واضح آرشیو وب فارسی:پی سی سیتی: BLUE RAY یا HD ?
نسل جديدDVD
http://www.iran-newspaper.com/1387/870224/html/363903.jpg
وحيد نقشينه
كارشناسان عقيده دارند رقابت شديدى كه هم اكنون بين دو فرمت متفاوت پيشنهادى براى نسل بعدى DVD در جريان است، موجب سردرگمى كاربران شده است و در نهايت به زيان خريداران تجهيزات الكترونيكى تمام خواهد شد.
اكنون شركت هاى بزرگ سازنده تجهيزات الكترونيكى، شركت هاى سخت افزارى و نرم افزارى و استوديوهاى فيلم سازى به دو گروه تقسيم شده اند كه هر كدام با پشتيبانى از يكى از دو فرمت جديد DVD در دو جبهه مخالف و روبه روى يكديگر ايستاده اند و تنها فرمت مورد پشتيبانى خود را تبليغ مى كنند و تمام توان خود را براى از بين بردن فرمت گروه مخالف به كار گرفته اند، اين درحالى است كه در دهه ۹۰ ميلادى همگى اين شركت ها بر سر نخستين فرمت DVD به توافق رسيده بودند و در آن زمان تنها يك استاندارد جهانى براى DVD معرفى شد.
* فرمت هاى جهانى
CD هايى كه اكنون به صورت رايج در بازار وجود دارد، با استفاده از نور ليزر نوشته مى شود كه طول موج نسبتاً بلندى دارد. دليل استفاده از اين نور در تكنولوژى CD اين است كه دانشمندان اطلاعات كاملى در مورد نحوه كار با اين نور و اثراتش را دارند. در سال هاى اخير نورهاى ديگرى با طول موج هاى كمترى كشف شد كه مى توان به نور مادون قرمز اشاره كرد كه طول موج كوتاهترى نسبت به ليزر دارد و لذا مى تواند فرورفتگى ها و برآمدگى هاى نزديك ترى را روى CD ايجاد كند و اطلاعات بيشترى را روى CD به صورت فشرده تر ضبط كند. ديسك هايى كه با تكنولوژى حاصل از نور مادون قرمز ضبط اطلاعات روى آنها صورت مى گيرد به DVD معروف هستند كه اين ديسك ها در حالت عادى توانايى حمل ۴/۷ گيگابايت از اطلاعات را دارند، اخيراً با پياده سازى الگوهاى حاصل از اشعه ماوراء بنفش كه داراى طول موج بسيار كوتاهترى است، DVD هاى جديدترى به بازار آمدند با نام هاى HD-ROM و Blue-Ray كه توانايى ضبط اطلاعات را تا حدود ۲۵ گيگابايت دارا هستند. به علاوه با استفاده از اشعه ماوراى بنفش مى توان بر روى هر دو لايه DVD ضبط كرد، يعنى درست مانند نوار كاست كه داراى دو لبه A و B است.
* Blue-Ray
در اوايل سال ۲۰۰۲ شركت هاى بزرگ سازنده محصولات IT يعنى سونى و فيليپس تكنولوژى جديدى را كه چندين سال روى آن كار كرده بودند، معرفى كردند و اين تكنولوژى چيزى نبود جز Blue-Ray. اين تكنولوژى كه برخى از متخصصان آن را انقلابى تر از HD-DVD مى دانند، علاوه بر سازگارى با DVD هاى قبلى ظرفيت بسيار بيشترى داشته و در سه ظرفيت ۲۳ ، ۲۵ و ۲۷ گيگابايت قابل دسترسى است. بر خلاف HD-DVD كه ظرفيت ثابت ۱۵ گيگابايت در هر لايه را دارد، Blue-Ray به دليل داشتن فشردگى بيشتر در لايه ها توانايى حمل اطلاعات بيشترى را دارد، به علاوه DVD معمولى و HD-DVD از پليمرهايى با ضخامت ۰/۶ ميليمتر براى پوشاندن سطح اطلاعات بهره مى برند، اما Blue-Ray از ضخامت ۰/۱ استفاده مى كند و اين ضخامت كم سبب خواهد شد كه ليزر بدون داشتن قدرت بالا بتواند از اين ضخامت عبور كند و به علاوه داراى اغتشاشات كمترى هنگام عبور خواهد بود. Blue-Ray از سيستم استاندارد رمزنگارى پيشرفته ۱۲۸ بيتى استفاده مى كند كه در هر ۶ كيلوبايت تغيير مى كند و اين بدان معناست كه در DVD هاى Blue-Ray با به دست آوردن رمز آن تنها مى تواند به ۶ كيلوبايت از اطلاعات دسترسى داشت، درحالى كه در DVD هاى معمولى از يك كليد در سرتاسر فيلم استفاده مى شود. به علاوه با تلاش شركت هاى Dell و HP يك قسمت امنيتى به DVD افزوده مى شود كه BD-Rom نام دارد كه از كپى كردن اطلاعات جلوگيرى مى كند. اين لايه امنيتى از تكنولوژى هاى جاوا بهره مى گيرد كه توانايى ارتقاى آن به صورت نرم افزارى نيز وجود دارد.
