واضح آرشیو وب فارسی:آفتاب: وعدههاي دولت درمورد برق تغيير كرد تدابير دولت براي كاهش خاموشي به كجا رسيد!؟
احمدينژاد در اولين روزهاي ماه گذشته پس از نشستي با وزير، معاونين و مديران ارشد وزارت نيرو با بيان اينكه «دولت از وقوع برخي خاموشيها و به زحمت افتادن مردم ناراحت است» گفته بود كه در تلاش هستيم تا اين مقدار خاموشي را هم نداشته باشيم. از اينرو «مردم عزيز» نيز ميتوانند با مقداري صرفهجويي در اين راه به دولت كمك كنند.
آفتابـ محمد رادنيا: كمبود برق و خاموشي گسترده در شبكه سراسري برق كه از اوايل تابستان و با اوج گرفتن گرما در مناطق مختلف كشور شدت گرفت و همچنان ادامه دارد مشكلات بسياري براي مردم ايجاد و آنان را كلافه كرده است.
بر اين اساس وزير نيرو و رئيس جمهور چندي پيش از اتخاذ «تدابيري» براي كاهش قطع برق و حتي روشنايي كامل در شهريور خبر داده بودند كه با وجود گذشت يك هفته از اين ماه هنوز اثري از آن تدابير ديده نميشود.
احمدينژاد در اولين روزهاي ماه گذشته پس از نشستي با وزير، معاونين و مديران ارشد وزارت نيرو با بيان اينكه «دولت از وقوع برخي خاموشيها و به زحمت افتادن مردم ناراحت است» گفته بود كه در تلاش هستيم تا اين مقدار خاموشي را هم نداشته باشيم. از اينرو «مردم عزيز» نيز ميتوانند با مقداري صرفهجويي در اين راه به دولت كمك كنند.
رييسجمهور در همين جلسه از «تدابير وزارت نيرو» براي مقابله با خاموشيها خبر داد و گفت: «وزارت نيرو تدابيري انديشيده است كه با كمك خود مردم، ديگر شاهد خاموشي گستردهاي نباشيم».
اما پرويز فتاح، وزير نيرو كابينه احمدينژاد نيز هفته پيش در آخرين روزهاي مردادماه با بيان اينكه در ماه شهريور قطعي برق نخواهيم داشت، تاكيد كرده بود: «نيروگاههاي حرارتي از مهرماه در فصل تعميرات قرار ميگيرند و بايد مردم در مصرف برق صرفه جويي هاي لازم را انجام دهند».
وزير نيرو همچنين مصرف در ماه مبارك رمضان را كمتر از ماههاي ديگر دانست و افزود: «روند خاموشيها در اين ماه كمتر خواهد شد».
فتاح روز چهارشنبه اما در جديدترين اظهارنظر خود در جمع خبرنگاران وعده هفته گذشته خود در مورد قطع نشدن برق در شهريورماه را اينگونه تغيير داد: «طوري برنامهريزي ميكنيم كه درزمان افطار و سحر، مردم مشكل خاموشي نداشته باشند».
چرا خاموشي به خانهها بازگشت!(كليك كنيد)
او در پاسخ به اين سوال كه تا چه زماني مسأله خاموشيها ادامه مييابد و آيا در فصل زمستان هم شاهد خاموشي خواهيم بود گفت: «اگر در آذرماه ميزان بارندگيها مطلوب باشد و راكتورهاي برق آبي ما به كار بيفتند يقينا خاموشي نخواهيم داشت».
وي در عين حال اظهارداشت: «البته اگر بازهم با كمبود بارندگيها مواجه باشيم و نتوانيم از توان برق آبي استفاده كنيم، احتمالا خاموشي ها ادامه پيدا ميكند».
فتاح اينبار اظهار اميدواري كرد كه از شهريور ماه به بعد زمان خاموشيها كاهش پيدا كند.
وزير نيرو پيشتر نيز در اظهارات خود در مورد وضعيت برق بارها به خشكسالي امسال اشاره داشته و تاكيد كرده است كه «صرفه جويي در مصرف آب و برق بايد همچنان ادامه يابد».
نگاه كارشناسان
اما نگاه برخي كارشناسان و حتي نمايندگان مجلس در مورد بحران آب و برق در سال 87 كاملا متفاوت است.
اكثر كارشناسان معتقدند كه با توجه به افزايش قيت نفت اگر دولت در مورد باز سازي، تجهيز و ساخت نيروگاهها و خطوط فرسوده برق كه بخش از برق توليد شده را تلف ميكند سرمايهگذاري مناسبي داشت خشكسالي نميتوانست تا اين اندازه بر وضع برق كشور تاثيرگذار باشد.
