واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: نگاهي بر وضعيت پخت نان و نانوايي ها در گيلان (بخش دوم )
* ضايعات نان چون اغلب نان هاي مصرفي ما جزو نان هاي گرم هستند كه بايد به صورت تازه مصرف شوند، در كنار كيفيت پايين آن و نگهداري نامناسب و گاه غيربهداشتي نان موجب مي شود تا اين محصول ضايعات زيادي داشته باشد.
به گزارش ايرنا، گرچه آمار درستي از ميزان ضايعات نان در گيلان وجود ندارد، اما به گفته مدير شركت غله و بازرگاني استان، متوسط ضايعات نان به 30 درصد مي رسد كه اين مساله علاوه بر نارضايتي مشتريان، موجب هدررفتن منابع كشور و ضررهاي اقتصادي مي شود.
* بهداشتي كردن نانوايي ها بهداشتي كردن نانوايي ها هم يكي از اقدامات اجتناب ناپذير در پخت نان محسوب مي شود كه در سالهاي اخير اقدامات خوبي در اين زمينه صورت گرفته است.
مسوول اتحاديه صنف نانوايان رشت، گفت: كار بهداشتي كردن نانوايي ها با پرداخت تسهيلات (20 تا 40 ميليون ريال ) از پنج سال پيش انجام شده و تاكنون 70 درصد نانوايي هاي شهر رشت بهداشتي شده اند.
"محمدي" افزود: روند بهداشتي كردن ساير نانوايي ها به دليل قرارگيري در مسير تعريض خيابان و يا مشكلات وارثي بودن انجام نشده است كه رفع اين مشكلات به تسهيلات بالايي نياز دارد.
وي از مسوولان خواست تا با فراهم كردن زمينه پرداخت تسهيلات بيشتر به اين واحدها، ساير نانوايي ها هم بهداشتي شوند.
"محمدي" ادامه داد: از آنجا كه نانوايان بنيه اقتصادي بالايي نداشته و ارتباط بانكي قوي ندارند، در دريافت تسهيلات و دادن وثيقه دچار مشكل مي شوند، كه زنجيره اي شدن تعهدها مي تواند مشكلات اين بخش را برطرف كند كه اميدواريم مسوولان پيگيري لازم را در اين زمينه داشته باشند.
به گفته مدير عامل شركت غله و خدمات بازرگاني گيلان، براي بهداشتي كردن نانوايي هاي استان، 16 ميليارد و 400 ميليون ريال تسهيلات براي 635 واحد نانوايي در نظر گرفته شده است.
"نيافر" در گفت وگو با ايرنا، افزود: با اين ميزان تسهيلات 15 واحد نانوايي اقدام به بهسازي و بهداشتي كردن نانوايي ها كرده اند و روند بهداشتي كردن مابقي نانوايي هاي استان نيز دردست اقدام است.
وي خاطر نشان ساخت: همچنين پيگير دريافت مرحله دوم تسهيلات و افزايش سقف آن براي اين واحدها هستيم.
فرماندار رشت هم گفت: به لحاظ بهداشتي كردن نانوايي ها از مجموع 945 نانوايي در سطح شهرستان رشت، 207 نانوايي نياز به اصلاح و بهبود وضعيت نانوايي و بهداشتي كردن دارند كه در حال اخذ تسهيلات هستند.
* استفاده از جوش شيرين بالا بودن هزينه خميرمايه موجب شده تا برخي از نانوايان به رغم تاكيد مسوولان وزارت بهداشت مبني بر حذف جوش شيرين در پخت نان، هنوز از اين ماده درپخت نان استفاده كنند كه باتوجه به عوارض جانبي آن براي مصرف كنندگان ، ضرورت دارد تا اهتمام ويژه اي براي حذف آن از نانوايي ها صورت گيرد.
مسوول اتحاديه صنف نانوايان رشت با تاييد استفاده از جوش شيرين در پخت نان توسط برخي از نانوايان، گفت: اين درحالي است كه با تلاش هاي انجام شده و آموزش هاي ارايه شده، استفاده از جوش شيرين در پخت نان نسبت به گذشته حدود 80 درصد كمتر شده است.
مدير عامل شركت غله و خدمات بازرگاني منطقه هفت هم اظهارداشت: استفاده از جوش شيرين در تمامي نانوايان حتي به ميزان اندك غيرمجاز و ممنوع است چرا كه مصرف كم آن نيز عوارض جانبي فراواني خواهد داشت.
"نيافر" افزود: گرچه استفاده از جوش شيرين در نانوايي ها كاهش يافته است اما متاسفانه با وجود غيرمجاز بودن مصرف آن، هنوز برخي از واحدها از جوش شيرين در پخت نان استفاده مي كنند كه با همكاري بهداشت و تعزيرات آرد و نان اين كار را بررسي مي كنيم.
وي علت استفاده از جوش شيرين را ارزان بودن آن در مقابل خميرمايه و تخمير سريع آن بيان كرد.
* تخلفات نانوايان دبير كميته تعزيرات آرد و گندم رشت، عمده تخلفات صورت گرفته در واحدهاي خبازي را، عدم رعايت ساعات پخت نان، عدم توجه به كيفيت وكميت نان توليدي، گرانفروشي، كم فروشي، تعطيلي خودسرانه نانوايي ها و استفاده از جوش شيرين عنوان كرد.
"سيروس مومني" در گفت و گو با ايرنا، گفت: با بازرسي هاي به عمل آمده از نانوايي هاي شهرستان رشت در سه ماه نخست امسال، صاحبان 198 واحد نانوايي متخلف، 32 ميليارد و 320 ميليون ريال جريمه شدند.
