محبوبترینها
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1831573280
آداب و سنن پیامبر در خوردنىهاو آشاميدنىها و آداب سفره2
واضح آرشیو وب فارسی:سایت دانلود رایگان: رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله هر گونه غذايى را ميل مىفرمود.
پيامبر صلّى اللّه عليه و آله همه نوع غذا را مىخورد. . . و خيار را با خرما مىخورد، ومحبوبترين ميوهها نزد آن حضرت هندوانه و انگور بود. هندوانه را با خربزه و گاه باشکر و بسيارى اوقات با خرما ميل مىکرد. . . و در فصل خرما روزه را با خرما افطار مىنمود. اکثرا انگور را دانهدانه ميل مىنمود. آن حضرت پنير هم مىخورد. . . وچون خرما مىخورد روى آن آب مىنوشيد و بيشتر خوراکش خرما و آب بود. شيرو خرما و حليم مىخورد . گوشت را از همه چيز بيشتر دوست داشت. کدو را دوستداشت به ويژه کدو حلوايى که آن را زودتر از هر چيز از سينى غذا بر مىگرفت.
گوشت مرغ و حيوانات وحشى حلال گوشت و پرندگان و نيز نان و روغن و سرکه وکاسنى و ريحان کوهى و کلم نيز ميل مىکرد.
رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله خيار را با نمک مىخورد.
رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله از گوشت پرنده شکار شده مىخورد ولى خود در پىشکار نمىرفت و به دست خود شکار نمىنمود و دوست داشت که ديگران براىآن حضرت شکار کنند و بياورند تا ميل کند.
امير مؤمنان عليه السّلام فرمود: رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله از گوشت، ماهيچه دست رادوست داشت.
امام صادق عليه السّلام فرمود: رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله عسل را بسيار دوست داشت.
سليمان بن جعفر جعفرى گويد: بر حضرت امام رضا عليه السّلام وارد شدم ودر برابر آن حضرت خرماى برنى بود که با جدّ و اشتهاى کامل از آن مىخورد، و بهمن فرمود: اى سليمان، نزديک بيا و بخور. من هم با آن حضرت از آن خوردم وعرض مىکردم: فدايت شوم، مىبينم از اين خرما با اشتهاى کامل ميل مىکنيد!فرمود: بلى، من آن را بسيار دوست دارم. گفتم: چرا؟فرمود : زيرا رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله، امير مؤمنان، امام حسن، امام حسين، امام زين العابدين، امام باقر، امام صادق وپدرم عليهم السّلام همه، خرما را بسيار دوست داشتند و من نيز بسيار خرما دوستم و شيعيان مانيز بسيار خرما دوستاند، زيرا از سرشت ما آفريده شدهاند، و دشمنان ما ـ اىسليمان ـ شراب مست کننده را دوست دارند، زيرا آنان از شعلهاى از آتش آفريدهشدهاند.
امام صادق عليه السّلام فرمود: غذاى رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله نان جو بود ـ اگر به آندست مىيافت ـ و حلوايش خرما، و هيزمش چوب درخت خرما بود.
امام باقر و امام صادق عليهما السّلام مىفرمودند: روى زمين ميوهاى نزدرسول الله صلّى اللّه عليه و آله محبوبتر از انار نبود. به خدا سوگند چون آن حضرت انار ميل مىکرددوست داشت کسى با او در آن شرکت نکند.
رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله غذاى داغ را نمىخورد تا اينکه سرد شود، و مىفرمود : خداوند به ما آتش نخورانيده است؛غذاى داغ برکت ندارد، پس آن را سرد کنيد.
آن حضرت هنگام غذا خوردن«بسم اللّه»مىگفت، و با سه انگشت و از جلوخود غذا مىخورد و از جلو کسى ديگر غذا برنمىداشت. چون غذا مىآوردند پيشاز ديگران شروع مىکرد و سپس ديگران شروع مىکردند. و با سه انگشت يعنىشست و سبّابه و انگشت وسط دست غذا مىخورد، و گاه از انگشت چهارم کمکمىگرفت. گاه هم با تمام کف دست غذا مىخورد، ولى با دو انگشت غذا نمىخوردو مىفرمود: خوردن با دو انگشت راه و رسم شيطان است.
