واضح آرشیو وب فارسی:سایت دانلود رایگان: امام صادق عليه السّلام مىفرمود:
رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله دو برابر نمازهاى واجبشبانهروز نماز مستحبى مىخواند. و دو برابر روزه واجب روزه مىگرفت.
حنان بن سدير گويد: عمرو بن حريث در مجلسى که من هم نشستهبودم از امام صادق عليه السّلام پرسيد و گفت: فدايت شوم، مرا از نماز رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله خبرده . فرمود: رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله هشت رکعت نماز نافله ظهر و چهار رکعت نماز واجبظهر، و هشت رکعت نافله عصر و چهار رکعت نماز واجب عصر، و سه رکعت نمازواجب مغرب و چهار رکعت نافله آن، و چهار رکعت نماز عشا (1)، و هشت رکعتنماز شب و سه رکعت وتر (دو رکعت به نام شفع و يک رکعت به نام وتر) و دورکعت نافله صبح و دو رکعت نماز واجب صبح مىخواند.
گفتم: فدايت شوم، اگر من توانستم بيش از اين مقدار نماز بخوانم، آياخداوند مرا به زياد خواندن نماز عذاب مىکند؟فرمود: نه، ولى تو را به ترک سنّت عذاب مىنمايد.
امام صادق عليه السّلام در ضمن حديثى فرمود: رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله نماز عتمه (دورکعت نماز نافله عشا که نشسته مىخوانند) را مىخواند سپس مىخوابيد (2)مؤلّف: روايات در اين باره بيش از حد تواتر است و ما به همين که ذکر شداکتفا کرديم. و از اين روايات استفاده مىشود که نماز«وتيره»از پنجاه رکعت نمازواجب و مستحبى که رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله مىخواند خارج است و دو رکعت آن يکرکعت حساب مىشود و به جاى نماز«وتر»تشريع شده تا اگر مرگ فرا رسيد به جاىنماز«وتر»آخر شب به حساب آيد. شاهد اين مطلب روايتى است که شيخ صدوق رحمه اللّهاز ابو بصير نقل کرده که امام صادق عليه السّلام فرمود: «کسى که به خدا و روز جزا ايماندارد بايد بدون خواندن نماز وتر نخوابد . ابو بصير گويد: عرض کردم: مقصود هماندو رکعتى است که بعد از نماز عشا به حال نشسته خوانده مىشود؟فرمود: ارى، آندو رکعت به جاى يک رکعت حساب مىشود، و اگر کسى آن را بخواند و در آنشب مرگش فرا رسد مانند کسى است که نماز وتر آخر شب را خوانده باشد، و اگر همنمرد وتر را در آخر شب مىخواند. گفتم: آيا رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله نيز اين دو رکعت رامىخواند؟فرمود: نه، گفتم: چرا؟فرمود: براى آنکه به رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله وحىمىرسيد و مىدانست که آيا آن شب از دنيا خواهد رفت يا نه؟و ديگران چنين علمىرا ندارند. از همين رو بود که خودش نمىخواند و به ديگران دستور مىداد آن رابخوانند» .
البته معنى اين که راوى گفت: «آيا رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله نيز اين دو رکعت رامىخواند؟»اين است که آيا آن حضرت آن را با عمل خود سنّت نهاد و بر آن مداومت مىنمود يا نه؟.265 امام باقر عليه السّلام فرمود: رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله در حضر و سفر[سحرگاه]هر شبسيزده رکعت نماز مىخواند که از آن جمله نماز وتر و دو رکعت نافله صبح بود.
حضرت رضا عليه السّلام فرمود: در خروس سفيد پنج خصلت از خصلتهاىپيامبران وجود دارد، که از جمله آنها شناختن اوقات نماز است.
زراره گويد: از امام باقر عليه السّلام از وقت نماز ظهر پرسيدم، فرمود: وقتىسايه شاخص يک ذراع از زوال آفتاب گذشت وقت (فضيلت) نماز ظهر است. ووقت (فضيلت) نماز عصر بلند شدن سايه به مقدار دو ذراع از اول ظهر است و آن بهاندازه چهار قدم از سايه زوال ظهر است. سپس فرمود: ديوار مسجد رسول خدا صلّى اللّه عليه و آلهبه بلندى يک قامت بود، وقتى سايه آن به اندازه يک ذراع مىشد آن حضرت نمازظهر را مىخواند، و چون به قدر دو ذراع مىشد نماز عصر را مىخواند. سپسفرمود: آيا مىدانى چرا وقت نماز به اندازه يک ذراع و دو ذراع تأخير افتاد؟گفتم: چرا اين گونه است؟فرمود: به خاطر خواندن نافله است. مىتوانى از اول ظهر بهخواندن نافله مشغول شوى تا وقتى که سايه شاخص به يک ذراع برسد. چون سايه بهيک ذراع رسيد نماز واجب را شروع کرده نافله را ترک مىکنى، و چون سايه به قدردو ذراع رسيد نماز واجب عصر را شروع کرده نافله را ترک مىکنى.
