واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: تلسكوپ فضايي گلاست به فرمي تغيير نام داد
علمي آموزشي. ستاره شناسي. اشعه گاما
تلسكوپ فضايي جديدي كه با استفاده از اشعه گاما قصد دارد كيهان را كاوش كند، از گلاست به فرمي كه نام يكي از پيشگامان دانش فيزيك پرانرژي است، تغيير نام داد.
انريكو فرمي ( (Enrico Fermi 1901-1954نخستين دانشمندي بود كه عنوان كرد چگونه سرعت ذرات آسماني ميتوانند شتاب بيشتري بگيرند.
به گزارش سايت علمي يوركالرت، پل هرتس، يكي از دانشمندان ارشد در مقر ناسا در واشنگتن گفت تئوري فرمي اساس و پايه درك ما از پديدههايي است كه تلسكوپي كه به نام او نامگذاري شده، كشف خواهد كرد.
جديدترين رصدخانه فضايي ناسا كه تلسكوپ اشعه گاما براي پهنه فضا (گلاست ) GLASTنام داشت، ماموريت خود را براي كاوش كيهان با استفاده از اشعه پرانرژي گاما در ماه ژوئن آغاز كرد و اين سفينه به همراه ابزار جديد و انقلابي آن با موفقيت مراحل اوليه فعاليت خود را به انجام رسانده است.
دانشمندان انتظار دارند تلسكوپ فرمي پولسارهاي جديد فراواني در كهكشان ما پيدا كند، به فرايندها قدرتمندي كه در نزديكي سياهچالههاي داراي جرم فوقالعاده زياد در مركز هزاران كهكشان فعال جريان دارند، پي ببرد و زمينه را براي جست و جوي قوانين جديد فيزيك فراهم سازد.
اين رصدخانه فضايي ۱۱ژوئن به فضا پرتاب شد و از آن زمان تاكنون دو ابزار مهم آن به نام LATو ديگري به نام GBMتصاوير بيسابقهاي را به زمين ارسال كرده اند.
تلسكوپ LATاز تصويري از كل آسمان پرده برداشته است كه گازهاي درخشان كهكشان راه شيري، پولسارهاي چشمك زننده و يك كهكشان فروزان در فاصله ۷/۱ ميليارد سال نوري را نشان ميدهد.
دستگاه LATزماني كه در حالت كاوش قرار ميگيرد، هر سه ساعت يكبار كل آسمان را اسكن ميكند . اين دستگاه فوتونهايي با انرژي بين ۲۰ميليون الكترون ولت تا بيش از ۳۰۰ميليارد الكترون ولت را رديابي ميكند. نهايت اين طيف كه به انرژيهايي پنج ميليون برابر قوي تر از اشعههاي ايكس مورد استفاده در عكسبرداري از دندانها مربوط ميشود، چندان مورد تحقيق قرار نميگيرند.
دستگاه ديگري كه در رصدخانه فضايي فرمي قرار دارد يعني GBMنسبت به اشعههاي گاما با انرژي كمتر حساس است. اين دستگاه توانسته است ظرف نخستين ماه فعاليت خود ۳۱انفجار اشعه گاما را ثبت كند. اين انفجارهاي پر انرژي زماني رخ ميدهند كه ستارههايي با جرم زياد ميميرند و يا زماني كه ستارههاي نوتروني در حال حركت در مدار، با يكديگر به حركت مارپيچي مي پردازند و در يكديگر ادغام ميشوند.
دانشمندان با استفاده از اين اطلاعات ميتوانند به فرآيندهايي كه اين رويدادها را به وجود ميآورند پي ببرند.
تلسكوپ فضايي اشعه گاماي فرمي حاصل يك مشاركت اخترفيزيكي و فيزيك ذرات است كه با همكاري وزارت انرژي آمريكا و كمكهاي مهم مراكز علمي و دانشگاهي فرانسه، آلمان، ايتاليا، ژاپن، سوئد و آمريكا به فعاليت درآمده است.
چهارشنبه 6 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 89]