روزى اصحاب آن حضرت فالودهاى آوردند، حضرت با ايشان از آن ميلفرمود و پرسيد: اين از چه درست شده است؟گفتند: روغن و عسل را به هممىآميزيم و همين چيزى که مشاهده مىفرماييد به دست مىآيد. فرمود: اين غذاىپاکيزهاى است!آن حضرت نان جو الک نشده را مىخورد، و هرگز نان گندم نخورد، و از نانجو نيز سير نخورد، و تا زنده بود بر سر سفره رنگين غذا نخورد. هندوانه و خربزه وانگور مىخورد، و نيز خرما را مىخورد و هستهاش را به گوسفندان مىداد. سير وپياز و تره و عسل مومدار (که بوى بد آن در دهان باقى مىماند) نمىخورد.
رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله هرگز طعامى را نکوهش نکرد، اگر دوست داشت مىخورد واگر دوست نداشت رها مىکرد، ولى بر ديگران حرام نمىنمود. ظرف غذا را با انگشت پاک مىکرد و مىفرمود: ته مانده ظرف با برکتتر است. و چون از غذاخوردن دست مىکشيد هر سه انگشت خود را با آن غذا خورده بود يکى پس ازديگرى مىليسيد. پس از غذا دست خود را مىشست تا خوب پاک شود. و تنها غذانمىخورد.
امام صادق عليه السّلام فرمود: در اين ميان که امير مؤمنان عليه السّلام در رحبه کوفه باچند تن از ياران قرار داشت طبق فالودهاى براى ايشان هديه آوردند؛حضرت بهياران خود فرمود: دست دراز کنيد (و بخوريد) آنان دست دراز کردند و آن حضرتنيز دست به سوى ظرف دراز نمود، سپس دست خود را عقب کشيد و فرمود: رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله را به ياد آوردم که فالوده نخورد (2)، من نيز از خوردن آن کراهتدارم.
رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله هرگاه غذاى چرب مىخورد کمتر آب مىنوشيد.
عرض شد: يا رسول اللّه، شما کم آب مىنوشيد!فرمود: اين براى غذايم گواراتراست.
امام صادق عليه السّلام فرمود: رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله خوش مىداشت که از قدحشامى آب بنوشد، و مىفرمود: اين پاکيزهترين ظرفهاى شماست.
رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله از قدحهاى شيشهاى که از شام مىآوردند آبمىنوشيد، و از قدحهاى چوبين و پوستى و سفالى هم آب مىنوشيد.
پيامبر صلّى اللّه عليه و آله با کف دست هم آب مىنوشيد؛آب را کف دستمىريخت و مىفرمود: ظرفى پاکيزهتر از دست نيست.
رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله از دهانه مشکهاى بزرگ و کوچک آب مىنوشيد، ولى در حال آب خوردن دهانه آن را به بيرون بر نمىگردانيد، و مىفرمود: اين کار آب مشک را بدبو مىکند.
از مطالبى که ابن طاوس رحمه اللّه در کتاب مهج الدعوات از کتاب زاد العابديندرباره کيفيت گرفتن آب نيسان نقل کرده معلوم مىشود که رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله از آنآب استفاده مىکرده است.
رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله دو قوچ شاخدار ابلق (سياه و سفيد) در عيد قربان ذبحمىکرد.
رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله در روز عيد قربان دو قوچ ذبح مىکرد، يکى از طرفخود و ديگرى از طرف[نيازمندان]امت خود.
ملحقات رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله فرمود: ما قومى هستيم که تا گرسنه نشويم غذانمىخوريم، و چون غذا خورديم سير نمىخوريم.
ابن عباس گويد: رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله بسا چند شب پياپى گرسنه مىماند وشامى براى خود و خانوادهاش نمىيافت، و عمده خوراکش نان جو بود.
