واضح آرشیو وب فارسی:پی سی سیتی: وزیر علوم، تحقیقات و فناوری دیروز برای چندمین بار اعلام کرد امسال برای اولین بار در آموزش عالی کشور ظرفیت خالی برای جذب دانشجو وجود دارد، از این رو سیاست وزارت علوم برای پر کردن این ظرفیت ها جذب دانشجوی خارجی است. محمدمهدی زاهدی هفته گذشته نیز اعلام کرد ظرفیت پذیرش دانشجو درسال تحصیلی 89 - 88، 250 هزار نفر بیشتر از شمار داوطلبان آزمون سراسری خواهد بود: ظرفیت پذیرش دانشجو در دانشگاه های کشور یک میلیون و 500 هزار نفر است که بدین ترتیب 250 هزار صندلی در دانشگاه ها خالی خواهد ماند. پیش از این رئیس سازمان سنجش آموزش کشور هم در نیمه اسفند 87 گفته بود در حال رساندن ظرفیت دانشگاه ها به جایی هستیم که کسی پشت کنکور نماند و سال آینده ظرفیت دانشگاه ها بیش از تعداد داوطلبان در مقطع کارشناسی خواهد بود.
احمد شیرزاد رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس ششم در پاسخ به این سوال که آیا همه داوطلبان در کنکور 88 پذیرفته می شوند و آیا به این ترتیب حذف کنکور خود به خود اتفاق می افتد، می گوید: در اینکه منحنی ظرفیت دانشگاه ها رو به بالا است تردیدی نیست ولی این اتفاق به دلیل کاهش موالید و در نتیجه کاهش جمعیت در سن تحصیلات عالی و همینطور افزایش ظرفیت دانشگاه ممکن می شود و این دو دلیل جایی به هم می رسند و تعداد ورودی ها با پذیرفته شدگان سر به سر می شود ولی اکنون با این اتفاق چند سالی فاصله داریم.
او ادامه می دهد: این به معنی حذف کنکور نیست چرا که باید یک رده بندی برای پذیرش صورت بگیرد تا مشخص شود که چه کسی در چه رشته ای باید پذیرفته شود پس کنکور بر جا خواهد ماند اما می شود به جای یک آزمون حساس تعدادی آزمون جایگزین در کنار ارزیابی تحصیلی گذاشت.
به گفته این کارشناس ارزیابی بر اساس سوابق تحصیلی طرحی بود که در مجلس ششم مطرح شد و در این دوره نیز به شکلی در مباحث کارشناسی آن طرح در طرح حذف کنکور استفاده شده است.
شیرزاد راهکار دیگری هم پیشنهاد می کند: می توان از پتانسیل آموزشگاه ها و موسسات دولتی؛ شبه دولتی و حتی خصوصی هم برای این کار استفاده کرد مثل آزمون تافل که توسط یک مرکز آموزشی ارائه می شود. استاندارد و معتبر است. هزینه این آزمون می تواند بر عهده داوطلبان باشد ولی استاندارد بودن آزمون باید به تایید دولت و وزرات علوم برسد. خروجی این موسسه می تواند یک نمره باشد که در دانشگاه ها معیار پذیرش قرار بگیرد.
او به فعالیت موسساتی اشاره می کند که در حال حاضر کنکور آزمایشی برگزار می کنند: می توان با استاندارد کردن این آزمون ها و با تخصصی و محدود کردن آن نمرات را در پذیرش دانشگاه ملاک قرار داد. در حال حاضر آزمون هایی مثل المپیاد های تخصصی در آموزش و پرورش هم برگزار می شود که از نظر علمی در سطح بالایی است. استاندارد کردن این المپیاد ها هم راهکار دیگری است. در هر صورت تا چند سال آینده کشور این پتانسیل را خواهد داشت که رقابت ها را منصفانه و کارآمد تر کند.
حذف کنکور معطل اقدامات آموزش و پرورش
بحث اجرای قانون حذف کنکور که قرار است تا سال 90 عملیاتی شود در روزهای گذشته داغ بوده و مسوولان دو وزارتخانه آموزش و پرورش و وزارت علوم ابراز نظرهای متفاوتی در این باره دارند.