عملكرد BlueRay نسبت به DVD را مى توان مانند عملكرد DVD نسبت به CD دانست به اين معنى كه در DVDها با باريك تر كردن Trackها حجم از ۴/۷ گيگابايت به ۲۵ گيگابايت افزايش يافته است. در Blue-Rayهاى جديد امكان Duallayer شدن ديسكت نيز در نظر گرفته شده است و به خاطر همين امر مى توان حجم اطلاعات بيشترى را روى DVD گذاشت. در توليدات اخير شركت TDK مى توان به لايه هاى بيشتر اشاره كرد كه اين تعداد به ۶ لايه رسيده كه هر لايه داراى ۳۳ گيگابايت اطلاعات است و مى توان در حدود ۲۰۰ گيگابايت از اطلاعات را تنها روى يك DVD رايت كرد.
يكى از مشكلات عمده Blu-Rayها تحمل بسيار پائين آنها در مقابل ضربات فيزيكى و خش افتادن روى آنهاست، به گونه اى كه در صورت وارد شدن كوچكترين خشى به ديسكت همه اطلاعات روى آن از بين رفته است.
* HD-DVD
اين تكنولوژى از نور ليزر آبى استفاده مى كند كه با طول موج كوتاه تر مى توان اطلاعات را فشرده تر كرد و در هر لايه ۱۵ گيگابايت اطلاعات قابل ذخيره شدن است و به دليل سازگارى زياد با DVDهاى معمولى هزينه تبديل HD-DVD به DVD پائين تر است، HD-DVDها از تكنولوژى مديريت محتواى AACS استفاده مى كنند كه حالت ارتقا يافته CSS در DVDهاى معمولى است. اين تكنولوژى سبب مى شود كه در هنگام ساخت DVD كليدهاى ۱۲۸ بيتى براى آن طراحى شود كه اين كليد براى هر وسيله يا چند وسيله پخش يكتا خواهد بود كه تنها توسط آن مى توان قفل DVD را باز كرده و اطلاعات آن را خواند.
* طرفداران دوفرمت
شركت هاى دل، hp، اپل، هيتاچى، ميتسوبيشى، پاناسونيك، فيليپس، سامسونگ و LG و استوديوهاى فيلمسازى مانند والت ديزنى، Sony Picture و MGM از فرمت Blu-Ray پشتيبانى مى كنند اما در مقابل شركت هايى مانند NEC، سانيو، مايكروسافت، اينتل و استوديوهاى فيلمسازى مانند يونيورسال پيكچرز، برادران وارنر، New Line Cinema نيز از فرمت HD-DVD بهره مى برند.
*اتحاديه ها
در دسامبر ،۲۰۰۴ شركت هاى CMC، Fuji، Nippon، Toagosei، Pulstec، Optware اتحاديه اى تحت عنوان HDV تشكيل دادند. اين اتحاديه در نظر دارد كه فرمت جديدى تحت عنوان ECMA معرفى كند كه قادر خواهد بود از ۱۰۰ تا ۱۰۰۰ گيگابايت از اطلاعات را در خود جاى دهد و سرعت انتقالى در حدود يك گيگابايت در ثانيه خواهد داشت. اين سرعت بالا به دليل امكان ذخيره اطلاعات به صورت سه بعدى بر روى ديسك است زيرا به جاى استفاده از يك شعاع تكى ليزر براى خواندن اطلاعات همزمان يك ميليون شعاع باريك تر با يكديگر همكارى مى كنند تا به چنين سرعتى برسيم.
http://www.iran-newspaper.com/1387/870224/html/internet.htm
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: پی سی سیتی]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 201]