عايشه گويد: سوگند به خدايى که محمّد صلّى اللّه عليه و آله را به حق برانگيخت ماالک نداشتيم[که آرد را الک کنيم و نان الک کرده بخوريم]و آن حضرت ازروزى که خداوند او را مبعوث فرمود تا روزى که از دنيا رفت هرگز نانى که آرد آنرا الک کرده باشند ميل نفرمود .
انس گويد: رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله از غذايى که بر طبق و مجمعه نهاده شدهبود نخورد، و نيز از نان سبوس گرفته (که نان اشرافى آن روز بوده) نخورد. از اوپرسيدند: آنان غذا را بر روى چه مىخوردند؟گفت: بر سر سفره.
عايشه گويد: هرگز رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله شکم را از سيرى پر نکرد.
امام باقر عليه السّلام به محمّد بن مسلم فرمود: اى محمّد، شايد پندارى کهرسول خدا صلّى اللّه عليه و آله از روزى که خداوند او را مبعوث نمود تا روزى که او را قبض روحفرمود کسى آن حضرت را ـ اگر چه يک بار ـ ديده باشد که در حال تکيه دادن غذاخورده باشد؟اى محمّد، شايد گمان کنى که رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله از روزى که خداوند اورا مبعوث نمود تا روزى که او را قبض روح فرمود سه روز پياپى از نان گندم سيرخورده باشد؟آنگاه حضرت پاسخ خود را چنين داد: نه، به خدا سوگند تا روزى کهخداوند جان او را قبض نمود سه روز پياپى از نان گندم سير نخورد. البته نمىگويمآن حضرت دسترسى به آن نداشت، بلکه گاهى به يک مرد صد شتر مىبخشيد؛و اگرمىخواست بخورد حتما مىتوانست . همانا جبرئيل سه بار کليد گنجهاى زمين را نزدآن حضرت آورد و او را در انتخاب آن مخيّر ساخت بدون آنکه خداوند چيزى ازپاداش اخرويى که براى او آماده ساخته بکاهد، ولى او در هر بار تواضع و فروتنىدر برابر پروردگارش را[بر تمام گنجهاى زمين]برمىگزيد. هرگز چيزى از اودرخواست نشد که در پاسخ«نه»بگويد. اگر داشت مىبخشيد، و اگر نداشتمىفرمود : به خواست خدا انجام خواهد شد.
على عليه السّلام فرمود: پيامبر گرامى صلّى اللّه عليه و آله هرگز سه روز پياپى از نان گندم سيرنخورد تا به رحمت الهى پيوست.
ابو هريره گويد: هرگز رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله و خانواده او تا هنگام رحلتآن حضرت سه روز پياپى از نان گندم سير نخوردند.
عايشه گويد: رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله تا دم مرگ نشد که سه روز پياپى از طعامسير شده باشد، و اگر مىخواست مىتوانست خود را سير کند، ولى گرسنگان ديگر رابر خود مقدم مىداشت.
هيچگاه دو رنگ غذا در يک لقمه رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله جمع نشد، اگرگوشت بود نان نداشت، و اگر نان بود گوشت نداشت.
هيچگاه دو نوع غذا نزد رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله جمع نشد مگر آنکه يکى راخود خورد و ديگرى را صدقه داد.
ابن خولى ظرفى براى رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله آورد که در آن شير و عسلريخته بود. آن حضرت از خوردن آن خوددارى کرد و فرمود: دو نوع نوشيدنى دريکجا، و دو ظرف (دو نوع) غذا در يک ظرف؟!پس، از خوردن آن خوددارىنمود، سپس فرمود: آن را حرام نمىکنم، ولى دوست ندارم در دنيا فخر و مباهاتکنم و در فرداى قيامت به خاطر بهرهمندى بيش از حد از دنيا حساب پس بدهم. منفروتنى را دوست دارم، زيرا هر که براى خدا فروتنى کند خدايش سربلند گرداند.