وزارت علوم همچنان اصرار دارد که آموزش و پرورش اجرای قانون حذف کنکور را معطل نگه داشته وگرنه این وزارتخانه آمادگی کامل انجام این کار را دارد. از سوی دیگر وزارت آموزش و پرورش که دچار مشکلات عدیده ای است معتقداست این اتفاق تا سال 90 شدنی نخواهد بود.
اجرای این قانون زمانی ممکن می شود که امتحانات دبیرستان به صورت سراسری برگزار شود اما اکنون فقط آزمون مقطع سوم سراسری است و وزارتخانه امکان برگزاری امتحان استاندارد را ندارد.
نورالله حیدری دستنایی عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی درباره نحوه نظارت این کمیسیون بر اجرای قانون حذف کنکور که در سال 86 به تصویب مجلس رسیده به مهر می گوید: راه اول اینکه وزارتخانه های علوم و آموزش و پرورش کار اجرایی حذف کنکور را آغاز کنند هر جا که به مشکل برخورد کردند نواقص را مطرح تا برای رفع آن اقدام شود و راه دوم این است که آموزش و پرورش به اندازه ای قوی موضوع حذف کنکور را مطالعه کرده باشد که از هم اکنون به آثار منفی اجرای آن واقف شده باشد.
او ادامه می دهد: مسوولان امر در آموزش و پرورش در کمیته آموزش و پرورش کمیسیون آموزش و تحقیقات در فروردین و اردیبهشت ماه می توانند صریح و بی پرده مسائل و نواقص قانون حذف کنکور را مطرح کنند. اگر آنها بتوانند ما را قانع کنند مجلس از راه قانونی اجازه می دهد که قانون حذف کنکور به تعویق بیفتد و با تاخیر اجرا شود. اما اگر مجلس متوجه شود که وزارتخانه های علوم و آموزش و پرورش فرصت سوزی می کنند و با حضور در رسانه ها نواقص کنکور را بزرگنمایی می کنند و در جلسه نیز حاضر نشوند مجلس هر جا قصوری ببیند با عوامل سهل انگاری برخورد خواهد کرد.
به گفته او در حال حاضر مشکل اصلی نمراتی است که بر اساس قانون حذف کنکور قرار است به عنوان سوابق تحصیلی داوطلبان برای ورود به دانشگاه مورد محاسبه قرار گیرد. برای تحقق این امر باید نمرات آزمون های استاندارد توسط آموزش و پرورش به وزارت علوم ارائه شود تا ضرایب مصوب بر اساس نمرات اعمال و قبولی داوطلبان مورد بررسی قرار گیرد. بنابراین زمانی حذف کنکور امکان پذیر می شود که این زمینه توسط آموزش و پرورش فراهم شده باشد و امتحانات جامع برگزار شود تا ریزنمرات در اختیار وزارت علوم قرار گیرد.
اسفندیار اختیاری عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس نیز با بیان اینکه یکی از دلایل استیضاح وزیر پیشین آموزش و پرورش بی توجهی به قوانینی چون حذف کنکور بوده است، تاکید می کند: حذف کنکور قانون شده است و هیچ دولتی نمی تواند در برابر اجرای آن مقاومت کند. زمینه حذف کنکور بر اساس قانون مصوب مجلس باید توسط سازمان سنجش آموزش کشور، وزارت علوم و آموزش و پرورش فراهم شود و به همین دلیل کمیته ای با حضور نمایندگان این دستگاه ها برای حذف کنکور تشکیل شده است.
رئیس سازمان سنجش آموزش کشور هم با تاکید بر اینکه وزارت علوم آمادگی لازم برای اجرای این قانون را دارد، می گوید: زمان لازم است تا آموزش و پرورش خود را با این مساله وفق دهد بنابراین پیش بینی می کنیم قانون با تاخیر اجرا شود.
سرمایه،نرگس جودکی
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: پی سی سیتی]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 557]