واضح آرشیو وب فارسی:سایت رسیک: سبزی پلوی سمنانی ها سبزتر است!
کلکسیونی از سبزی های تازه در یک غذای محلی
تور ایرانگردی ما این بار سری به شهر سمنان می زند؛ شهری که سبزی پلوهایش شهرت بسیار دارد؛ غذایی که ته دیگ قطوری دارد و تکه های گوشتش با حرارت دیدن غذا بعد از ۴ تا ۵ ساعت کاملا مغزپخت می شوند...
وقتی صحبت از سبزی پلو می شود، خیلی ها یاد سبزی پلو با ماهی شمالی ها می افتند؛ درحالی که سبزی پلوی سمنانی ها کاملا متفاوت است و اجزایش را بیش از ۱۰ نوع سبزی (از بادمجان گرفته تا سیب زمینی و گوجه فرنگی) تشکیل می دهند.
● عـادات غـذایـی سمـنـانـی ها
اولین نکته درباره عادات غذایی سمنانی ها این است که بیشتر غذاهای شان از برنج تشکیل شده و معمولا عادت دارند غذاهایشان را با شور یا ترشی بخورند.
در صبحانه سمنانی ها یک خوراکی رایج به نام آریشه هست که از خامه تهیه می شود و سمنانی ها آن را بسیار مقوی می دانند. این ماده غذایی به رنگ قهوه ای روشن است و قوام نسبتا سفتی دارد و همچنین دانه هایی دارد که کاملا در دهان احساس می شوند. سمنانی ها آریشه را معمولا با نان و پنیر می خورند.
● این غـذا چنـد کالـری دارد؟
این غذا در مجموع ۲۳۳۰ کیلوکالری انرژی دارد و در صورتی که آن را به ۴ قسمت مساوی تقسیم کنید، به هر نفر ۵۸۰ کیلوکالری خواهد رسید.
● مـواد لازم (برای۴ نفر)
▪ برنج/ ۴ لیوان/ ۴۶۰ کیلوکالری
▪ گوشت خورشی/ ۴۰۰ گرم/ ۶۵۰ کیلوکالری
▪ سبزی پلویی/ ۳ لیوان/ ۷۵ کیلوکالری
▪ پیازچه/ ۱ لیوان/ ۲۵ کیلوکالری
▪ برگ چغندر/ ۱ لیوان/ ۲۵ کیلوکالری
▪ لوبیا چشم بلبلی پخته/ ۱ لیوان/ ۲۴۰ کیلوکالری
▪ گوجه فرنگی کوچک/ ۴ عدد/ ۵۰ کیلوکالری
▪ بادمجان حلقه حلقه شده/ ۱ لیوان/ ۵۰ کیلوکالری
▪ سیب زمینی استانبولی/ ۶ عدد/ ۲۴۰ کیلوکالری
▪ روغن آفتابگردان/ ۴ قاشق غذاخوری/ ۳۶۰ کیلوکالری
▪ نمک/ به میزان دلخواه/ ۰ کیلوکالری
● طـرز تـهـیـه
ابتدا برنج را آبکش کنید و البته آن را کمی زنده تر بردارید زیرا در این غذا برنج زمان طولانی تری حرارت می بیند. برای آماده کردن برنج در مرحله دم کشیدن، در لابه لای آن سبزی پلویی، برگ های چغندر خردشده و پیازچه بریزید و در لابه لای آنها تکه های گوشت خام و نمک اضافه کنید. در مرحله بعدی، روی برنج را با گوجه فرنگی های تازه، حلقه های بادمجان و سیب زمینی بپوشانید و روی حرارت بسیار کم بگذارید ۴ تا ۵ ساعت بماند. قبل از کشیدن غذا نیز می توانید روی برنج روغن بدهید.
● نـکـتـه خـانــه داری
سمنانی ها ته دیگ این غذا را از برگ کاهو یا برگ های پهن کلم سفید انتخاب می کنند و به آن نمک زیادی می زنند. هیچ نوع ادویه دیگری هم به این غذا اضافه نمی کنند و تنها سبزیجات به کار رفته در آن است که به غذا طعم می دهد. بعضی خانواده های سمنانی، علاوه بر سبزی های یاد شده، روی برنج را با برگ های خردشده اسفناج نیز می پوشانند و شما نیز در صورت تمایل می توانید چنین کنید.
