واضح آرشیو وب فارسی:هموطن سلام: توصيههايي براي خوشبخت بودن!!!
«براي من مهم اين است كه شادي، بهمعناي جلوهاي از خوشبختي، به مدرسه راه يابد. چون شادي، در واقع زيربناي آموزش است.»
سونيا لوبوميرسكي، روانشناسي كه در دانشگاه كاليفرنيا تدريس ميكند، براي احساس خوشبختي كردن پيشنهادهايي دارد.
كتابهاي روانشناسي پر است از اين جملات تأملبرانگيز. ارنست فريتز شوبرت، مدير يكي از مدارس آموزش حرفهاي در هايدلبرگ آلمان، وجه ديگري هم به اين تعريف افزوده است: «خوشبختي، آموختني است.» بنا بر اين باور، اين مدير كارآمد، يك واحد انتخابي به مواد درسي مدرسه خود افزوده است.
شوبرت به خوبي واقف است كه آموزش و خوشبختي، دوپديده نامتجانساند. براي همين، طبق آمار، اغلب دانشآموزان "رفتن به مدرسه" را چيزي شبيه پيش دندانپزشك رفتن ميدانند. ارنست فريتز شوبرت، با ابتكار خود در صدد است اين تصور مايوسكننده را تغيير دهد: «براي من مهم اين است كه شادي، بهمعناي جلوهاي از خوشبختي، به مدرسه راه يابد. چون شادي، در واقع زيربناي آموزش است.»
لمس خوشبختي
از اينرو دانشپژوهان مدرسه خوشبختيآفرين شوبرت از امكانات استثنايياي برخوردار ميشوند: از تمرينهاي تنفسي و تنشزدا گرفته تا گفتوگو درباره رابطههاي دوستانه و غيردوستانه يا ابراز خواستها و آرزوها و اهداف خود.
در اولين ساعات لمس خوشبختي در كلاس درس شوبرت، هر دانشپژوهي بايد از ميان انبوهي كارت پستال، يكي را به سليقه خود انتخاب كند. توضيح اين كه چرا او چنين كارتي را برگزيده، به عهده كسي است كه در كنارش نشسته. مثلاً، همسايه كسي كه يك كارتپستال درخت انتخاب كرده، در تمريني خطاب به او ميگويد: «تو درخت را انتخاب كردي، چون ريشههاي قوياي داري و ميوههاي خوبي به بار ميآوري، چون تو در برابر هر طوفاني ميايستي و ...»
راهنماهاي خوشبختيساز
اين واقعيتي است كه "راهنماهاي" احساس خوشبختي كردن و خوشبخت شدن در آلمان كم نيستند. كتابهاي متعدد، سيديهايي كه هر روز با آهنگهاي آرامشبخشتري به بازار عرضه ميشوند.
پژوهشي درباره محتواي اين كتابها و مجلات و نوارها. .. نشان ميدهد كه تفاوت اين توليدات را بايد تنها در مضامين حاشيهاي يا پانويسهاي آنها جست.
همگي اين "خودآموزهاي خوشبختشدن" توصيه ميكنند كه در مراحل بحراني زندگي، مهم است كه شخص به دلايل بحران فكر كند و ريشههاي آن را بكاود، ولي اين كند و كاو نبايد تا ابد ادامه داشته باشد. تال بن ـ شاهر، استاد دانشگاه هاروارد ميگويد: «اينجور تفكر، حال طرف را بهتر نميكند. بهتر اين است كه آدم همه چيز را بنويسد و درباره آنها با ديگران يا با روانكاو حرف بزند.»
۱۲ توصيه اجتناب ناپذير
چگونه ميتوان خوشبين بود؟ در اين كه واكنشهاي خودجوش و افكار بدبينانه را كنار گذاشت. اينكه انسان بتواند ديگران را ببخشد و سپاسگزار و راضي باشد هم جزو ۱۲ توصيهاي است كه لوبوميرسكي در كلاسهاي خود بر آنها تأكيد ميكند: «راضي بودن خيلي مهم است. اين كه آدم بپذيرد، آنچه كه دارد، بديهي نيست و سپاسگزار باشد. سپاسگزاري، حتي وسيلهاي است ضد احساسهاي منفي. آدم نميتواند همزمان خودخواه، حسود يا بدخو باشد و احساس رضايت هم بكند.»
خلاصه كنيم: تمرين رضايت كردن، خوشبين بودن، توجه به تغذيه، ورزش، خوشحال شدن بهخاطر چيزهاي كوچك، حفظ دوستيها، عدم مقايسه دائم خود با ديگران، هدفمند عمل نمودن و هر قدمي را تجزيه و تحليل كردن... و چندين و چند توصيه ديگر.
از اين ليست بالابلند يك نتيجه ديگر هم ميتوان گرفت: خوشبخت بودن، كار ميبرد!
جمعه 8 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: هموطن سلام]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 135]