واضح آرشیو وب فارسی:سایت دانلود رایگان: سلام در داستان حضرت ابراهیم(ع)
پرسش: بعضی از اهل سنت می گویند: در داستان حضرت ابراهیم (ع) همان داستانی که پدرش می گوید تو را سنگسار خواهم کرد، ابراهیم می گوید: «سلام علیکم»؛ این سلام علیک برای تحیت جدایی است. نظر مفسرین شیعه چیست؟
پاسخ: در باره ی این آیه[i] (قالَ سَلامٌ عَلَیْکَ سَأَسْتَغْفِرُ لَکَ رَبّی إِنَّهُ کانَ بی حَفِیًّا)؛)ابراهیم) گفت: سلام بر تو! من بزودی از پروردگارم برایت تقاضای عفو میکنم؛ چرا که او همواره نسبت به من مهربان بوده است!؛ علامه ی طباطبائی فرموده است: از آنجا که سلام، روش و عادت بزرگواران است، حضرت ابراهیم (ع) با تقدیم آن جهالت پدر را تلافی کرد، او که وی را به خاطر حرف حقی که زده بود، تهدید به رجم و طرد کرد، ولی وی او را وعده امنیت و سلامتی و احسان داد. این همان دستورالعملی است که قرآن کریم در آیه (وَ إِذا مَرُّوا بِاللَّغْوِ مَرُّوا کِرامًا)یعنی: و هنگامی که با لغو و بیهودگی برخورد کنند، بزرگوارانه از آن میگذرند، و آیه 63 سوره فرقان (وَ إِذا خاطَبَهُمُ الْجاهِلُونَ قالُوا سَلامًا) یعنی: و هنگامی که جاهلان آنها را مخاطب سازند (و سخنان نابخردانه گویند)، به آنها سلام میگویند (و با بیاعتنایی و بزرگواری میگذرند)؛ بیان کرده است.
اما اینکه بعضی گفته اند: منظور از این سلام، سلام خداحافظی و تحیت جدائی بوده و ایشان می خواسته امر پدر «واهجرنی...» را اطاعت نماید، حرف صحیحی نیست. زیرا حضرت ابراهیم (ع) بعد از مدتها از این گفت و شنود در میان قوم خود بود[ii].
اما در تفسیر نمونه بیان شده است که؛ این سلام ممکن است تودیع و خداحافظی باشد که با گفتن آن و چند جمله بعد ، ابراهیم ، آزر را ترک گفت ، ممکن است سلامی باشد که به عنوان ترک دعوی گفته میشود همانگونه در آیه 55 سوره قصص میخوانیم : لنا اعمالنا و لکم اعمالکم سلام علیکم لا نبتغی الجاهلین : اکنون که از ما نمیپذیرید ، اعمال ما برای ما و اعمال شما برای خودتان ، سلام بر شما ما هواخواه جاهلان نیستیم[iii].
سپس اضافه کرد : من به زودی برای تو از پروردگارم تقاضای آمرزش
[i] سوره مریم؛ آیه 47.
[ii]ترجمه المیزان ج14 ص 78.
[iii]تفسیر نمونه ج : 13 ص : 85.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سایت دانلود رایگان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 225]