واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: دلايل تاخير در واگذاري سهام بانكها
با واگذاري سهام عدالت، دولت همچنان كنترل بانكهاي واگذار شده را در اختيار دارد.
غلامرضا سلامي - كارشناس مسائل اقتصادي - در گفتوگو با ايسنا، اظهار كرد: علت تاخير در واگذاري بانكها به دليل ابهاماتي بود كه در صورتهاي مالي حسابرسي شده بانكهاي قابل واگذاري نظير بدهي آنها به صندوقهاي بازنشستگي، بدهي دولت به اين بانكها، مطالبات معوق آنها و مشخص نشدن رقم سهام عدالت وجود داشت.
وي با اشاره به واگذاري 15 درصد سهام بانك ملت به بخش خصوصي گفت: با توجه به اينكه40 درصد از سهام هر يك از بانكهاي صادرات و تجارت طبق مصوبه هيات دولت در واگذاريهاي اخير انجام خواهد شد، در كنار 20درصد سهم دولت از 100 درصد سهام تمامي بنگاههاي اقتصادي دولتي (طبق قانون سياستهاي كلي اصل 44 )، 60 درصد از سهام اين دو بانك در اختيار دولت بوده و بدين ترتيب، كنترل سهام آنها تا چند سال در اختيار دولت خواهد بود.
وي با اشاره به اينكه طي روزهاي آينده، ابتدا سهام عدالت و سپس سهام قابل واگذاري اين بانكها به بخش خصوصي تعلق ميگيرد، گفت: اگر ميزان و زمان واگذاري مابقي سهام آنها مشخص نباشد و 60 درصد آنها در دست دولت بماند، مشتري چنداني براي خريد سهام ندارند. تنها در صورتي واگذاري جاذبه دارد كه بخش عمده سهام و به نوعي كنترل اين بانكها در اختيار بخش خصوصي قرار بگيرد.
اين بانكها داراي پتانسيل زيادي هستند كه بالفعل نشده و با روال كنوني، دولت كماكان كنترل سهام را در اختيار دارد و در اصل، اتفاق خاصي حداقل در زمينه بانكها روي نميدهد و اين امر با گذشت زمان بيشتر مشخص ميشود.
سلامي تاكيد كرد: حال كه براساس اصل 44 قانون اساسي قرار است 20 درصد سهام در اختيار دولت باقي بماند، حداقل در مورد بانك ملت كه در اين دوره تنها 15 درصد از سهام آن واگذار خواهد شد، 65 درصد مابقي را يكجا در اختيار بخش خصوصي قرار دهند تا سرنوشت اين بانك دولتي خصوصي شده، مشخص شود و در آن هنگام ميتوان اميدوار بود كه يكي از بانكها از اين روند نابهسامان دولتي خارج شود. زيرا هدف خصوصيسازي، ارتقاي كارايي بهرهوري است.
اين كارشناس گفت: سودآوري بانكهاي دولتي كم است، زيرا كارايي پاييني دارند و علت اين كارايي پايين نه فقط بر عهده مديريت بلكه علت عمده ناشي از دولتي بودن آنهاست.
وي با بيان اينكه ميزان بدهي بانكها به صندوق بازنشستگي در صورتهاي مالي آنها درج نشده است، گفت: صندوق در گذشته ميزان بدهي اين بانكها را محاسبه نكرده بود، اما بايد در همان زمان محاسبه و سودي كه در اين مدت، دولت كسب كرده از مالياتهاي اخذ شده كسر ميشد.
وي افزود: تا زماني كه انحصار در بانكهاي دولتي بود با نرخهاي متفاوتي به ارائه تسهيلات ميپرداختند و كسي اعتراض نميكرد، اما با تاسيس بانكهاي خصوصي، رقابت در جذب سپردهها ايجاد شد و گذشت زمان نشان داده كه بانكهاي دولتي در شرايط عادي و مساوي، توان رقابت با بانكهاي خصوصي را ندارند.
وي در بيان راهكار نحوه پرداخت بدهيها گفت: چون دولت سودها را در سالهاي گذشته گرفته، بهتر است سهام بانكها را بفروشد و اعتباري كه از اين محل به دست ميآورد را بابت بدهي به صندوق بپردازد و بدين ترتيب منابع زيادي به بانكها تزريق ميكند كه در حد هفت، هشت هزار ميليارد تومان است، اما اگر تصميم بر كسر اين مبلغ از سنوات بعدي سال آينده باشد، سودي در بر ندارد و سازمان حسابرسي نيز بايد جلوي اين كار را بگيرد.