وي افزود: علاوه بر كشف هشت مورد آرد قاچاق، امتياز 17 واحد خبازي لغو و براي 25 واحد نيز اقدام به نصب پرده موقت و كسرسهميه آرد كرديم.
"نيافر" مدير عامل شركت غله و خدمات بازرگاني منطقه هفت، يكي از تخلفات نانوايان را استفاده سهميه آرد نانوايي ها براي شيريني پزي در واحدهاي حجيم پذيري نان اعلام كرده و آن را خلاف ضوابط وغيرقانوني دانست.
وي تاكيد كرد: براساس مصوبه شوراي اقتصاد، آرد 450 ريالي فقط بايد براي پخت نان باگت و ساندويچي مصرف شود.
"نيافر" افزود: درصورت مشاهده هرگونه تخلف در اين زمينه با نانوايان مختلف برخورد مي شود كما اينكه سهميه آرد برخي از اين نانوايان را كم كرديم.
فرماندار رشت هم در خصوص تخلف واحدهاي نان فانتزي، گفت: اين واحدها مجاز به توليد و پخت پنج نوع نان در قالب ساندويچي، باگت، نيمه باگت هستند اما برخي از اين نانوايان، اقدام به پخت نانهاي شيرين و حتي شيريني مي كنند.
"پوراوزان" افزود: در همين راستا در چندماه گذشته با نانوايان متخلف برخورد و سهميه آرد آنان نيز كم شده است.
وي تصريح كرد: با در نظر گرفتن ذايقه مردم و تمايل اين عده از نانوايان به پخت نانهاي شيرين، قرار شد تا براي رفع اين مشكل در كميته اي كه متشكل از فرمانداري، تعزيرات، اتحاديه فانتزي پزان، صنف قنادان، مجمع امورصنفي و شركت غله در آينده برگزار مي شود، تعدادي از نانهاي شيريني كه توسط قنادان توليد نمي شود، مشخص و در زمره توليدات نانوايي هاي فانتزي قرار گيرد.
* كثرت نانوايي ها، مانعي براي اقتصادي شدن فعاليت آنان گرچه مشكلات متنوعي متوجه نانوايي هاي استان گيلان است، اما مديرعامل شركت غله و خدمات بازرگاني منطقه هفت، اساسي ترين و مهمترين مشكل نانوايي هاي استان گيلان را گستردگي و كثرت واحدهاي نانوايي سنتي غيرصنعتي و غيراقتصادي بودن فعاليت آنان و مشكلات ناشي از آن اعلام مي كند.
به گفته "نيافر"، راه حل اين مشكلات هم تجميع واحدهاي نانوايي، بازسازي و نوسازي آن واحدها و احداث كارخانجات بزرگ نان صنعتي است.
وي افزود: سه هزار و 350 واحد نانوايي در گيلان وجود دارد كه شامل دوهزار واحد بربري، يك هزار و 100 واحد لواشي، 127 واحد سنگك، 40 واحد تافتون مي باشد.
مابقي نيز نانهاي محلي پخت مي كنند.
"نيافر" گفت: به طور متوسط ماهيانه 26 هزارتن آرد يارانه اي خبازي در استان توزيع مي شود كه اين ميزان يكهزار و 600 تن بيشتر از حد متعارف و سرانه قانوني آن است.
وي علت بالابودن توزيع اين ميزان آرد را، دادن امتياز ايجاد نانوايي ها بدون ضابطه مشخص و عدم تناسب آن با عرضه و تقاضا بيان كرد.
مدير عامل شركت غله و خدمات بازرگاني منطقه هفت، يادآورشد: درحالي در كشور به ازاي يكهزار و 200 نفر يك واحد نانوايي وجود دارد كه در گيلان به ازاي هر700 نفر يك واحد نانوايي تاسيس شده است.
"نيافر" افزود: اين مساله باعث شده تا با كم شدن سهميه آرد هر نانوايي، هزينه هاي توليد افزايش يافته و فعاليت در اين زمينه توجيه اقتصادي نداشته باشد.
در همين حال "پوراوزان" فرماندار رشت مي گويد: با وجود اينكه سرانه ماهيانه آرد در شهرستان رشت 10 كيلوگرم به ازاي هر نفر، سرانه متعادلي است اما اين ميزان با توزيع جمعيتي در اين شهرستان متناسب نيست كه درصدد تعديل سهميه آرد نانوايي ها و اصلاح آن هستيم.
وي اجاره نانوايي ها را يكي از مشكلات اين صنف برشمرد و افزود: عده اي از نانوايان، نانوايي هاي خود را اجاره مي دهند كه اين كار موجب بروز بسياري از تخلفات از سوي اين واحدها مي گردد.
"پوراوزان" افزود: در همين راستا مقرر شد تا كليه نانواياني كه واحدهاي خود را اجاره داده اند، تا قبل از آغاز ماه مبارك رمضان مهلت دارند تا نسبت به پس گيري اين واحدها اقدام كنند.
مدير عامل شركت غله و خدمات بازرگاني منطقه هفت، هم گفت: چون اجاره واحدهاي نانوايي به صورت خلاف و گاه براساس قراردادهاي صوري انجام مي شود، آمار دقيقي از تعداد آنها وجود ندارد.
"نيافر" افزود: با تذكرات داده شده، كليه صاحبان نانوايي ها كه واحدهاي خبازي خود را اجاره داده اند، بايد نسبت به پس گيري واحدها اقدام كنند.
ادامه داردك/4/ 506/7289/1552/ شماره 903 ساعت 19:22 تمام
چهارشنبه 23 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 4266]