واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: گزارش ايكنا از ديدار با مربي 92 ساله قرآن زندگي را تا زماني ميخواهم كه دينم كامل شود
گروه گزارش: «زهرابيگم روستا» اگرچه اين روزها گرد پيري را روي صورت و دستان خود تجربه ميكند اما هنوز سرزنده و شاداب با تعليم قرآن روزگار ميگذراند و بسياري از شاگردان خود را با معارف قرآن كريم سيراب ميكند؛ بانويي كه با انديشه خود آثار ماندگاري را خلق كرد كه تا امروز همواره علاقهمندان از مطالعه آنها بهرهمند و محظوظ ميشوند.
خيابان ايران و كوچههاي اطراف آن همواره يادآور انسانهاي مومن، جهادگر و انقلابي بوده است زمانيكه به اين محله وارد ميشوم وجب به وجب آن مرا به ياد روزها و خاطرات انقلاب مياندازد. به منزل بانويي ميرويم كه بيش از 90 سال از خدا عمر گرفته و تقريبأ 85 سال آن را با قرآن همراه بوده، عمري تحصيل ميكرده و عمري نيز در حال تدريس به خيل فراوان شاگردان علاقهمند بوده كه امروز حتي تعداد آنها از ذهن خودش هم خارج شده است.
كوچه باريك و تنگ است و اتومبيل به سختي در آن رفت و آمد ميكند اما ساكت و دنج به نظر ميآيد، روزگاري خانه مقام معظم رهبري هم در همين كوچه روبروي منزل خانم روستا بوده؛ «آقاحسيني» خواهرزاده زهرابيگم روستا با رويي گشاده به استقبالمان ميآيد، دكتر «محمدعلي خواجهپيري» مشاور قرآني وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي و رئيس مركز هماهنگي، توسعه و ترويج فعاليتهاي قرآني كشور، «مرتضي رضاييزاده» معاون خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا)، «نقي خوشخلق» عكاس و من به ديدار زهرابيگم روستا رفته بوديم.
85 سال انس با قرآن
بانو زهرابيگم روستا در سال 1295 هجري شمسي در محله سرچشمه تهران در خانوادهاي علمي ديده به جهان گشود، از آنجايي كه خانواده مهمترين عامل در رشد مذهبي فرزندان و آشنايي آنان با قرآن است، وي با وجود مادري كه مسلط به قرآن و احكام شرعي بود و پدري چون سيد «حسن جلالالدينگنابادي» كه به درجه اجتهاد رسيده بود و چهل سال در مدرسه عالي «مطهري» امام جماعت بود، به كسب علوم و فراگرفتن قرآن و علوم اسلامي تشويق شد تا جايي كه در سن هفت سالگي بدون غلط قرآن را تلاوت ميكرد و همين موضوع باعث شد در تحصيلات خود بسيار موفق باشد.
بعد از دريافت مدرك ديپلم در سال 1312 به علت ممنوعيت رعايت حجاب اسلامي در آن زمان از تحصيل دانشگاهي اجتناب كرد و در محضر پدر به مطالعه كتب ديني و عربي و تعليم علوم قرآني همت گماشت و در سالهاي نخست پس از پيروزي انقلاب از سوي سازمان هلال احمر به منظور تعليم و ترجمه قرآن كريم براي بانوان، مأموريت يافت و از همين رهگذر با مطالعه منابع مهم تفسير نظير «مجمع البيان، صافي، منهج الصادقين، مخزنالعرفان و الميزان» به نگارش كتاب تفسير قرآن اهتمام ورزيد.
ابتدا گمان نداشت كه نتيجه همت او چنان مورد اقبال قرار گيرد اما مدتي بعد از اتمام نگارش اين مطالب با عنوان «بياني از قرآن» در سه جلد زيبا و شمارگان سه هزار نسخه با حمايت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي انتشار يافت، از وي پيش از اين نيز جزوه كوچكي به نام «راهنماي حج» در دو نوبت چاپ و انتشار يافته بود.
وارد خانه كه شديم همه چيز مرتب و تميز در جاي خود قرار داشت و دو قاب عكس از پدر و همسر خانم روستا توجه را به خود جلب ميكرد، كتابخانه بزرگي كه در چند رديف كتابهاي قديمي و نفيسي از علماي بزرگ ديني و قرآني را در خود جاي داده بود در اتاق كناري قرار داشت و در اتاق پذيرايي هم خانم روستا با چادر سفيد نماز و در حالي كه به سختي حجاب خود را حفظ مي كرد، روي تخت چوبي نشسته بود.
به احترام مهمانان ايستاد و همگي با وي احوالپرسي كرديم، دكتر «خواجهپيري» جزئيات احوال خانم روستا را از خودش و خواهرزادهاش به دقت جويا ميشد و برخي را خانم روستا و برخي را آقاي «آقاحسيني» در حاليكه پذيرايي مي كرد، پاسخ ميدادند و عكاسمان هم به سرعت در حال ثبت لحظات بود و من هم مينوشتم.
عشق به قرآن در او موج ميزند
خانم روستا كه به عنوان يكي از خادمان قرآن كريم انتخاب و تجليل شده است وقتي حرف ميزند كلام الهي را بر زبان جاري ميكند و از آيات و احكام قرآن براي مهمانان نكاتي را ميگويد و در پاسخ به سوالاتي درباره وضعيت زندگي و معيشت فقط به شكر پروردگار كفايت ميكند؛ ميگويد جلسات قرآني را هنوز هم سه روز در هفته در منزل خود برگزار ميكند و تعدادي از شاگردان در ساعات مشخصي به ديدار وي ميروند و درباره مباحث قرآني از جمله احكام و تفسير براي آنان سخناني را بيان ميكند و به نظرم مي رسد كه اين تنها ميتواند نشان از روحيه نشاط و عشق به قرآن در وي باشد كه اين بانو را تا اين سنين هم با قرآن مأنوس و همراه كرده است.
