واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: متحد آمريكا در پاكستان پس از مشرف
در حالي كه از استعفاي ژنرال سابق پاكستان از سمت رياست جمهوري دو هفته مي گذرد آشفتگي سياسي در اسلام آباد به همراه مشكلات امنيتي در شمال غربي اين كشور بالا گرفته است ; روندي كه مقامات كاخ سفيد را در انتخاب شريك جديد خود در پاكستان دچار مشكل مي كند.
آشفتگي سياسي پاكستان پس از خروج حزب مسلم ليگ شاخه نواز از ائتلاف حاكم اين كشور رو به وخامت گذاشته است ; روندي كه مي تواند دولت ائتلافي شكننده اسلام آباد را بيش از پيش ضعيف تر كند.
كشور هسته اي پاكستان همزمان با اينكه شاهد افزايش موج بمبگذاري ها در شمال غربي اين كشور است به عرصه رقابت تنگاتنگ سياسي احزاب براي تعيين جانشين « پرويز مشرف » رئيس جمهور مستعفي تبديل شده است .
در همين حال « نواز شريف » رهبر حزب مسلم ليگ نواز حزب خود را از ائتلاف سياسي پاكستان خارج كرد و اعلام كرد كه به احزاب مخالف ملحق خواهد شد. شريف دليل اين اقدام را خلف وعده از سوي « آصف علي زرداري » رهبر حزب مردم عنوان كرد. وي گفت كه زرداري به قول خود درباره بازگشت قضات دادگاه عالي به مناصب خود عمل نكرده است .
زرداري نيز بلافاصله در واكنش به خروج حزب شريف از ائتلاف ناراحتي خود را از اين موضوع اعلام كرد و از شريف خواست تا دوباره به جمع ائتلاف حاكم پاكستان ملحق شود. خروج شريف از ائتلاف در شرايطي است كه وكلاي پاكستاني از مردم اين كشور خواسته اند تا روز پنجشنبه تظاهراتي را براي تقاضاي بازگشت قضات بركنار شده برگزار كنند.
برخي كارشناسان سياسي معتقدند كه خروج شريف به دليل بازنگشتن قضات به مناصب خود در واقع بهانه اي بود براي اينكه اين حزب نيز نامزد خود را براي انتخابات رياست جمهوري معرفي كند. اين حزب اكنون پس از خروج از ائتلاف « سعيد الزمان صديقي » قاضي باز نشسته را به عنوان نامزد خود براي رقابت با زرداري معرفي كرده است . (قانونگذاران پاكستاني 16 شهريور رئيس جمهور آينده كشورشان را انتخاب خواهند كرد.)
آسوشيتدپرس در گزارشي نوشت : فروپاشي ائتلاف شكننده در پاكستان باعث تقويت قدرت زرداري مي شود كه اكنون به عنوان مطرح ترين فرد ممكن براي جانشيني مشرف از او ياد مي شود. بر اساس اين گزارش خروج شريف از ائتلاف مي تواند هزينه هايي را براي حزب مردم و اكثريت آن در پارلمان در پي داشته باشد. اما انتظار مي رود كه زرداري براي رسيدن به كرسي رياست جمهوري به دنبال جلب حمايت متحدان بوده و دولتي با كمك احزاب كوچك تشكيل دهد. از طرفي يكي از عواملي كه شانس زرداري را براي احراز پست رياست جمهوري افزايش مي دهد رابطه نسبتا خوب او با ارتش به واسطه جلوگيري از محاكمه مشرف است .
بحران سياسي در پاكستاني كه مدت ها توسط نظاميان اداره و كنترل شده است پديده اي جديد و ناشناخته نيست اما استعفاي مشرف از سمت رياست جمهوري و فروپاشي ائتلاف حاكم در اسلام آباد يك نگراني را در بين متحدان غربي به ويژه آمريكا درباره نقش پاكستان در مبارزه با تروريسم ايجاد كرده است . آمريكا كه ژنرال مشرف را به هم پيمان نزديك خود در منطقه تبديل كرد و ميلياردها دلار را به پاكستان براي مبارزه با تروريسم و در جهت اهداف منافع واشنگتن ارائه كرد سعي مي كند كه فروپاشي ائتلاف سياسي پاكستان را كم اهميت جلوه دهد. « رابرت وود » سخنگوي وزارت خارجه آمريكا در اين باره گفت : ما انتظار نداريم كه اين اتفاق (فروپاشي ائتلاف ) تاثيري را در تلاش مشترك ما در مبارزه با افراط گرايي داشته باشد.
عده اي از كارشناسان معتقدند كه يك قدرت واحدي كه بتواند زمام امور را در پاكستان به دست بگيرد وجود ندارد. آنها معتقدند كه مراكز قدرت در پاكستان به صورت پراكنده و در بين 4 حزب ائتلاف اين كشور تقسيم شده اند كه اين امر اختلاف نظرها و سردرگمي هاي سياسي بيشتري را در اين كشور رقم مي زند. روند فوق همچنين باعث بلاتكليفي ايالات متحده در نحوه برخورد با احزاب سياسي در اسلام آباد شده است .
يك ستون نويس روزنامه پاكستاني « داون » در اين زمينه معتقد است كه واشنگتن نمي داند با چه كسي در اسلام آباد صحبت كند چون اكنون كسي در پاكستان وجود ندارد كه حرف او حرف تمام ملت باشد. اما با تمام اين احوال به نظر مي رسد كه آمريكايي ها به زرداري بيش از ديگر شخصيت هاي پاكستاني اطمينان دارند.
هنگامي كه گيلاني به آمريكا سفر كرد اين تمايل نزد آمريكايي بيشتر نمايان شد. در آن سفر گيلاني ضعف هاي بسياري از خود نشان داد كه اين باعث شد آمريكايي ها به اين نتيجه برسند كه زرداري جانشين شايسته اي به جاي مشرف در هم پيماني با آمريكا است . يكي از دلايل مهم ديگري كه باعث مي شود واشنگتن رويكرد تقريبا مثبتي به زرداري داشته باشد اين است كه زرداري نيز همانند مقامات كاخ سفيد تمايل به مقابله نظامي و سركوب شبه نظاميان و گروه هاي قبائلي دارد. اما نواز شريف به مذاكره و سازش با اين گروه ها تاكيد مي كند. همچنين حزب مردم فعاليت گروه طالبان در پاكستان را ممنوع اعلام و تاكيد كرد كه افرادي كه به هر نحو با اين گروه ارتباط داشته و به آن كمك كنند حتي تا 10 سال زنداني خواهند شد .
برخي تحليلگران اين اقدام حزب زرداري را تحت عنوان « دم تكان دادن » حزب مردم به واشنگتن تعبير مي كنند. روزنامه آمريكايي « نيويورك تايمز » نيز درباره نواز شريف كه در دهه نود نخست وزير پاكستان بود و روابط صميمي با « بيل كلينتون » رئيس جمهور وقت آمريكا داشت نوشت : اكنون شريف خود به يك نگراني عمده در واشنگتن تبديل شده است . دليل آن هم چيزي نيست جز نزديكي شريف به گروه هاي قبائلي پاكستاني كه آتش بدبيني را نسبت به وي در آمريكا بيشتر شعله ور مي كند.
منبع : خبرگزاري فارس
جمعه 8 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 132]