● گـوجـه فـرنـگی عـلـیـه سـرطـان
یکی از سبزیجاتی که پخته اش ارزش تغذیه ای بیشتری دارد، گوجه فرنگی است که مملو از بتاکاروتن است و با حرارت دیدن میزان جذبش افزایش می یابد. ضمن اینکه همزمان شدن دریافت بتاکاروتن با غذاهای گوشتی موجب می شود آهن موجود در آن بیشتر جذب شود و به این ترتیب، نیاز به این ماده معدنی، بیش از پیش، تامین شود. علاوه بر همه اینها، آنتی اکسیدان های فراوانی که در این سبزی وجود دارند، آن را برای غذاهایی که چرب ترند، ضروری تر می کند؛ زیرا با وجود چربی، احتمال تشکیل رادیکال های آزاد حین پخت افزایش پیدا می کند، بنابراین بهتر است که از این سبزی، بیشتر استفاده شود زیرا آنتی اکسیدان های موجود، عملکرد رادیکال های آزاد را خنثی و از سرطان زایی آنها جلوگیری می کنند.
● سیـب زمیـنـی؛ فـقـط تـنـوری
این ماده غذایی به دلیل نشاسته فراوانی که دارد، منبع انرژی است؛ طوری که خوردن یک سیب زمینی متوسط یک واحد غلات محسوب می شود و دارای ۸۰ کیلوکالری انرژی است. علاوه بر انرژی، پتاسیم نیز از دیگر مواد مغذی موجود در این خوراکی است که برای حفظ آن توصیه می شود سیب زمینی را تنوری کنید. البته این روش پخت که سیب زمینی را با پوست روی برنج بگذارید نیز به دلیل حفظ آب، اتلاف را به صفر می رساند. جالب است بدانید که این منبع انرژی دارای حداقل سدیم و حداکثر پتاسیم است و بنابراین خوردن آن به کسانی که به فشارخون مبتلا هستند، توصیه می شود. البته بهتر است زمان خوردن سیب زمینی، سایر منابع انرژی مانند برنج و نان به حداقل ممکن برسد؛ وگرنه اضافه وزن در کمین تان خواهد بود.
● لـوبـیـا چشـم بـلـبـلی
این ماده غذایی در خانواده حبوبات جای می گیرد و از منابع پروتئین گیاهی است. بنابراین کسانی که گوشت نمی خورند، بهتر است از حبوبات استفاده کنند تا نیاز روزانه شان به پروتئین تا حدودی تامین شود. البته حبوبات از نظر اسیدهای آمینه دارای کمبود هستند و بنابراین مخلوط کردنشان با غلات (مانند برنج) می تواند پروتئین با کیفیتی را به بدن برساند. در ضمن، انواع لوبیا به دلیل کربوهیدراتی که دارند تا حدودی منبع انرژی هستند و به همین دلیل باید در خوردن شان تعادل را رعایت کرد زیرا در غیر این صورت می توانند باعث چاقی شوند. یادتان باشد که یک سوم لیوان حبوبات پخته، معادل یک برش نان و دارای ۸۰ کیلوکالری انرژی است.
● همراه این غذا
سمنانی ها این غذا را فقط با ترشی مخلوط و شور می خورند اما می توانید علاوه بر اینها غذایتان را در صورت تمایل، با یک پیاله ماست یا سالاد سبزیجات تازه میل کنید، زیرا مصرف شور به دلیل نمک فراوان و ترشی به خاطر ادویه های فراوان برای سلامت تان مضر است.
● اگر یبوست دارید
این غذا، یکی از گزینه های بسیار خوب برای شماست زیرا در آن فیبر فراوانی وجود دارد. البته بهتر است که میزان روغن را کم و در صورت تمایل غذای تان را با آبمیوه طبیعی میل کنید.
● اگر کم خون هستید
خوردن این غذا به دلیل گوشت قرمز، می تواند آهن مورد نیاز روزانه تان را به شما برساند اما بهتر است به جای لوبیا از عدس استفاده کنید که منبع آهن است و در میان سبزیجات، هویج را نیز در کنار گوجه فرنگی قرار دهید زیرا بتاکاروتن موجود در این غذا جذب آهن موجود را بیشتر خواهد کرد.
● اگر اضافه وزن دارید
بهتر است میزان برنج و روغن مصرفی تان را کمتر کنید و میزان سبزیجات را بیشتر. در ضمن اگر سیب زمینی می خورید بهتر است میزان مصرف برنجتان را به ۴ قاشق غذاخوری تقلیل دهید. به علاوه از ته دیگ این غذا صرف نظر و به جای گوشت قرمز، از گوشت سینه مرغ استفاده کنید.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سایت رسیک]
[مشاهده در: www.ri3k.eu]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 296]