زراره گويد: از امام باقر عليه السّلام شنيدم مىفرمود: رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله در روز تاهنگام ظهر نمازى نمىخواند. چون ظهر مىشد و سايه به اندازه نصف انگشتمىرسيد هشت رکعت (نافله ظهر) مىخواند، و چون سايه به قدر يک ذراع مىشد بهنماز ظهر مىپرداخت . آنگاه پس از نماز ظهر دو رکعت (از نافله عصر) مىخواند وپيش از رسيدن وقت عصر نيز دو رکعت مىخواند، تا آنکه سايه به قدر دو ذراعمىشد، آن وقت نماز عصر را به جا مىآورد . و وقتى آفتاب غروب مىکرد نمازمغرب را مىخواند، و بعد از پنهان شدن شفق (سرخى طرف مغرب) وقت نماز عشا مىرسيد و آخر وقت مغرب پنهان شدن شفق است و چون شفق پنهان شد وقت عشامىرسد. و وقت عشا تا ثلث شب امتداد دارد. و بعد از آن نماز ديگرى نمىخواند تاشب به نصف مىرسيد، آنگاه برمىخاست و سيزده رکعت نماز مىخواند که نماز«وتر»و دو رکعت«نافله صبح»از آن سيزده رکعت بود. و چون سپيده صبح مىدميدو هوا روشن مىشد به خواندن نماز صبح مشغول مىگرديد (3).
امام صادق عليه السّلام در بيان چگونگى نماز رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله مىفرمود : شبهابه هنگام خواب ظرف آبى را که روى آن را پوشانده بودند بالاى سر آن حضرت ومسواک او را زير بسترش مىنهادند و آن حضرت مىخوابيد آن قدر که خدابخواهد. چون از خواب بيدار مىشد مىنشست و ديده به آسمان مىگرداند و آياتآخر سوره آل عمران: انّ فى خلق السموات و الارض. . . (آيات 190 تا 194) راتلاوت مىنمود. سپس مسواک مىکرد و وضو مىگرفت و به محل نماز مىرفت وچهار رکعت[از نماز شب]مىخواند، و رکوع هر رکعتش به قدر حمد و سورهاىبود که مىخواند، و سجودش به قدر رکوع آن طول مىکشيد به حدى که مىگفتند: کى سر از رکوع برمىدارد و به سجده مىرود؟!و آن قدر در سجده مىماند کهمىگفتند: کى سر از سجده برمىدارد؟!آنگاه به بستر خود بازمىگشت و دوبارهمىخوابيد آن قدر که خدا بخواهد، سپس بيدار مىشد و مىنشست و ديده به آسمانمىگرداند و آيات آخر آل عمران را تلاوت مىنمود. آنگاه مسواک مىکرد و وضومىگرفت و به محل نماز مىرفت و به خواندن چهار رکعت ديگر از نماز شبمىپرداخت به همان نحو که قبلا خوانده بود. باز به بستر مىرفت و مقدارى که خدابخواهد مىخوابيد سپس بيدار مىشد و ديده به آسمان مىگرداند و همان آيات را تلاوت مىنمود و باز مسواک کرده، وضو مىگرفت و (دو رکعت شفع و يکرکعت) وتر را مىخواند و بعد از آن دو رکعت نافله صبح را مىگزارد و براى نمازصبح به مسجد مىرفت (4).270 و نيز روايت شده که آن حضرت نافله صبح را در اول سپيده دم به طوراختصار مىخواند، سپس براى اداى نماز صبح از منزل خارج مىشد.
شيخ طوسى گويد: نماز رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله دو رکعت است، در هر رکعتپس از«حمد»ايستاده پانزده مرتبه سورهانّا انزلناهرا مىخوانى، پانزده مرتبه ديگر در رکوع، پانزده مرتبه پس از آنکه از رکوع سر برداشتى، پانزده مرتبه در سجدهاول، پانزده مرتبه پس از سر برداشتن از سجده، پانزده مرتبه در سجده دوم و پانزدهمرتبه ديگر پس از آنکه سر از سجده دوم برداشتى. و به همين کيفيت رکعت دومرا مىخوانى. چون سلام نماز دادى و آنچه دلت خواست تعقيب خواندى و از نمازبازگشتى، هيچ گناهى بين تو و خداى عز و جل نماند جز آنکه خداوند آن را بر توخواهد بخشيد.
امام صادق عليه السّلام فرمود: رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله چون ماه رمضان فرا مىرسيد بهنماز خود مىافزود، من نيز به آن مىافزايم، شما هم بيفزاييد.
