واضح آرشیو وب فارسی:فارس: ۲۰۰ ميليون كودك كار در سراسر جهان
[مترجم: حسن سبزمكان]
امروزه بيش از ۲۰۰ ميليون كودك در سرتاسر جهان كار مى كنند و به آنان فعاليت هايى تعليم داده مى شود كه به رشد جسمى، روحى و فكرى آنان لطمه وارد مى كند. اين كودكان ناگزيرند كار كنند چون بقاى خود و خانواده شان به اين مسئله بستگى دارد، هرچند در طولانى مدت در بسيارى از كشورها براى حذف كار كودكان تلاش شده اما بايد هرچه سريع تر برخى از انواع كار كودكان از ميان برداشته شود.
حدود سه چهارم كودكانى كه كار مى كنند در تصرف بدترين نوع كارها همچون قاچاق، درگيرى هاى مسلحانه، بردگى و بهره كشى جنسى هستند. حذف كار كودكان يكى از مؤثرترين و ضرورى ترين تلاش ها در عصر حاضر است.
براساس گزارش سازمان بين المللى كار در گروه سنى ۵ تا ۱۷ سال از هر شش هزار نفر يك كودك، معادل ۲۰۰ ميليون كودك در سرتاسر جهان ملزم به انجام كار اجبارى است. از اين ميان حدود ۱۱۱ ميليون كودك زير ۱۵ سال مجبور به انجام كارهاى بسيار خطرناكى هستند كه بايد هرچه سريع تر از اين وضعيت نجات يابند.
۸/۴ ميليون نفر نيز در اعمالى از قبيل، داد و ستد، بردگى، كار در برابر بدهى و اعمال نامشروع مورد سوءاستفاده قرار مى گيرند. در گروه سنى ۱۵ تا ۱۷ سال نيز ۵۹ ميليون نفر با چنين مشكلاتى روبه رو هستند.
كار كودكان فاجعه اى جهانى است كه تمام كشورها و مناطق با آن روبه رو هستند و بى شك بحران هاى اقتصادى، فجايع طبيعى، درگيرى ها و كشمكش هاى مسلحانه از عوامل تشديد اين فاجعه به حساب مى آيند. در جديدترين روش هايى كه به بررسى كار كودكان بويژه از نظر سن و منطقه پرداخته شده تعداد اين كودكان ۳۵۲ ميليون نفر اعلام شده كه بيشتر اين كودكان در كشورهاى در حال توسعه زندگى مى كنند و از اين ميان ۱۰۶ ميليون نفر به انجام كارهاى ساده ترى همچون خانه دارى مى پردازند و مابقى در بدترين شرايط ممكن كار مى كنند. سازمان بين المللى كار بزرگ ترين موانع حذف كار كودكان را سودجويى برخى از شركت ها و كارفرمايانى مى داند كه از كنترل مؤسسات رسمى و مستقل كشورها مى گريزند.
انواع كار كودكان
- كودكانى كه در كارگاه هاى توليدى كار مى كنند.
- كودكانى كه در مقابل بدهى والدين كار مى كنند (بيشتر د ر آسيا)/
- كودكانى كه براى اعمال نامشروع نگهدارى مى شوند يا در خانه كار مى كنند (بيشتر در آفريقا)
- كودكانى كه در خانواده خود بويژه در بخش كشاورزى مشغول به كارند (بيشتر در كشورهاى در حال توسعه)/
يونيسف و ديگر سازمان ها ، بين كارهايى كه دربرگيرنده مسائل آموزشى اند و كارهاى سخت و غيرقابل قبول كه مانع رشد فكرى و جسمى كودكان هستند تفاوت بسيارى قائلند.
