واضح آرشیو وب فارسی:حيات: جايگاه دفاع مقدس در ادبيات كودك و نوجوان (15)محمد كاظم مزيناني در گفتگو با حيات: ادبيات كودك و نوجوان در حوزه دفاع مقدس به آفت ساده انگاري مبتلاست
تهران – حيات
محمدكاظم مزيناني گفت: ادبيات كودك و نوجوان با موضوع جنگ و دفاع مقدس جدا از ضعف هاي ساختاري به دو آفت ساده انگاري و ساده نگري مبتلاست.
محمدكاظم مزيناني نويسنده ادبيات كودك و نوجوان در گفتگو با خبرنگار فرهنگي حيات گفت: ادبيات كودك و نوجوان در حوزه دفاع مقدس از فقر عناصري چون استعاره پردازي، خيال ورزي، مجازگويي، بن مايه هايه اساطيري و افسانه اي، شاعرانگي و لطافت، بديهه گويي، نازك انديشي و رواني و رسايي در رنج است.
مزيناني در ادامه افزود: فارغ از نارسايي ها و ضعف هاي پيش گفته، ادبيات كودك و نوجوان در حوزه دفاع مقدس به دو آفت مزمن ديگر نيز مبتلاست يكي ساده نگري و ديگري ساده انگاري؛ اولي از سوي نويسندگان و دومي از طرف متوليان اين حوزه. مورد اول باعث شده تا نويسندگان كتاب هايي بنويسند يكسونگرانه، قالبي، شعاري و عادي از خلاقيت و نوجويي و معضل دوم نيز به چاپ و انتشار كتاب هايي بدون خريدار و مخاطب منجر شده است.
وي با بيان اين مطلب كه نگاه من به اين حوزه اصلا بدبينانه نيست گفت: بايد اعتراف كنم كه در سال هاي اخير گروهي از نويسندگان گمنام و بيشتر شهرستاني به ميدان آمده اند كه آثار آنان به ويژه در حوزه داستان كوتاه نسبت به نويسندگاني نامي اين حوزه قابل توجه است، اما متاسفانه بايد گفت كه هنوز در حوزه ادبيات كودك و نوجوان آن اتفاقي كه بايد رخ بدهد رخ نداده و ما چاره اي نداريم جز آنكه بنشينيم و به افق پيش روي خود نگاه كنيم.
مزيناني در ادامه با اشاره به تقسيم بندي ادبيات و ناميدن ژانر دفاع مقدس بر برخي آثار گفت: من اين گونه تقسيم بندي ها را مخرب مي دانم، چرا كه اين تقسيم بندي ها و ژانرسازي ها سرانجام خوشي ندارد و به نوعي به بازار گرمي در اين عرصه مي انجامد. همان طور كه در طول اين سال ها، اين گونه ارزش گذاري ها تبعات ناگواري برجاي گذاشته و به خودي و غيرخودي كردن نويسندگان اين مرز و بوم ختم شده است درحالي كه شان هنر و ادبيات بسيار بالاتر از اين نوع نگاه است.
وي با بيان اين مطلب كه ادبيات دفاع مقدس در اين سالها بيشتر پرده دار بوده تا آينه دار گفت: اين گونه ادبي از جنبه زيبايي شناسي و از ديدگاه معرفت شناسي با مشكل روبه رو است، كتاب هاي چاپ شده در اين زمينه با ملاك هاي زيبايي شناسانه نسبت تام و تمامي ندارند. همچنين از نظر سبك و اسلوب و قالب، از منظر زبان و بيان و جوهر ادبي به فقري مزمن دچارند، البته كتاب هايي برجسته و هرچند اندك شمار در اين زمينه منتشر شده اند كه مستثني هستند و در برابر حجم عظيم كتاب هاي كم مايه جلوه چنداني ندارند، و البته كتاب هاي كودك و نوجوان با موضوع دفاع مقدس نيز از اين قاعده مستثني نيستند.
مزيناني در پايان يادآور شد: بدون بهره گيري از تخيل، مجاز و استعاره درباره جنگ نمي توان داستاني خواندني و ماندني نوشت، خيلي چيزها مي شود نوشت اما نمي توان آنها را داستان ناميد، بسياري از آثار چاپ شده در حوزه دفاع مقدس از اين عناصر بي بهره اند و اين يكي از نارسايي ها و ضعف هاي آثار منتشر شده است.
پايان پيام
چهارشنبه 30 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: حيات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 98]