واضح آرشیو وب فارسی:دولت: تسويه حساب روسها با غرب
عليرغم اعلام منابع روسي مبني بر صدور توقف حمله از سوي مدودف رئيس جمهور روسيه جنگ در قفقاز ادامه دارد و روسها عليرغم واكنش هاي موجود همچنان به حملات خود عليه مواضع گرجي ها ادامه مي دهند. اكنون روسها ابايي ندارند از اينكه اعلام كنند « ساكاشويلي » رئيس جمهور غربگراي گرجستان بايد از حكومت ساقط شود. لاوروف وزير خارجه روسيه روز گذشته تصريح كرد ساكاشويلي بهتر است از قدرت كنار برود. زمانيكه گرجستان كه پس از تنش هاي فزاينده چند ماه اخير در « اوستياي جنوبي » به منظور اعمال حاكميت خود به اين استان شورشي حمله كرد شايد هنوز اين حجم واكنش را از روسيه نداشت و به اين نكته توجه نكرد كه روسها به سبب اقدامات و سياستهاي چند سال اخير غرب در مناطق تحت نفوذ خود كه مدتها به عنوان حيات خلوت روسيه قرار داشته است همانند مار زخم خورده مي باشند و مترصد فرصتي هستند تا به غرب ضرب شستي نشان دهند. تهاجم سنگين روسيه به گرجستان كه تحت عنوان بازگرداندن ثبات به قفقاز صورت مي گيرد در واقع پيامي براي غرب است كه روسها در برابر پيشروي و نفوذ غرب به حرف بسنده نمي كنند بلكه مصمم هستند عملا به مقابله برخيزند.
آنچه كه تا بحال رخ داده است حاكي از آن است كه روسها در اين هدف خود موفق بوده اند و از نوع واكنش هاي دولتهاي غربي برمي آيد كه آنها پيام روسيه را دريافت كرده اند. آمريكا در حاليكه از حملات پرحجم روسيه انتقاد كرده است در عين حال از اقدام خودسرانه « ساكاشويلي » رئيس جمهور گرجستان عصباني است و آنرا نيز مورد انتقاد قرار داده است . دولت آلمان نيز حمله گرجستان به اوستيا را مورد انتقاد شديد قرار داده و كوشنر وزير خارجه فرانسه نيز طي روزهاي گذشته در تكاپو بوده است مقدمات آتش بس را فراهم نمايد. غرب احساس مي كند ادامه جنگ در قفقاز و تداوم حملات روسيه به گرجستان كه رژيم متحد غرب مي باشد به نوعي تحقير غرب است . كه از سويي غرب آمادگي مداخله در اين جنگ غيرمنتظره را ندارد و از سوي ديگر سكوت و عدم واكنش به مفهوم تسليم در برابر سياستها و اقدام تهاجمي روسيه عليه منافع غرب محسوب مي شود و تبعات حيثيتي براي غرب دارد از سوي ديگر غربيها هم اكنون به اندازه كافي در افغانستان و عراق گرفتاري دارند و مايل نيستند خود را در مخمصه تازه اي گرفتار سازند. به عبارتي بايد گفت جنگ فعلي در قفقاز تسويه حساب روسيه با غرب است . باتوجه به نوع تهاجم روسها به گرجستان و اعزام يك هزار تانك به اين منطقه اين ظن را تقويت مي كند كه روسها از مدتها قبل در انتظار چنين موقعيتي بوده اند براي آن تدارك لازم را ديده بوده اند.
با اينحال ادامه اين جنگ شرايط جديدي را ايجاد خواهد كرد كه ديگر در آن شرايط ممكن است تضميني براي تامين و تحقق اهداف و محاسبات روسها وجود نداشته باشد. به همين لحاظ هم هست روسيه چندان هم بي ميل نيست كه ابعاد جنگ را جمع جور كند و بيش از آنكه از كنترل خارج شود آن را با همين دستاوردها ختم نمايد چنانكه مقامات روسيه از دستيابي مسكو به اهداف خود سخن به ميان آورده اند و تمايل مسكو به مذاكره را پيش كشيده اند.
اكنون به نظر مي رسد كه روسها پيام خود را به غرب كه همانا پرهيز از ورود به حريم جغرافيايي ـ سياسي خود است رسانده اند و از اين منظر موفق بوده اند ولي نكته ديگري كه وجود دارد آن است كه اين حوادث خود مي تواند عاملي باشد كه ديگر جمهوري هاي سابق روسيه ازجمله اوكراين هرچه زودتر خود را به عضويت ناتو درآورند و در زير چتر حمايتي ناتو قرار گيرند. البته همچنانكه تاريخ نشان داده است روسها در تصميمات خود چندان به چارچوبها توجهي نداشته اند و عضويت در ناتو نمي تواند تضميني محكم براي عدم اقدام روسها در جمهوريهاي شوروي سابق ايجاد نمايد.
چهارشنبه 23 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دولت]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 61]