در سرتاسر جهان مى توان كودكانى را يافت كه در معادن، كارگاه ها، مزارع و آشپزخانه ها مشغول به كارند و هنوز كشاورزى بزرگترين بخشى است كه از كودكان در آن استفاده مى شود. در چنين بخش هايى اغلب، كودكان همانند بزرگسالان سخت و طولانى كار مى كنند كه اين امر خود به ميزان مرگ و مير و سوءتغذيه كودكان مى افزايد. هر چند در شركت هاى بزرگ، نظارت كافى بر كاركنان و كارفرمايان صورت مى گيرد، اما به همان اندازه شركت هاى كوچك و متخلف همچنان از كودكان به عنوان نيروى كارى خود سود مى برند. بيشتر اين كودكان در محيط هايى تاريك و با هواى آلوده كار مى كنند، دختران فقير كمتر از ۱۳ سال براى خانه دارى به خانواده هاى ثروتمند فروخته مى شوند كه بسيارى از آنان دستخوش سودجويى هاى غيراخلاقى مى شوند.
كودكان خيابانى
بسيارى از كودكان بى سرپرست به اجبار در خيابان ها زندگى مى كنند و با اعمالى مانند آوازخوانى در پياده روها، شست وشوى اتومبيل ها، واكس زدن و فروش سيگار و آدامس به زندگى خود ادامه مى دهند كه اغلب به سمت بزهكارى روى مى آورند.
علل كار كودكان
- فقر
- آوارگى
- بى سوادى
- مرگ يا غيبت دائمى پدر و مادر
- تفاوت دستمزد كودكان و بزرگسالان
- عقب افتادگى برخى روستاها و خانواده هاى پرتعداد
تأثير كار اجبارى بر سلامت و آينده كودكان
بى شك كارى كه كودكان انجام مى دهند به سلامت آنان لطمه وارد مى كند. براى مثال فعاليت در بخش هاى صنعتى مانند كارخانه هاى نساجى به دليل محيط هاى تاريك و پرگرد و غبار به چشم و ريه كودكان آسيب مى رساند، كودكانى كه در خيابان ها مشغول به جمع آورى زباله هستند در معرض خطر بريدگى يا آلودگى به بيمارى هايى مانند بيمارى هاى پوستى و كزاز هستند. كار در ساختمان ها نيز به دليل جابه جايى و حمل اشياى سنگين موجب ايجاد بيمارى هاى جسمى و ازكارافتادگى مى شود، شكى نيست دخترانى كه روسپيگرى مى كنند نيز پيوسته از بيمارى هاى جنسى رنج مى برند. به علاوه اين كودكان به علت دورى از خانواده و محروميت از اين نعمت، با بى سوادى، كمبودهاى عاطفى و مشكلات روحى روبه رو هستند.
۱۰ سال پس از بيانيه حقوق بشر سازمان ملل متحد در سال ۱۹۵۹ بيانيه اى درباره حقوق كودكان ارائه كرد كه مانعى بود براى كار كودكان قبل از رسيدن به سن قانونى اما اكنون پس از گذشت سال ها با وجود اين كه اين بيانيه به تصويب تمام كشورها رسيده است همچون نامه اى سربسته باقى مانده و فقط تعداد اندكى از كشورها از اين قوانين ساده پيروى مى كنند. مخارج حذف كار كودكان سالانه ۱۰۰ ميليارد فرانك برآورد شده بود كه اين مبلغ معادل مخارج ۱۰ روز نيروهاى نظامى كشورهاى جهان است.
تحريم كار كودكان و توليدات آن
هرچند تحريم كار كودكان و توليدات آنها يكى از روش هاى انكارناپذير براى فشار آوردن به كارفرمايان متخلف به حساب مى آيد اما هميشه نيز نمى تواند مؤثر واقع شود.
به عنوان مثال با تشديد تحريم ها عليه اين مشكل برخى از كارخانه هاى بنگلادشى به دليل ترس از كاهش سفارشات دست به اخراج حدود ۵۰ هزار كودك به ويژه دختران زدند، بنابراين كودكان اخراج شده براى برطرف كردن نياز خود و خانواده هايشان به سمت كارهاى پست تر و زننده ترى روى آوردند.
در تمام اين سال ها راه حل هاى بسيارى براى حل اين بحران وجود داشته اما پيوسته كمبود يك اراده سياسى محسوس بوده است.
منبع: www.droitsenfant.com
شنبه 9 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 82]