اين كارشناسان به افزايش مصرف و نياز سالانه ايرن به توليد برق و ذخيره آب اشاره دارند و ميگويند كه افزايش درآمدهاي حاصل از فروش نفت موقعيت مناسبي براي سرمايه گذاري گسترده در ساخت سد و نيروگاههاي آبي و حرارتي ايجاد كرده بود اما دولت با هزينه اين درآمدهاي در موارد مختلفي از جمله واردات و افتاح پروژههايي كه بدون بررسي دقيق در سفرهاي استاني به تصويب رسيد در واقع چنين موقعيتي را به سادگي از دست داد.
دولت سرمايهگذاري نكرد
در اين زمينه عضو كميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي به آفتاب ميگويد: «كسري اعتبارات و عدم سرمايهگذاري در توسعه نيروگاههاي برق، از مشكلات جدي بخش انرژي كشور است».
دكتر حسين اميري خامكاني درمورد وضعيت و دلايل قطع مكرر برق تاكيد ميكند: «متاسفانه در صنعت برق سرمايهگذاري مداوم انجام نشده و عدم سرمايهگذاري باعث شده تا ما اكنون دچار مشكل شويم».
نماينده زرند با بيان اينكه در چند سال گذشته نيروگاه جديدي وارد مدار نشده است ميافزايد: «در سال 85 و 86 هيچ گشايش اعتباري براي توسعه صنعت برق وجود نداشته است».
او ميگويد: «وزارت نيرو در گذشته سرمايهگذاريهايي در اين حوزه داشته اما در سال 85 و 86 اين اتفاق نيفتاده و كسري اعتبارات علت اصلي آن بوده است».
عضو كميسيون انرژي مجلس گفت: «در سالهاي نه چندان دور سالانه چند مگاوات برق وارد مدار ميشد و اين موضوع تدوام داشت؛ در نتيجه در زمينه ذخيرهسازي و توسعه صنعت برق مشكلي پيش نميآمد،
” در برنامه چهارم توسعه احداث نيروگاه به خصوص از طريق بخش خصوصي پيشبيني شده بود اما متاسفانه در مدت مسئوليت دولت نهم توجه جدي به اين مهم نشد.... “
نميدانم چه اتفاقي افتاده كه اين دولت در زمينه توسعه صنعت برق فعاليت خاصي نداشته است».
اميري با بيان اينكه بحث اصلي بحث كسري اعتبارات و عدم سرمايهگذاري جدي در توسعه نيروگاهها بوده ميگويد: «مشكل ديگري كه درصنعت برق وجود دارد بحث تلفات برق است كه در بعضي استانها به 40 در صد ميرسد و ميانگين آن بالاي 20 درصد است به اين معني كه توليد برق با آن چيزي كه به مصرف ميرسد اختلاف زيادي دارد كه دولت بايد فكري براي اين موضوع كند».
او اضافه ميكند: «البته خشكسالي هم مزيد بر علت شده ولي عمده مشكل عدم سرمايهگذاري است چراكه سهم خشكسالي در كاهش توليد برق فقط 9 در صد است».
عضو كميسيون انرژي مجلس با بيان اينكه ما نگران هستيم در زمستان هم اين وضع ادامه داشته باشد ميافزايد: «اين موضوع در كميسيون مطرح شد و قرار شد من و چند نفر از همكاران ديداري با وزير نيرو و وزير نفت داشته باشيم».
اميري ادامه داد: «تامين گاز نيروگاهها در زمستان سخت است. اكنون روزانه 170 ميليون متر مكعب گاز به نيروگاهها داده ميشود كه وزارت نفت ميگويد در زمستان اين مقدار گاز را نميتوان در اختيار نيروگاهها قرار داد، لذا در تلاشيم تا در وزارتخانههاي مربوطه توافق كنيم تا در زمستان دچار مشكل نشويم».
عدالت قطع برق مردم نيست
از سوي ديگر رئيس كميته مخابرات مجلس هفتم نيز ميگويد: «با توجه به افزايش درآمدهاي نفتي در سه سال گذشته انتظار اقدامات پرشتاب بيشتري در زمينه توسعه زيرساختها و احداث نيروگاههاي برق از دولت نهم وجود داشت كه متاسفانه هيچگاه پاسخ مناسبي به اين انتظارات داده نشد».
دكتر رمضانعلي صادقزاده در گفتوگو با آفتاب ميافزايد: «پيشبيني افزايش مصرف انرژي و بهخصوص برق مسألهاي نيست كه برنامهريزان و مسئولان كشور نتوانند آن را پيشبيني كنند. با توجه به رشد جمعيت و نيازهاي صنعتي اين پيشبيني كاملاً امكانپذير خواهد بود».
