واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: ايمنسازي 1000 نقطه حادثه خيز در جادههاي كشور
سرويس شهرستانها: مديركل ايمني و ترافيك وزارت راه و ترابري از ايمنسازي يكهزار نقطه حادثهخيز كشور در سال جاري خبر داد.
به گزارش فارس، دوستعلي قاسمي در حاشيه همايش منطقهاي مديرانكل حمل و نقل و پايانهها در بندر انزلي در گفتگو با خبرنگاران گفت: امسال براي راهداري و ايمنسازي جادههاي كشور 10 هزار ميليارد ريال اعتبار اختصاص يافت كه بخشي از آن مربوط به ايمنسازي نقاط حادثهخيز است.
وي افزود: براساس معيارهاي خاص متناسب با استانداردهاي جهاني، 2 هزار و 300 نقطه حادثهخيز در كشور شناسايي شده است كه در سال گذشته، 947 نقطه ايمن شده و يكهزار نقطه نيز امسال ايمن ميشود.
وي با تأكيد بر لزوم استفاده از روشهاي كمهزينه و زودبازده براي ايمني جادهها گفت: آرامسازي با استفاده از ابزارهاي نوين يكي از روشهاي قابل قبول در مهار سرعت است كه استفاده از تابلوهاي هشدار دهنده، حضور فيزيكي پليس و استفاده از سيستمهاي هوشمند كنترل سرعت از جمله روشهاي كاهش سرعت خودروها در جادهها است.
به گفته وي در حال حاضر يكهزار و 100 دوربين كنترل سرعت سيار در سطح كشور برتردد خودروها نظارت دارند و 120 دوربين ثابت نيز در مسيرهاي تهران، قم، كاشان، اصفهان، تهران، قزوين، تهران، ساوه و سلفچگان نصب شده و مانع سرعت غيرمجاز خودروها است.
مديركل ايمني و ترافيك وزارت راه و ترابري از نصب دوربينهاي ثابت كنترل سرعت در مسيرهاي قزوين، زنجان، يزد و هرمزگان خبر داد و گفت: عليرغم استفاده از همه ابزارها در گذشته به دليل نبود آموزش صحيح رانندگي، كنترل حوادث جادهاي با چالش مواجه بود و به همين دليل روشهاي جديد در حال حاضر مورد استفاده قرار ميگيرد.
وي با بيان اينكه 8/29 درصد علت فوت در جادهها و حوادث رانندگي واژگوني خودروها در اثر سرعت زياد، حواس پرتي و خستگي است، تأكيد كرد: استفاده از سرعتگيرهاي ويژه، تعريض شانه و آسفالت، استفاده از شيارهاي هشداردهنده و لرزاننده، توسعه حفاظ و گاردريل و كاهش تفاوت ارتفاع حاشيه جاده از جمله برنامههاي جديدي است كه براي ايمني راهها استفاده ميشود و موفق نيز بوده است.
وي گفت: امسال 2 هزار ميليارد ريال براي اصلاح نقاط حادثهخيز اختصاص يافته است ضمن اينكه 850 ميليارد ريال اعتبارات ملي و 850 ميليارد ريال اعتبارات استاني براي روشنايي، خط كشي، نصب علائم و تجهيزات در جادههاي كشور درنظر گرفته شد.
مديركل ايمني و ترافيك وزارت راه و ترابري تأمين تجهيزات راهداري زمستاني را از جمله برنامههاي سازمان راهداري كشور عنوان كرد و افزود: از محل درآمدهاي راهداري 330 ميليارد ريال براي اين امر اختصاص يافته و استانها نيز از محل اعتبارات خود براي اين برنامه هزينه ميكنند.
وي از واگذاري راهداري زمستاني به بخش خصوصي خبر داد و گفت: سياست كلي در واگذاري اين بخش به پيمانكاران خصوصي است اما اين كار بايد به تدريج انجام شود و پيمانكاران در آغاز مطمئن شوند هزينهاي كه براي تهيه و خريد تجهيزات راهداري ميكنند برايشان مقرون به صرفه است.
وي ايمنسازي را مخصوص تمام جادههاي ايران دانست و گفت:24 هزار كيلومتر راه شرياني در كشور وجود دارد كه 70 درصد ترافيك كشور روي اين جادهها است و 65 تا 70 درصد تصادفات و تلفات نيز در اين مسيرها رخ ميدهد.
وي افزود: تمام راهها براساس آييننامهها و استانداردها ساخته ميشود، اما تغييرات در سرعت و مشخصات خودروها و نيز شرايط و ظرفيت تردد، ايمني جادهها را تحت تأثير قرار ميدهد.
وي، گيلان را از استانهاي موفق در كاهش تصادفات توصيف كرد و گفت: امسال در هفته دولت سه استان اول كشور كه در سه سال گذشته در كاهش تلفات روند مطلوبي داشتهاند معرفي ميشوند. وي در مورد كنترل ناوگان حمل و نقل مسافربري اظهار داشت: در كشور 2 هزار و 299 شركت حمل و نقل مسافري و 3 هزار و 587 شركت باربري وجود دارد و در گيلان نيز 117 شركت حمل و نقل مسافربري و 158 شركت حمل بار فعاليت دارند كه نظارت بر شركتهاي مسافربري در حال حاضر با جديت پيگيري ميشود و از شهريور سال گذشته نيز تمام مؤسسات باربري نيز موظف شدند با بهرهگيري از مدير فني سلامت، وسيله نقليه و راننده را پيش از بارگيري تأييد كنند.
وي با بيان اينكه از 12 آذر سال 85 دستورالعمل كنترل سرعت وسايل نقليه باربري ابلاغ شده است، تصريح كرد: متأسفانه به رغم همه دستورالعملها و آييننامههاي صادره، كنترل لازم از ناحيه شركتها و مؤسسات باري و پليس راه روي ناوگان باربري صورت نميگيرد كه اميدواريم با توجه بيشتر مسئولان اين مشكل نيز هرچه سريعتر برطرف شود.
دوشنبه 28 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 290]