على عليه السّلام در هنگام شهادت به دخترش امّ کلثوم عليها السّلام فرمود: منمىخواهم از برادر و پسر عمويم رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله پيروى کنم که تا زنده بود هيچگاهدو نوع غذا براى او در طبقى نياوردند.
رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله تا آنجا که ممکن بود به تنهايى غذا نمىخورد.
على عليه السّلام در سفارشاتش به کميل بن زياد فرمود: اى کميل، در کيفيتغذاى خود زياد دقت مکن، زيرا رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله خيلى در کيفيت غذا دقت نمىکرد.
از امام صادق عليه السّلام پرسيدند: آيا رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله به خانواده خود غذاىباب ميل و مطبوعشان را مىداد؟فرمود: آرى، زيرا هرگاه نفس آدمى غذاى مطبوعخود را بيابد به آن قانع شده، آن غذا موجب رشد گوشت و چاقى وى مىگردد.
امام صادق عليه السّلام فرمود: رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله کاسه غذا را[با انگشت]مىليسيد .
امام حسن مجتبى عليه السّلام فرمود: دوازده خصلت است که سزاوار است هرمسلمانى آنها را براى غذا خوردن فرا بگيرد، چهار تاى آنها واجب، چهار تا سنّت وچهار تاى ديگر آداب است. . . امّا آنچه سنّت است عبارت است از: بر پاى چپ نشستن، با سه انگشت غذا خوردن و از جلوى خود لقمه برگرفتن (3)
در حديث سنّت طعام آمده است: شستن دستها پيش از غذا و بعد ازغذا سنّت است.
پيامبر گرامى صلّى اللّه عليه و آله هنگام غذا خوردن به کسى که پيش روى آن حضرتبود لقمه تعارف مىکرد، و هنگام آب نوشيدن به کسى که در سمت راست او بودآب را تعارف مىنمود .
رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله در حال ايستاده و بسا در حال سواره آب مىنوشيد . وبسا ايستاده از مشگ و کوزه يا هر ظرف ديگر و گاه با دستهاى مبارکش آبمىنوشيد.
رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله با سه نفس آب مىنوشيد، و هر بار در اول«بسم اللّه»ودر آخر«الحمد للّه»مىگفت. بعد از نفس اول مىگفت: «الحمد للّه»، و بعد از نفسدوم مىگفت : «الحمد للّه ربّ العالمين»، و بعد از نفس سوم مىگفت: «الحمد للّه ربّالعالمين، الرحمن الرحيم».
رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله هرگاه آب مىنوشيد مىگفت: الحمد للّه الّذىلم يجعله اجاجا بذنوبنا، و جعله عذبا فراتا بنعمته«سپاس خدايى را که آن را در اثرگناهان ما تلخ نکرد، و به واسطه نعمت خود آن را شيرين و گوارا قرار داد».
پيامبر گرامى صلّى اللّه عليه و آله چون قسمتى از لقمهاش را مىخورد مىگفت: اللّهمّلک الحمد، اطعمت و سقيت و ارويت، فلک الحمد غير مکفور و لا مودّعو لا مستغنى عنک«خداوندا، تو را سپاس که اطعام کردى و نوشاندى و سيرابنمودى، پس تو را سپاس بىآنکه تو را ناسپاسى کنيم و دست از تو باز داريم و خودرا از تو بىنياز شماريم. »
رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله فرمود: سرکه خوب خورشى است. خدايا، سرکه را بر ما مبارک گردان، زيرا که آن خورش پيامبران پيش از من بوده است.
امام صادق عليه السّلام فرمود: محبوبترين خورشها نزد رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله سرکه وزيتون بود، و مىفرمود: اينها خوراک پيامبران عليهم السّلام است.
على عليه السّلام فرمود: رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله گوشت کليه (قلوه) هاى حيوان رانمىخورد، بدون آنکه آن را بر ديگران حرام کند، و مىفرمود: به خاطر اينکه کليههابه بول حيوانات نزديک است.