سلامي در پايان تاكيد كرد: اگر روزي بانكهاي دولتي به بخش خصوصي واگذار شوند، ميتوان گفت كه موتور محركه خصوصي سازي روشن شده است؛ زيرا بانكها، عامل مهمي براي خصوصي سازي ساير بخشهاي اقتصادي هستند.
واگذاري نيروگاهها از طريق مزايده
معاون سازمان خصوصي سازي نيز از واگذاري پالايشگاه و پتروشيمي تبريز، ذوب آهن اصفهان و بانك صادرات از طريق بورس و واگذاري نيروگاهها از طريق مزايده در شهريورماه خبرداد.
سيد مهدي عقدايي -- معاون سازمان خصوصي سازي --- مراحل آماده سازي بانكها را مورد توجه قرار داد و گفت: بانك صادرات، ملت و تجارت كه در بورس پذيرش شدند در مرحله آماده سازي قرار داشته ولي بانك صادرات در مراحل نهايي قرار دارد و به احتمال زياد پنج درصد از سهام اين بانك زودتر از ساير بانكها در شهريور ماه وارد بورس ميشود.
وي اضافه كرد: بعد از ورود بانك صادرات در بورس قاعدتا تا پايان سال عمليات واگذاري بانك ملت و تجارت آغاز خواهد شد.
وي با بيان اينكه صورتهاي مالي بانكها مشكلي ندارد اظهار كرد: موضوع بازنشستگي بانكها نيز در مرحله بررسي قرار داشته و به زودي نتايج نهايي آن اعلام ميشود.
عقدايي در ادامه از واگذاري ذوب آهن اصفهان، پتروشيمي و پالايشگاه تبريز حداكثر تا يك ماه آينده خبرداد و افزود: شركت ذوب آهن اصفهان در مرحله درج قرار داشته و تا 20 روز آينده وارد بورس ميشود.
وي در مورد ساير شركتها توضيح داد: پالايشگاه تبريز نيز آماده واگذاري است ولي تاكنون اوراق سهام شركت مادر تخصصي آن به سازمان خصوصي سازي ارائه نشده است كه براي حل اين موضوع در حال رايزني هستيم.
معاون سازمان خصوصي سازي در مورد واگذاري نيروگاهها گفت: نيروگاهها در حال آماده سازي مصوبات مجمع هستند و قرار است تا يك ماه آينده از طريق مزايده واگذار شوند.
وي همچنين از واگذاري شركت قند كرج و تهران نيرو در 13 شهريور از طريق مزاده خبرداد و اضافه كرد: علاوه بر اين شركت خدمات هوايي كشاورزي از طريق مزايده محدود بين هفت شركت در20 شهريور از طريق مزايده به فروش ميرسد.
تشريح مزاياي ايجاد صندوقهاي طلا و ارز
مراحل مطالعاتي ايجاد صندوقهاي طلا و ارز به پايان رسيده و شركت بورس در حال تدوين مقررات ايجاد اين صندوقها است و تا پايان شهريور نهايي ميشود.
علي سنگينيان معاون توسعه و برنامهريزي شركت بورس از نهايي شدن صندوقهاي طلا و ارز تا پايان شهريور خبر داد و گفت: در حال حاضر مرحله مطالعاتي ايجاد صندوقهاي طلا و ارز در شركت بورس انجام شده است و مقررات ايجاد اين صندوقها در حال تدوين است كه اين صندوقها زودتر از ابزار مشتقه به نتيجه رسيده و تا پايان شهريور ماه نهايي ميشود.
وي درمورد مزاياي اين صندوق توضيح داد: دارايي اين صندوقها به جاي سهام، طلا و ارز بوده و سرمايهگذاران و واحدهاي سرمايهگذاري سرمايه اين صندوقها كه مبتني بر طلا و ارز است را خريداري مي كنند.
وي يادآور شد: اركان و مقررات اين صندوقها شامل ضامن، ناظر و....در حال تدوين است كه بعد از تدوين به سازمان بورس پيشنهاد شده و بعد از مصوبه سازمان بورس و مجوز شورا اين صندوقها راهاندازي ميشود.
اجراي طرح مطالعاتي سهام طلا و ارز در فروردين امسال به تصويب هيات مديره شركت بورس رسيد و مدير عامل شركت بورس از آن به عنوان نوآوري شركت بورس در سال نوآوري و شكوفايي ياد كرد.
با اجراي اين طرح در محصولات بازار سرمايه تنوع ايجاد شده و فرصت جديدي براي سرمايهگذاري افراد فراهم ميشود. همچنين با ايجاد صندوقهاي طلا و ارز فرصت جهت مصون سازي شركتهاي داراي بدهي ارزي فراهم ميشود و در صورت همكاري نهادهاي ذيربط در جذب نقدينگي و كنترل تورم تاثير گذار است.
يکشنبه 3 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 255]