تور لحظه آخری
امروز : شنبه ، 15 دی 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):مهدى امت من كسى است كه هنگام پر شدن زمين از بيداد و ظلم، آن را پر از قسط و عدل ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای اداری

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1849995124




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

در جديدترين دو هفته‌نامه «پگاه حوزه» مطرح شدعلم ديني لازمه تحقق حكومت ديني است


واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: در جديدترين دو هفته‌نامه «پگاه حوزه» مطرح شدعلم ديني لازمه تحقق حكومت ديني است
گروه انديشه: علم ديني براي تحقق حكومت ديني ضروري است؛ زيرا حكومت ديني بدون علم ديني بي‌معناست. هرگز با علم سكولار نمي‌توان حكومت ديني ايجاد كرد.
به گزارش خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا)، متن فوق بخشي از مقاله «نگاه متناظر به علم ديني» كه توسط دكتر «محمدمهدي بهداروند» نوشته شده و در آخرين شماره از دو هفته‌نامه «پگاه حوزه» (شماره 237، مرداد‌ماه 1387) منتشر شده است.

در باب ضرورت علم ديني نگاه‌هاي متفاوتي وجود دارد كه از يك منظر نيست. منظري كه منشأ طرح نظريه علوم ديني در فرهنگستان علوم اسلامي شد، محتواي اين مقاله را تشكيل مي‌دهد. كاركرد عيني و حضور دين در عرصه حيات اجتماعي بشر ايجاب مي‌كند كه ما علم ديني داشته باشيم، البته ممكن است كه كساني هم از ابعاد ديگري به اين ضرورت رسيده باشند، ولي اين ضرورت از اين زاويه يك ضرورت ديگري است كه توسعه ديگري هم پيدا مي‌كند.

قطعا تحقق عيني اسلام نيازمند به مفاهيمي كاربردي است و اين مفاهيم كاربردي، اگر ارتباطشان با دين بريده شد در خدمت اهداف ديني قرار نمي‌گيرند، زيرا مفاهيم كاربردي طريق تحقق دين در عينيت هستند كه ارتباط منطقي و روشن آ‌ن‌ها به دين تمام شده باشد. اين ضرورت ايجاب مي‌كند كه بايد به دنبال توليد علم ديني براي تحقق عيني دين و ايجاد يك تمدن ديني بود، اما اين ضرورت تا چه حد مؤفق شده است، بستگي دارد كه توفيق را چه چيز بدانيم و اين راه را چگونه تخمين بزنيم؟

بنابراين ضرورت علم ديني براي ضرورت تحقق حكومت ديني است؛ زيرا حكومت ديني بدون علم ديني بي‌معناست. هرگز با علم سكولار نمي‌توان حكومت ديني ايجاد كرد. يا بايد دين را حداقلي تعريف كرد و بعد از حداقلي تعريف كردن او را حذف كرد. همانند جرياني كه در تجدد و مدرنيته اتفاق افتاد يا اگر واقعا دنبال حكومت ديني هستيم بدون علم ديني چگونه مي‌توان حكومت ديني داشت؟ اگر اسلام در عمل اجتماعي حضور پيدا نكند، چگونه بدون علم مي‌توان نسبت بين علم و اسلام را تمام كرد؟ چگونه مي‌توان گفت كه محصولش قابل استناد به اسلام است؟

عده‌اي سطحي‌نگر در حل اين معضل معتقدند كه ارزش‌ها را حاكم بر علم مي‌كنند، ولي زهي خيال، زيرا ارزش علم در متن‌اش نيست‌، بلكه در توليدش ارزش وجود دارد و در داوري آن هم ترازوي بدون ارزش وجود ندارد. قطعا سازنده ترازو، تعلقات خود را بر آن حاكم مي سازد. لذا نمي توان تعلق را در انسان صفر كرد. تعلق انسان كه حاكميت بر توليدات علمي انسان پيدا مي‌كند مبتني بر نوعي تلقي خاص از انسان‌شناسي ـ جهان‌شناسي و جامعه‌شناسي است.

