واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: يك جامعهشناس: شكلگيري هويت محلات ميتواند سبب تقويت هويت شهري شود مفهوم محله يك عنصر كليدي در تاريخ مشهد است
خبرگزاري دانشجويان ايران - مشهد
سرويس: شهرستانها
استاد جامعهشناسي دانشگاه فردوسي مشهد گفت: احيا محله محوري و مفهوم شهروند كليد رسيدن به هويت شهري است و مديريت شهري بدون پرداختن به اين دو هويت موفق نميشود.
به گزارش گروه دريافت خبر ايسنا، منطقه خراسان، محسن نوغاني در نشست راهكارهاي رسيدن به هويت شهري پايدار در فرهنسگراي بهشت با اشاره به تعاريف مختلف از هويت افزود: صفت متمايز كننده هويت شكلگيري احساس «ما» است كه اين احساس موجب تمايز بين ما و غير ما و اشتراك بين افراد در حوزه علاقمنديها ميشود.
وي ادامه داد: هويت اجتماعي، احساس تعلقي است كه نسبت به يك واحد جمعي وجود دارد و شكل دهنده هويت است.
به عقيده وي در تعريف هويت شهري توجه به 4 مقوله قلمرو جغرافيايي، فرهنگي، اجتماعي و تاريخي ضروري است.
نوغاني در عين حال تصريح كرد: برخي محققان در ديدگاههاي مدرن معتقدند امروزه قلمروهاي محلي در فضاي جهاني شدن در حال حذف شدن است و سخن از هويت شهري موضوعيت ندارد؛ در حالي كه اين ديدگاه قابل تشكيك است.
وي با بيان اينكه دعواها و تعصبات محلهاي در گذشته موجب كم رنگ شدن مفهوم شهر و شهروندي بوده به نظريه «پيوندهاي ظريف» اشاره كرد و ادامه داد: بر مبناي اين نظريه براي شكلگيري هويت شهري با هويتهاي قومي و محلي تضعيف شود و آشتي دادن اين هويتها به سياستگذاري نهادهاي مسوول در شهر مرتبط است.
وي با اشاره به مفهوم محله در ادبيات تاريخي ايران گفت: مفهوم محله يك عنصر كليدي در تاريخ مشهد است كه مصداق آن محلات قديمي مشهد مثل سرشور، عيدگاه و ... است.
استاد جامعهشناسي دانشگاه فردوسي ادامه داد: محله فضاي تعاملي است كه بايد هويت شهري را شكل ميدهد از دل آن مفهوم شهروند شكل ميگيرد.
به عقيده وي در حال حاضر قلمروهاي محلي در برابر تقسيمبنديهاي ناحيهاي و اداري شهرداري قرار گرفته در حالي كه بازسازي هويت محله بايد فارغ از بازسازي اداري و بوكراتيك باشد.
وي با بيان اينكه مشاركت شهروندان وقتي ايجاد ميشود كه آنها احساس تعلق و تعهد كنند، افزود: متاسفانه در حال حاضر محله محوري كه ميتواند سبب احياي مشاركت جمعي مردم شود از دست رفته و مفهوم شهروندي نيز شكل نگرفته است.
وي با مثبت ارزيابي كردن اقدام شوراي شهر مشهد در احياي نامهاي قديمي شهر گفت: اين اقدام يعني بازسازي روحي جمعي مشترك.
اين عضو هيات علمي دانشگاه فردوسي ناحيهگرايي كنوني در شهرداري را اقدامي مثبت خواند و گفت: اين رويه ميتواند ما را به سطح محله محوري برگرداند.
نوغاني با اشاره به تجربيات كشورهاي ديگر در حوزه محله محوري خاطرنشان كرد: شكل گيري هويت محلات ميتواند سبب تقويت هويت شهري شود و اين تجربهاي است كه دنيا برغم نداشتن زمينه تاريخي و رشد فناوريها در شهرهاي بزرگ جهان به آن روي آورده است.
وي با طرح اين سوال كه آيا در عناصر و ظرفيتهاي موجود ميتوان به سمت بازسازي محله محوري حركت كرد، افزود: با توجه به اينكه اين عناصر در گذشته تاريخي ما وجود داشته است، به نفع ماست به اين سمت حركت كنيم چرا كه شكلگيري هويت محله هيچ منافاتي با هويت جمعي ندارد.
انتهاي پيام
شنبه 9 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 182]