واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: تشريح فراخوان مقاله با موضوع «لوازم و تبعات فلسفي توليد علم ديني و بومي»
گروه انديشه: فصلنامه «حوزه و دانشگاه» در راستاي اهداف سند چشمانداز بيست ساله، براي موضوع «لوازم و تبعات فلسفي توليد علم ديني و بومي» فراخوان مقاله داد.
به گزارش خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا)، شماره 54 فصلنامه «حوزه و دانشگاه»، با موضوع علم ديني و بومي و لوازم علمشناسي مربوط به آن، در دست انتشار است. به همين مناسبت گروه انديشه گفتوگويي با «سيدمحمدتقي موحد ابطحي»، قائممقام سردبير اين فصلنامه، در ارتباط با سياست فصلنامه حوزه و دانشگاه و امهات مطالب طرح شده در اين شماره، انجام داده است.
ابطحي در پاسخ به اين سؤال كه هدف از انتخاب اين موضوع چه بوده است، گفت: مطابق سند چشمانداز بيست ساله كشور، ايران بايد در سال 1404 با حفظ هويت اسلامي و انقلابي و با تكيه بر مقتضيات فرهنگي، تاريخي و جغرافيايي، از لحاظ علمي، اقتصادي و فناوري به موقعيت اول منطقه دست يافته و به كشوري تأثيرگذار در جهان اسلام تبديل شود.
وي افزود: سفارشات اكيد مقام معظم رهبري در سالهاي اخير و تلاش مسئولان امر، روند توليد علم در كشور را تسريع بخشيده است، اما با توجه به نقش حساس توسعه علمي در كنار ديگر ابعاد توسعه يافتگي، دقت هر چه بيشتر در وجوه مختلف اين مسأله امري ضروري قلمداد ميشود.
اين محقق و استاد دانشگاه تصريح كرد: سياستگذاران علمي كشور، بر اساس آمارهاي پايگاه شبكه علوم (WOS) بر اين باورند كه با توجه به سياستها و برنامههاي تدارك ديده شده در سالهاي اخير ايران، در شرايط كنوني ايران با توليد 21661 محصول علمي، در رده چهل و دوم جهان و از ميان 26 كشور منطقه پس از تركيه و رژيم صهيونيستي در رتبه سوم و همچنين در ميان 71 كشور اسلامي در رتبه دوم قرار گرفته است.
وي تأكيد كرد: از اين مهمتر آنكه هر چند ايران از نظر شاخصهاي توليد علم و استناد به مقالات و گزارشهاي علمي هنوز از تركيه و رژيم صهيونيستي عقبتر است، اما در مدت ياد شده، رشد محصولات علمي ايران از همه كشورهاي منطقه از جمله تركيه و رژيم صهيونيستي بالاتر (21 درصد رشد در مقابل 1.15 درصد و 3.5 - درصد رشد) بوده است.
عضو گروه فلسفه علوم انساني پژوهشگاه حوزه و دانشگاه اذعان كرد: به زعم مسئولان امر، اين آمار و ارقام ميتواند به معناي دستيابي سريعتر به بخشي از اهداف مندرج در سند چشمانداز و نويدبخش آيندهاي خوش در توسعه هر چه بيشتر علم در ايران بوده و اميد ميرود كه اين توسعه علمي به همراه سياست علم محوري كه در برنامهريزيهاي كوتاهمدت و بلندمدت كشور مورد توجه است، زمينههاي دستيابي به ديگر ابعاد توسعه مورد اشاره در سند چشمانداز (توسعه اقتصادي و فنآوري) را فراهم آورد.
سرپرست اداره مطالعات علوم انساني نهاد نمايندگي مقام معظم رهبري در ادامه سخنانش تأكيد كرد: اما مستقل از نقدهاي فراواني كه به ملاك تعداد و ميزان رشد مقالات منتشر شده در مجلات ISI به عنوان ملاكي براي توسعهيافتگي علمي وجود دارد. بايد خاطر نشان كرد كه همين آمار و ارقام نشان از آن دارد كه حدود 65 درصد از كل اسناد علمى ايران مربوط به 4 حوزه شيمى، مهندسى، پزشكى بالينى و فيزيك بوده و مقالات منتشر شده از اساتيد و پژوهشگران عرصه علوم انساني و اجتماعي در مجلات ISI درصد بسيار ناچيزي را به خود اختصاص داده است.
مشاور معاونت پژوهشي پژوهشگاه حوزه و دانشگاه در ادامه سخنانش افزود: حال چنانچه توسعه علمي مندرج در سند چشمانداز بيست ساله كشور، نه به عنوان هدفي مستقل، بلكه به عنوان گامي اساسي براي توسعه اقتصادي و فنآوري و احياي تمدن اسلامي مورد نظر باشد، بايد وضعيت توليد علم در عرصه علوم انساني و اجتماعي و آمار و ارقام موجود در زمينه چاپ مقالات علمي در مجلات ISI به دقت مورد بررسي قرار گيرد.
وي افزود: در فرايند تحول اجتماعي و تمدنسازي، علوم انساني و اجتماعي از مقامي منحصر به فرد برخوردار بوده و بدون وجود علوم انساني زنده و پويا هيچ ساختار علمي و بنياد تمدني استواري شكل نميگيرد.
اين محقق و استاد دانشگاه خاطرنشان كرد: توسعه علمي زماني ميتواند پايدار و همهجانبه باشد و وظيفه خطير راهنمايي و جهتدهي به سازمانها، دانشمندان و مبتكران را در عرصه تمدنسازي بر عهده گيرد، كه علوم انساني، كه موضوع آن فرهنگ، هنجارها و باورها است، توسعه يافته و جايگاه واقعي خود را در جامعه پيدا كند.
سه شنبه 22 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 162]