بنابراين اگر ادعا شد كه يك نظريه بايد در مقام ارزش‌يابي و در مقام عمل، نتيجه‌بخش و مبتني بر ايمان باشد. ادعاي اين كه در مقام سازگاري بايد سازگاري و انسجام دروني داشته باشند و انسجام دروني هم عملا منطقي باشد؛ يعني تعارض و تناقض منطقي نبايد در نظريه وجود داشته باشد؛ يعني اين‌كه بايد ديد اولا تناقض چگونه تعريف مي‌شود؟

گاهي مطابق ظرفيت تعلق خاص تناقض را فقط در سطح انتزاعي تعريف مي‌كنند، لذا نمي‌توان در مجموعه‌ها او را آورد و بالاتر اين‌كه با آن مجموعه‌سازي هم نمي‌توان كرد. مي‌توان امور بريده، بريده از هم را به صورت جدا، جدا ملاحظه كرد و گاهي تناقض در مجموعه آورده شود، ولي در مجموعه كه آورده شد بايد ديد يك كل را چگونه آسيب‌شناسي كرد كه تناقض نداشته باشد؟ اين مباحث يكسري بحث‌هاي معرفت‌شناسي جدي است كه بايد در جاي خود مطرح شود.

بنابراين ضرورت انقلاب فرهنگي بر انقلاب سياسي هم در خواص توليد شده و هم پايگاه وفاق جمعي بر روي آن درست شده است؛ يعني فلسفه شدن و منطق نسبيت عام توليد شده است. منطق نسبيت عامي كه قدرت ملاحظه نسبيت پديده‌ها را دارد و مي‌تواند محاسبه كند و منطق عامش پيدا شده است، البته منطق خاصش در هر حوزه‌اي كه چه منطقي بايد به كار گرفته شود سخن ديگري است، البته فلسفه تكامل تاريخي مورد نظر مبتني بر فلسفه عامي است كه به نظر مي‌آيد به نسبت با معارف هماهنگ است.

در بحث از نسبت برقراري با دنيا طبيعتا بايد از بستر يك جنگ فرهنگي جلو رفت كه اين ضرورت از خواص به عوام سرايت مي‌كند، كما اين‌كه ضرورت انقلاب سياسي از خواص به علم سرايت مي‌كند. در دنياي علم هم همين گونه است كه از خواص به عوام سرايت مي‌كند. ظرفيت تعلق بعضي از افراد اساسي است و نبايد اين افراد را از جامعه بريد. گاهي فرد از جامعه بريده مي‌شود و محدود به فرد محوري مي‌شود و گاهي خود فرد هم از محور اجتماعي رشد مي‌كند، ولي نقطه ظهور ايده‌هاي اجتماعي از فرد است.

بنابراين ضرورت انقلاب فرهنگي در حال حاضر در خواص در حال شكل گرفتن و رشد است و شكل هم گرفتن و حتي مبناي گفت‌‌‌و‌گو و وفاق هم توليد شده است، گرچه خود اين مبنا، مبنايي است بشري كه بايد تكامل پيدا كرده و اصلاح و بهينه بشود. اين مبناي توليد شده، اين فلسفه عمل اسلامي و منطق نسبيت عامش توليد شده است. فلسفه علم جديد كاملا مغاير با فلسفه علم يوناني و علم ارسطويي است.

دو هفته‌نامه پگاه حوزه به صاحب‌امتيازي دفتر تبليغات اسلامي حوزه علميه قم و مديرمسئولي و سردبيري «سيد‌عباس صالحي» و با همكاري شوراي سياست‌گذاري متشكل از «عبدالرضا ايزدپناه» و «احمد ترابي» منتشر مي‌شود و به بهاي 1500 ريال در اختيار علاقه‌مندان قرار مي‌گيرد.
 يکشنبه 3 شهريور 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[مشاهده در: www.iqna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 184]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن