واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: اعتماد متقابل و رويكرد هاي نوين آزموني ديگر براي دو همسايه قديمي
خبرگزاري جمهوري اسلامي (ايرنا): آنكارا-پنجشنبه اين هفته " محمود احمدي نژاد " رييس جمهوري اسلامي ايران در راس يك هيات بلندپايه اقتصادي و سياسي به دعوت " عبدالله گل " همتاي تركيه اي خود به اين كشور سفر مي كند .
هر چند اين گونه ديدارها و رفت و آمدها ميان رهبران و روساي جمهوري كشورها در روابط بين الملل و منطقه اي امري مرسوم به شمار مي رود، اما نكاتي در سفر رييس جمهوري ايران به تركيه وجود دارد كه آن را از ديگر سفرهاي مشابه متمايز مي كند .
بر همين اساس به اختصار به برخي از اين ويژگي ها اشاره مي شود تا اهميت اين سفر بيشتر روشن شود.
نخستين و شايد مهم ترين موضوع اين سفر " اعتماد متقابل " آنكارا به تهران است .
هر يك از طرفين به خوبي واقفند كه دوران كنوني يكي از حساس ترين مقاطع زماني در منطقه و جهان است و به همين دليل هرگونه بازيگري در صحنه هاي سياسي جهان به طور مستقيم بر آينده بازيگران اين عرصه تاثير مستقيم مي گذارد.
از يك سو ايران به عنوان يكي از بازيگران مهم منطقه با هجمه همه جانبه و بازي هاي متفاوت آمريكا و متحدانش در مسايل صلح آميز هسته اي و فشار براي تعطيل كردن دستاوردهاي علمي دانشمندان خود رو به روست و از سوي ديگر تركيه نيز از سوي برخي متحدان غربي و منطقه اي خود براي تقليل روابط خود به خصوص در زمينه هاي اقتصادي و سياسي با مهم ترين همسايه خود يعني ايران تحت فشار تبليغاتي قرار دارد.
اما به راستي و به رغم اين فشارها چه چيزي سبب شده تا دو همسايه قديمي بدون توجه به اين مسايل خواستار نزديك شدن به يكديگر هستند و اساسا چرا جبهه غرب و صهيونيستي تا به اين اندازه از نزديكي دو قدرت منطقه اي بيمناك است .
ايران و تركيه بزرگترين و مقتدرترين كشورهاي منطقه هستند و هر يك به تنهايي بر اساس ظرفيت ها و قابليت هاي خود قادرند معادلات بزرگي را در منطقه رقم بزنند.
جمعيت و وسعت جغرافيايي اين دو كشور كه هر كدام مولفه هايي از قدرت يك كشور به شمار مي رود، نيز همواره بر نقش مهم اين دو كشور در منطقه افزوده است .
اين مسايل از ديد هيچ يك از بازيگران منطقه اي و فرا منطقه اي دور نمانده است و به همين دليل آنها به خوبي واقفند كه در صورت اتحاد استراتژيك اين دو كشور بسياري از معادلات كنوني بايد با صلاحديد اين دو همسايه رقم بخورد.
بر اين اساس، دور نگه داشتن ايران و تركيه از يكديگر به حيل و ترفندهاي فراوان در طول تاريخ به امري نخ نما تبديل شده كه از نظر هيچ ناظر بي طرفي پنهان نيست .
به نظر مي رسد اينك كه دو همسايه قديمي با درك شرايط حساس كنوني راهبرد نويني را براي همگرايي انتخاب كرده اند، اگر بتوانند با هوشمندي اين شرايط را اداره كنند به زودي بايد شاهد موفقيت ها و دستاوردهاي اين تعامل و نزديكي باشيم .
اما مهم ترين نكته در ايجاد اين پل دوستي و ثبات و پايداري آن " اعتماد متقابل " و انديشه گسترش تعاملات دو جانبه در سايه رويكردهاي نوين و متفاوت از گذشته ميان تهران و آنكاراست .
" محمود احمدي نژاد " رييس جمهوري ايران عزمي راسخ براي اين نزديكي دارد و دولت خود را به توسعه بدون محدوديت و همه جانبه با تركيه هدايت كرده و اين نشان از حسن اعتماد وي و ملت بزرگ ايران به بزرگترين همسايه خود است.
بدون ترديد هم رييس جمهوري و هم ملت ايران با درك شرايط موجود خواهان پاسخ مثبت و اعتماد متقابل از جانب تركيه نيز هستند.
دعوت از رييس جمهوري ايران از سوي " عبدالله گل" همتاي تركيه اي وي نيز نشان مي دهد كه رييس جمهوري تركيه و دولت آنكارا به خصوص شخص "رجب طيب اردوغان" نيز براي اتصال پل روابط دوستانه تر با ايران سياست هايي را در پيش گرفته اند.
آن چه كه دولت و ملت ايران نيز از همسايه قديمي و مهم خود انتظار دارد، پاسخي متقابل و مثبت به اين حس اعتماد و تداوم آن است كه اگر اين گونه شود مي توان گفت كه "سفر محمود احمدي نژاد به تركيه يك سفر تاريخي و مهم خواهد بود" .
اين سفر و دستاوردهاي آن براي تهران و آنكارا يك آزمون حساس به شمار خواهد رفت و كسب نمرات و امتيازات بالا در اين آزمون سربلندي دو ملت بزرگ ايران و تركيه را بيش از گذشته در منطقه و جهان فراهم خواهد آورد.
اعتقاد بر اين است كه اين سفر در كنار تمام مزيت هاي خود شرايطي را نيز رقم خواهد زد تا رهبران سياسي دو كشور در كنار هم و با اعتماد متقابل مسايل و خواسته هاي خود را بازگو كنند و بر اساس آن راهبردهاي نوين دو كشور را در توسعه همه جانبه مناسبات و استفاده از ظرفيت هاي فراوان يكديگر پي ريزي كنند و براي همين مي توان اين سفر را نقطه عطفي در روابط سياسي دو كشور دانست .
خاورم **230**1368
چهارشنبه 23 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 69]