امام صادق عليه السّلام فرمود: از سوى انصار يک سينى بزرگ برنج خدمترسول خدا صلّى اللّه عليه و آله هديه آوردند، آن حضرت سلمان و مقداد و ابوذر (رضى اللّه عنهم) را هم دعوت کرد و آنان کمى خوردند و زود دست کشيدند، رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله فرمود : شما که چيزى نخورديد!سپس فرمود: از شما آن کس که بيشتر ما را دوست داردبيشتر نزد ما غذا مىخورد.
رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله فرمود: اگر مؤمنى مرا براى خوردن سردست و پاچهگوسفندى دعوت کند مىپذيرم، و اين خود از دين محسوب است. و اگر مشرک يامنافقى مرا براى خوردن شترى که نحر کرده دعوت کند نمىپذيرم، و اين نيز از دينمحسوب است. خداوند عطا و غذاى مشرکان و منافقان را براى من نخواسته است.
رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله فرمود: هنگام غذا خوردن کفشهاى خود را در آوريد، زيرا که اين کار سنّت خوبى است و پاها را راحتى مىبخشد.
امام صادق عليه السّلام فرمود: رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله گوشت ماهيچه و سردست رادوست داشت و گوشت ران را دوست نمىداشت، زيرا اين قسمت به محل بولحيوان نزديک است .
رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله هرگز طعامى را نکوهش نکرد، اگر ميل داشتمىخورد و گرنه ترک مىکرد.
رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله غذا را فوت نمىکرد، و در ظرف آب هم نمىدميد.
سرکه و سبزى بر سر سفره از سنّت است.
امام صادق عليه السّلام فرمود: مقدارى حلواى روغن و خرما خدمترسول خدا صلّى اللّه عليه و آله آوردند، آن حضرت ميل نکرد، عرض شد: آيا خوردن آن را حراممىدانيد؟فرمود : نه، ولى خوش ندارم نفسم به اينها تمايل يابد، سپس اين آيه راتلاوت فرمود: «شما از خوبيها و خوشيهاى خود در زندگانى دنياتان بهرهمند شديد. . . (4)».
رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله ظرف غذا را براى گربه کج نگاه مىداشت[تا حيوانبتواند راحت از آن بخورد].
امام صادق عليه السّلام با پنج انگشت غذا مىخورد و مىفرمود: رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله اينگونه غذا مىخورد نه آنگونه که جبّاران[با دو انگشت]مىخورند.
على عليه السّلام فرمود: ما کشمش و خرما را براى رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله در ظرفآب خيس مىکرديم، در روزهاى اول و دوم از آن ميل مىکرد، و چون رنگ آنبر مىگشت دستور مىداد آن را دور بريزند.
پاورقى [1] از اين جمله روشن مىشود که مسأله تکيه نکردن رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله در حال غذا خوردن غير از تکيهدادن بر دست بر روى زمين است، بلکه مراد تکيه نکردن بر پشتى و بالش و امثال آن است چنانکه رسمپادشاهان و ساير متکبران است. شاهد اين مطلب فرمايش امام صادق عليه السّلام است که به شخصى کهآن حضرت را از تکيه دادن بر دست در حال غذا خوردن نهى کرد، در بار سوم فرمود: به خدا سوگندرسول خدا صلّى اللّه عليه و آله هرگز از چنين چيزى نهى نکرده است. (مؤلف) [2] از روايات ديگرى بر مىآيد که رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله فالوده ميل کرد ولى بسيار اندک، و شايد مراد اينحديث همين باشد. [3] و در نقل ديگر آمده است: «شستن دست پيش از غذا. . . و ليسيدن انگشتان پس از غذا» ـ (مؤلف) . [4] احقاف/ .20 منبع: سنن النبى،علامه سيد محمدحسين طباطبائى
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سایت دانلود رایگان]
[مشاهده در: www.freedownload.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 197]
-
گوناگون
پربازدیدترینها