محمد بن يحيى گويد: خدمت امام صادق عليه السّلام بودم که از آن جنابسؤال شد: آيا در ماه مبارک رمضان مىتوان به نمازهاى نافله افزود؟فرمود: آرى، رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله[شبهاى ماه رمضان]پس از خواندن نماز«وتيره»در مصلاّى خودمشغول خواندن نوافل[ماه رمضان]مىشد و فراوان نماز مىخواند، تا اينکه مردمکمکم پشت سر آن حضرت جمع مىشدند و مىخواستند با آن حضرت نوافل را بهطور جماعت بخوانند، اما پس از جمع شدن مردم، حضرت آنان را رها کرده و بهمنزل مىرفت. چون آنان متفرق مىشدند، دوباره به مصلاّى خود باز مىگشت و مانند گذشته مشغول خواندن نوافل مىشد. باز چون مردم پشت سر آن حضرت جمعمىشدند[و مىخواستند با آن حضرت به جماعت نماز بخوانند]حضرت آنان راترک مىکرد و به منزل تشريف مىبرد. اين کار مکرر از آن حضرت سر مىزد.
گروهى از اصحاب ائمّه عليهم السّلام گويند: ما از امام صادق و حضرترضا عليه السّلام از نماز[رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله]در ماه رمضان پرسيديم که چگونه بود وآن حضرت چگونه عمل مىکرد؟سپس همگى بالاتفاق حديث نامبرده را چنينروايت کردهاند: چون شب اول ماه رمضان فرا رسيد، رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله نماز مغرب وچهار رکعت نافله بعد از آن را که هر شب مىخواند گزارد، سپس هشت رکعت ديگربر آن افزود. و چون از نماز عشا فارغ شد، دو رکعت نماز نشسته نافله آن را خواند، و بعد از آن به پا ايستاد و دوازده رکعت ديگر نماز نافله بهجا آورد، سپس داخلخانه شد. چون مردم ديدند که رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله با فرا رسيدن ماه رمضان بر نمازهايشافزود، از علت آن جويا شدند، فرمود : اين نمازهايى که خواندم به خاطر فضيلت ماهرمضان بر ماههاى ديگر است.
چون شب بعد فرا رسيد و رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله خواست نماز نافله بخواند مردمپشت سر آن حضرت صف کشيدند تا اقامه جماعت کنند، رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله به سوىآنان برگشت و فرمود: اى مردم، اين نماز نافله است و نماز نافله با جماعت خواندهنمىشود، هر يک از شما به تنهايى نماز بخواند و آنچه را خدا در کتابش به اوآموخته بگويد. بدانيد که در نمازهاى نافله جماعت نيست. پس مردم همگى متفرقشدند و هر يک به تنهايى نماز خود را خواند.
چون شب نوزدهم ماه رمضان فرا رسيد، موقع غروب آفتاب غسل کرد ونماز مغرب را خواند، سپس چهار رکعتى که هميشه بعد از نماز مغرب مىخواندگزارد، بعد وارد منزل شد. چون بلال اذان نماز عشا را گفت و مردم براى نماز آمادهشدند، رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله تشريف آورد و نماز عشا را با مردم به جماعت خواند. و پس از آن دو رکعت نافله عشا را مانند شبهاى ديگر نشسته انجام داد، سپس ايستاد وصد رکعت نماز[نافله مخصوص شب قدر را]به جا آورد، و در هر رکعت از آن پساز«حمد»ده مرتبه سورهقل هو اللّه احدرا قرائت فرمود. پس از آنکه از صدرکعت نماز فارغ شد، به خواندن نماز شب و وتر که در ساير شبها مىخواندمشغول گرديد.
چون شب بيستم ماه رمضان فرا رسيد، مانند شبهاى قبل آن ماه، پس از نمازمغرب هشت رکعت، و بعد از نماز عشاء دوازده رکعت نافله مخصوص ماه مبارکرمضان را خواند.
در شب بيست و يکم هنگام غروب آفتاب غسل کرد و عمل شب نوزدهم راانجام داد.
در شب بيست و دوم به نمازهاى خود افزود، هشت رکعت پس از نمازمغرب و بيست و دو رکعت بعد از نماز عشاء نافله مخصوص بهجا آورد.
چون شب بيست و سوم فرا رسيد باز هم مانند شب نوزدهم و بيست و يکمغسل کرد و مانند عمل آن دو شب را انجام داد.
سپس از حضرت راجع به نوافل يوميه (پنجاه رکعتى) پرسيدند که در ماهرمضان چگونه خوانده شود. فرمود: رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله نمازهاى شبهاى ماه رمضان را بهاضافه نوافل پنجاه رکعتى که در غير ماه رمضان مىخواند بهجا مىآورد و ابدا از آنپنجاه رکعت چيزى کم نمىنمود.
مؤلف: کيفيت انجام نوافل شبهاى ديگر، از شب بيست و چهارم تا آخرماه، مانند شب بيست و دوم مىباشد، چنانکه اخبار ديگر بر آن دلالت دارد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سایت دانلود رایگان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 553]