استاد دانشگاه خواجه نصير تصريح ميكند: «برنامهريزان كشور حتي بايد به سادگي پيشبيني نياز مصرف انرژي در شرايط بحراني را داشته و براي آن تصميمات خاصي اتخاذ ميكردند. در كشورهاي پيشرفته اينگونه پيشبيني و برنامهريزيها صورت ميگيرد».
اين متخصص برق و مخابرات ميگويد: «كاهش بارش و خشكسالي در سال جديد و متعاقب آن مشكلات برق و انرژي كه بخش قابل توجهي از آن از طريق نيروگاههاي آبي تامين ميشود قابل پيشبيني بود».
دكتر صادقزاده به برنامهريزيهاي بلندمدتي كه از زمان دولت ميرحسين موسوي براي توليد برق هستهاي آغاز شد اشاره ميكند
” مادامي كه به انرژي هستهاي در توليد برق دست نيافتهايم ساخت نيروگاههاي آبي، گازي و حتي فسيلي لازم خواهد بود. ... “
و ميگويد: «در طول دو دهه اخير تلاشهايي براي احداث و راهاندازي نيروگاه هستهاي صورت گرفته است. البته در دولتهاي مختلف روند ساخت نيروگاه هستهاي به دليل مشكلاتي از جمله جنگ و كاهش قيمت نفت صورت گرفت كه موجب افت و خيز در ساخت و تاخير در بهرهبرداري از نيروگاه بوشهر شد».
اين استاد دانشگاه بر اين نكته نيز تاكيد دارد كه در برنامه چهارم توسعه احداث نيروگاه به خصوص از طريق بخش خصوصي پيشبيني شده بود اما متاسفانه در مدت مسئوليت دولت نهم توجه جدي به اين مهم نشد و اقدامات پرشتابي و مهمي كه ميتوانست از راه تقويت سرمايهگذاري در اين بخش صورت گيرد صورت نگرفت؛ در نتيجه امروز مواجه با چنين شرايطي، طبيعي به نظر ميرسد.
صادقزاده همچنين با اشاره به اقدامات دولت سازندگي در طراحي و اجراي سد و مهار آب چند رودخانه بزرگ كشور ادامه داد: «اين اقدامات تا حد زيادي مشكل كم آبي و انرژي برق در كشور را حل كرد، اما از آنجا كه كشور ايران از نظر منابع آب محدوديت دارد ساخت نيروگاههاي اتمي و حرارتي همواره الزامي به نظر ميرسد».
او ميافزايد: «امروز عدم پيشبيني افزايش مصرف آب، انرژي و برق و وقوع شرايط بحراني مانند خشكسالي از سوي مسئولان جاي سوال دارد».
به اعتقاد صادقزاده مادامي كه به انرژي هستهاي در توليد برق دست نيافتهايم ساخت نيروگاههاي آبي، گازي و حتي فسيلي لازم خواهد بود.
اين كارشناس برق با بيان اينكه نيروگاه هستهاي بوشهر در آينده بخشي از نياز كشور به برق را تامين ميكند ميگويد: «ساخت نيروگاه غير اتمي و اتمي حتي در صورت راهاندازي نيروگاه بوشهر اقدامي لازم در جهت برنامه توسعه اقتصادي كشور خواهد بود».
صادقزاده به خاموشيهاي اخير نيز اشاره دارد: «اگرچه بر اثر بيتوجهيهاي گذشته ظاهرا راه ديگري جز برنامهريزي براي خاموشيها و جيرهبندي برق براي وزارت نيرو باقي نمانده است؛ اما بايد به اين نكته در برنامهريزي جديد براي قطع برق نيز توجه داشت كه عدالت در خاموشي و قطع برق نيست و آن را نبايد جايگزين رعايت عدالت در مصرف بهينه كرد».
نماينده سابق شهر رشت همچنين بر لزوم اطلاعرساني بيشتر وزارت نيرو به مردم و جبران خسارت واحدهاي صنعتي از طريق بيمهها اشاره كرد و گفت: «قطع برق در ساعات مختلف موجب وارد آمدن خسارت به وسايل برقي مردم و همچنين توليد واحدهاي صنعتي ميشود. بنابراين وزارت نيرو بايد با اطلاعرساني به مردم راههاي محافظت دستگاههاي برقي در مقابل نوسانات برقي را تشريح و همچنين ساز وكارهايي براي جبران خسارتهاي مختلف صنعتي و غير صنعتي از سوي سيستم بيمهاي اتخاذ و آنرا معرفي كند».
جمعه 8 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: آفتاب]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 245]