بعد از نوشيدن شربت خنكي به سراغ فعاليتهاي قرآني خانم روستا ميرويم و دكتر خواجهپيري از كتابها و آثار اين بانوي قرآني ميپرسد كه در پاسخ با نارضايتي خانم روستا در چاپ نشدن مجدد كتاب تفسير «بياني از قرآن» مواجه ميشويم؛ آرزو ميكرد كه كتابش طوري چاپ شود كه ارزان و فراوان در احتيار همگان قرار گيرد و علاقهمندان مجبور نباشند براي آن هزينه گزافي پرداخت كنند.
بحث كه به اين جا رسيد، با مشورت مشاور قرآني وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي و قائم مقام سازمان فعاليتهاي قرآني دانشجويان كشور تصميم گرفته شد تا ضمن مذاكره با ناشر كتابهاي خانم روستا، انتشار دوره بعدي كتاب تفسير وي توسط وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي صورت بگيرد تا اين كتاب ارزشمند، ارزانتر و در شمارگان بالاتر در اختيار مردم قرآندوست قرار گيرد.
اتاق پذيرايي رو به حياط است و نورگير خوبي دارد، دو تخت چوبي و ميزي كه روي آن را كتاب چيدهاند در اتاق به چشم مي خورد و هر طرف را نگاه ميكنم تابلوهاي مزين به آيات قرآن كريم به ديوار آويخته شده؛ كتاب راهنماي حج را كه حاجيه خانم با دستخط خودش نوشته و همانطور هم چاپ كردهاند، ورق ميزنم، نكاتي در آن ميبينم كه هرگز جايي نخوانده بودم و شايد بيش از 30 مرتبه عزيمت به سرزمين نور، خانم روستا را اينگونه با زواياي اين سفر معنوي آشنا كرده باشد.
سفر حج، هديه وزارت ارشاد به خانم روستا
در اين فكرها بودم كه دكتر خواجهپيري به خانم روستا خبر داد امسال در شانزدهمين نمايشگاه بينالمللي قرآن كريم مهمان ويژه است و قرار است از وي در يكي از روزهاي ماه مبارك رمضان تجليل شود كه او نيز بايد خود را آماده كند؛ اما بخش جالبتر بحث آنجا بود كه مشاور قرآني وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي اعلام كرد هديه خانم روستا در اين مراسم اعزام به سفر معنوي حج عمره است؛ اشك در چشمان بانوي قرآني حلقه ميزند، اما كمي نگران است كه نكند جسم او توان چنين سفري را نداشته باشد.
با صحبتهاي اميدبخش خواجهپيري و رضاييزاده و البته توان روحي بالاي خانم روستا كه به طور حتم از بركت قرآن حاصل ميشود، راههاي آسان كردن سفرش بيان شد و در نهايت با موافقت زهرابيگم روستا قرار شد تا مقدمات اين سفر هرچه زودتر فراهم شود تا اين بانوي قرآني كه چندين سال است از سفر به خانه خدا محروم مانده بود، دوباره به زيارت سرزمين پيامبر(ص) رهسپار شود.
حاجيه خانم كه مشغول صحبت ميشود فقط از خدا و قرآن ميگويد و اينكه اگر يك بار ديگر هم متولد شوم باز به حج ميروم و به همين شكل كه تاكنون زندگي كردهام، رفتار ميكنم.
يكي ديگر از موضوعاتي كه توجه همه ما را در اين ديدار به خود جلب كرده بود تنهايي خانم روستا در منزل بود و اينكه خود ايشان هم از اين وضعيت ناراضي به نظر ميرسيد و ميگفت به فكر بودم تا خانمي كه امين باشد و با اخلاق من سازگار باشد به خانهام بيايد و در كنار من بماند؛ اين موضوع با استقبال دكتر خواجهپيري و رضاييزاده روبرو شد و با كمي صحبت قرار شد تا به انتخاب خود خانم روستا افرادي به ايشان معرفي شوند تا در صورت توافق، پرستاري به صورت شبانهروزي در كنار خانم روستا بماند و در بخشي از امور خانه وي را ياري دهد.
تفسير «بياني از قرآن» در نوبت تجديد چاپ
از اين طريق امكان چكاپ پزشكي هم در روزهاي مشخصي براي خانم روستا وجود خواهد داشت و از سويي خيال شاگردان و نزديكان وي نيز راحت مي شود كه فردي به طور دائم در كنار ايشان حضور دارد تا به كارهايشان رسيدگي كند.
بعد از اين كه يادي از قديمها شد و صحبت از پدر خانم روستا كه روحاني داراي مقاماتي بوده است و هم اكنون در قبرستان وادي السلام شهر نجف اشرف مدفون شده، آرزو ميكرديم كاش گروه مستندسازي سيما بخشهايي از زندگي اين بانوي قرآني را براي علاقهمندان به تصوير ميكشيدند.
كتاب سه جلدي تفسير بياني از قرآن نوشته خانم روستا را براي تجديد چاپ به همراه خود برميداريم و قول ميدهيم كه تا يك هفته آينده آن را برگردانيم چراكه هنوز در جلسات درس از روي اين كتاب به قرآنآموزان آموزش داده ميشود؛ از خانه كه بيرون ميآمدم با خودم فكر ميكردم كاش تا زماني زندگي كنم كه دينم رو به تكامل باشد.
يکشنبه 3 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 203]