساله در امور سياست خارجي دارد تا حدودي اين نقيصه جبران شده است.
روزنامه يواسايتودي نيز در گزارش تحليلي خود در اين زمينه نوشت: انتخاب بايدن نه تنها به سياست خارجي اوباما كمك مي كند بلكه توجه بيشتر رأي دهندگاني كه هنوز تصميم نگرفته اند نيز به اين ستاد جلب خواهد شد.
براساس نظرسنجي، موسسه گالوپ 47 درصد كساني كه از هيلاري كلينتون حمايت مي كردند مي گويند اكنون به اوباما راي خواهند داد. 23 درصد آنها ميگويند از اوباما حمايت مي كنند اما هنوز در مورد راي دادن تصميم نگرفتهاند. ولي 30 درصد اين دسته ميگويند به جان مك كين راي خواهند داد. بيشتر گزارش رسانههاي آمريكا ديدگاههاي داخلي و بين المللي جوزف بايدن را مورد نقد و بررسي قرار دادهاند.
بايدن يكي از منتقدان سياستهاي جنگي بوش در عراق بود هرچند در ابتدا با حمله نظامي به عراق موافقت كرد اما پس از آن كه مشخص شد سلاح كشتار جمعي در عراق وجود ندارد با ادامه جنگ مخالفت كرد. بايدن بارها اعلام كرده است كه آمريكا بايد با ايران بدون پيش شرط مذاكره كند و در عين حال از فشارهاي سياسي و اقتصادي نيز براي مذاكره با ايران بايد استفاده نمود.
سناتور بايدن كه رياست كميسيون روابط خارجي سنا را برعهده دارد از جمله سناتورهايي است كه با قرار دادن نام سپاه پاسداران در فهرست گروههاي تروريستي مخالفت كرد. بايدن با انتقاد از هيلاري كلينتون كه با اين طرح موافقت كرد گفت 75 درصد سناتورهايي كه به اين طرح راي دادند درك درستي از موضوع نداشتند.
وي تاييد اين طرح را در راستاي ضربه به منافع ملي آمريكا ارزيابي كرد. سناتور جوزف بايدن قبل از انتخاب خود به عنوان معاون اوباما در تاريخ 13 ماه مه در مقالهاي در روزنامه وال استريت ژورنال ديدگاههاي سياست خارجي خود را تشريح كرد. وي در اين مقاله از سياستهاي جنگي دولت بوش در عراق و افغانستان انتقاد كرد و نوشت: جرج بوش با سياست مبارزه با تروريسم خود قدرتهاي جهاني از جمله ظهور چين - هند و روسيه را فراموش كرده است.
بايدن 66 ساله در سال 1988 براي مدتي به عنوان نامزد انتخابات رياست جمهوري وارد ميدان شد اما از نامزدي خود انصراف داد.پسر وي دادستان كل ايالت دلاور است. وي همسر و دختر خود را در تصادفي هولناك در سال 1972 از دست داد. بايدن بارها درباره ايران طرح هايي را مطرح و سخنراني هاي زيادي در اين خصوص داشته است.
نظرات كاربران:
شنبه 9 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: شبکه خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 177]