واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: نقد متون علوم اسلامي/ 55حجتالاسلام رجايي:تفاوت اقتصاد اسلامي با اقتصاد غربي در نحوه توليد و توزيع است
گروه انديشه: تفاوت اقتصاد اسلامي با اقتصاد غربي با بررسي رفتار انسان در توليد و توزيع مشخص ميشود.
به گزارش خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا)، حجتالاسلام و المسلمين «سيدمحمدكاظم رجايي»، نويسنده كتاب «معجم موضوعي آيات اقتصادي قرآن» و مدرس حوزه علميه قم در گفتوگو با سرويس انديشه، ضمن بيان مطلب فوق در پاسخ به اين سؤال كه «نقش قرآن در اقتصاد» چيست؟، گفت: در كتاب «معجم موضوعي آيات اقتصادي قرآن» آيات اقتصادي جمعآوري شده است. اين كتاب حاصل 2 تا 3 سال كار گروهي بوده است و اين تحليلها تحليلهاي قرآني و منابع ما منابع تفصيلي شيعه و سني است.
وي افزود: اين كتاب به فصلهاي زير اشاره دارد: نقش امامت در اقتصاد؛ توسعه به عنوان هدف؛ تجلي توحيد در اقتصاد؛ اقتصاد در پرتو تزكيه؛ توليد توزيع و مصرف. علاقه زياد به تفاسير قرآن باعث شد كه از ديد كارشناسي به قضيه نگاه كنيم.
رجايي خاطرنشان كرد: ما مجموعهاي از ديدگاهها و نظرات نظام سرمايهداري را كه در دانشگاهها تدريس ميشود، در زمينه اقتصادي داشتيم كه باعث شد با ذهني پر از ديدگاههاي غربي، وارد مباحث قرآن شويم كه ترس از اين موضوع كار ما را دشوار كرد. ما از اين وحشت داشتيم كه اقتصاد غربي را مكانيزه و قرآني و همان تئوريهاي غربي را اسلامي كنيم و لذا كار ما در اينكه چگونه ذهنمان را از آن موضوعات خالي كنيم و در عين حال تفسير به رأي نيز نكنيم، مشكل شد.
اين محقق و استاد دانشگاه اظهار كرد: قرآن كتابي است كه شيوه نگارش خودش را دارد و نگارش آن مطابق نگارش ما نيست كه مثلا داراي فصلبندي مشخصي مثل فصلهاي اقتصاد يا توليد و توزيع باشد. به خاطر همين ما تمام قرآن را با ديد ريزتري از لحاظ اقتصادي بررسي كرديم.
وي تأكيد كرد: ما در اين كار فصلهاي توليد، توزيع و مصرف را با يك صورت كلي بررسي كرديم و به دنبال آياتي كه مربوط به توليد است، تفاسير معتبر شيعه را به ترتيب اعتبار مطالعه كرديم و آيات را طبقهبندي و از دل آنها موضوعات فرعي توليد را بيرون كشيديم.
مدرس حوزه علميه قم اذعان كرد: مزيتي كه اين كتاب دارد اين است كه فهرست آن عناوين كتب ديگر نيست، بلكه عناويني است كه در خود قرآن آمده است و موضوعات فرعي آن موضوعات خود قرآن است. وقتي مبحث توليد را نگاه ميكنيم، ميبينيم آياتي كه در مورد توليد آمده است، ميگويند كه مثلا به دنبال فضل الهي برويد. كار، برداشت و توليد كنيد كه ما اين مباحث را از قرآن استخراج كرديم. «كُلُوا مِن طَيِّبَاتِ مَا رَزَقْنَاكُم؛ از خوراكيهاى پاكيزهاى كه روزى شما كرديم بخوريد.» (طه، 81) كه اين طلب فضل الهي است.
وي در پاسخ به اين سؤال كه تفاوت اقتصاد اسلامي با اقتصاد غربي در چيست؟، اظهار كرد: تفاوت اقتصاد اسلامي با اقتصاد غربي با بررسي رفتار انسان در توليد و توزيع مشخص ميشود. انساني كه معتقد به خداست و باور دارد كه تمام اعمال و كردارش ثبت ميشود و فرداي قيامت ذره ذره آن را بايد پاسخگو باشد با انساني كه اصلا اعتقاد به مبدأ و معاد ندارد، فرق ميكند. بنابراين ميبينيم كه در اقتصاد اسلامي، انسان با چه ديدي به اقتصاد نگاه ميكند و انسان غربي با چه ديدي.
يکشنبه 27 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 325]