تور لحظه آخری
امروز : پنجشنبه ، 27 دی 1403    احادیث و روایات:  امام حسین (ع):از نشانه های عالم ، نقد سخن و اندیشه خود و آگاهی از نظرات مختلف است.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

کلینیک زخم تهران

کاشت ابرو طبیعی

پارتیشن شیشه ای اداری

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

خرید یوسی

ساندویچ پانل

ویزای ایتالیا

مهاجرت به استرالیا

میز کنفرانس

تعمیرگاه هیوندای

تعمیرگاه هیوندای

تعمیرگاه هیوندای

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1853981738




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

بررسي آزادي و عدالت از ديدگاه وحي در آخرين شماره از نشريه «پگاه حوزه»


واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: بررسي آزادي و عدالت از ديدگاه وحي در آخرين شماره از نشريه «پگاه حوزه»
گروه انديشه: مقاله «خوانشي وحي‌محور از آزادي و عدالت»، توسط «سيدكاظم سيدباقري» نوشته شده و در آخرين شماره از دو هفته‌نامه «پگاه حوزه» (شماره 237، مرداد‌ماه 1387) منتشر شده است.
به گزارش خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا)، در ادبيات انديشه سياسي اسلام، هر چند كه مباحث عدالت و عدالت‌ورزي بيش از آزادي بوده است، اما واقعيت آن است كه در سرشت اين انديشه، عدالت و آزادي داراي ارزشي هم‌سنگ بوده و همواره اين دو مفهوم كليدي از اهميتي بالا برخوردار بوده‌اند.

براي آزادي تا‌كنون بيش از 200 تعريف ذكر شده است. به طور كلي در آزادي، سه عنصر و مقوله وجود دارد: آزادي‌خواه، نبود مانع و هدف. آزادي سياسي زماني شكل مي‌گيرد كه اشخاص و تشكل‌هاي سياسي در انجام دادن رفتارهاي سياسي مطلوب و برخورداري از حقوق اساسي از محدوديت‌ها و موانعي كه دولت‌ها ممكن است در برابر آن‌ها ايجاد كنند، رها و آزاد باشند و آزادي خود را براي رسيدن به هدفي مشخص به كار گيرند. در انديشه سياسي اسلام همه زواياي آزادي درنظر گرفته شده است. از نظرگاه اين انديشه، آزادي سياسي يعني افراد و گروه‌ها براي انجام فعاليت‌هاي مطلوب سياسي، با گذر از بندهاي دروني، از موانع بيروني رهايي يافته و در جهت كمال انساني حركت كنند.

در قرآن كه سرچشمه حركت تمدني و پويايي اجتماعي در ميان مسلمانان است، عدل و آزادي، به جد مورد توجه قرار گرفته است. از يك‌سو خداوند مي‌فرمايند: «پيامبر(ص) بار گرانشان را از دوششان بر مي‌دارد و بند و زنجيرشان را مي‌گشايد.» (اعراف/ آيه 157) و هم‌چنين در آيه‌ 25 سوره حديد درباره فلسفه بعثت انبياء(ع) مي‌خوانيم: «به راستي كه ما رسولان خويش را با آيه‌هاي روشن فرستاديم و با آنان كتاب و ميزان آورديم تا مردم به برپايي قسط و عدالت بر پاخيزند.»

فلسفه سياسي اسلام، پس از طرح مراتب وجود و اين كه هستي مطلق در ذات واجب، جلوه‌گر مي‌شود، به مراتب ضعيف‌تر وجود از جمله جامعه و انسان پرداخته مي‌شود. نوع نگرش به هستي و در صدر خلقت بودن خداوند، حكايت از يك نظم و روش پيشيني و عقلي دارد. در اين قرائت، نوعي تعين، تشكل و تفهم از پيش تعريف شده وجود دارد.

دستي از قبل هستي را شكل و نظم بخشيده و آن‌را با هدفي مشخص آفريده است. خداوند با وحي، نظم و نظام جامعه را ترسيم كرده و پيام‌آورانش جامعه مطلوب را به بشر اعلام كرده‌اند، جامعه‌اي كه در آن بايد عدالت، آزادي، سعادت و قانون حضوري آشكار داشته باشد.

در انديشه سياسي اسلام، خود متعالي انسان، رهايي از قدرت مستبدانه و شكوفايي استعدادهاي مادي و معنوي او مورد توجه قرار مي‌گيرد. آزادي در اين انديشه، براي رسيدن به هدايت و انتخاب راه برترو در بردارنده فضيلت‌هاي بسيار ديگر است. هيچ‌كس نمي‌تواند آدمي را براي رسيدن به شناخت برتر و جامعه بهتر محدود كند.

عدالت براي مراعات و تأمين حقوق شهروندان است و آزادي يكي از اساسي‌ترين اين حقوق است و لذا آن‌را قيد مي‌زند. سؤال از عدالت آن‌گاه بر مي‌آيد كه افرادي آزاد و مساوي كه هيچ كدام بر ديگري توانايي و برتري ندارند، در نهادهاي مشترك جامعه خود شريك مي‌شوند.

در انديشه سياسي اسلام، عدالت و آزادي مي‌تواند بسترساز جامعه سعادتمند مبتني بر آموزه‌هاي وحياني باشد كه موجب شكوفايي استعدادهاي پيدا و پنهان آدمي شود. گنجايش روح و روان آدمي چندان است كه مي‌تواند بر اساس آن‌ها به سوي مرزهاي بلند كمال حركت كند و به معني دقيق كلمه، جانشين خداوند در زمين شود.

در نگرش آرماني، اين آزادي همراه با آگاهي، شناخت و مسئوليت است. بي بند و باري، عدم رعايت دستورهاي خداوند و بندگي بت‌هاي دروغين، انسان را از پويندگي در جهت عدالت و آزادي و شكوفايي استعدادها باز مي‌دارد.

دو هفته‌نامه پگاه حوزه به صاحب‌امتيازي دفتر تبليغات اسلامي حوزه علميه قم و مديرمسئولي و سردبيري «سيد‌عباس صالحي» و با همكاري شوراي سياست‌گذاري متشكل از «عبدالرضا ايزدپناه» و «احمد ترابي» منتشر مي‌شود و به بهاي 1500 ريال در اختيار علاقه‌مندان قرار مي‌گيرد.
 جمعه 1 شهريور 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[مشاهده در: www.iqna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 267]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن