واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: اقتصاد - نوسان قيمت نفت به دليل تنشهاي سياسي
اقتصاد - نوسان قيمت نفت به دليل تنشهاي سياسي
گروه اقتصاد: درست در زماني كه بازارهاي جهاني نفت روند كاهش قيمت را به شكلي جدي در پيش گرفته بود، منازعات ميان روسيه و گرجستان قيمت نفت را افزايش داد. نگرانيها از كاهش توليد و عرضه نفت توسط كشورهاي حاشيه خزر به نگرانيهاي ناشي اين منازعات دامن زده و بر افزايش قمت نفت تاثيرگذار شده است.
براساس گزارش تلگراف ديلي قيمت نفت خام سبك آمريكا با بيش از 5/1 دلار افزايش به 36/116 دلار در هر بشكه رسيد. نفت خام برنت نيز 24/1 دلار افزايش داشته و به حدود 57/114 دلار رسيده است. خبرگزاريهاي بينالمللي علت افزايش قيمت را اظهارات وزير اقتصاد گرجستان در مورد اصابت موشكهاي روسيه به خط لوله باكو ـ تفليس ـ جيهان كه از داخل گرجستان عبور ميكند، عنوان ميكنند، اما در اين ميان منابع خبري از كاهش مجدد قيمت سبد نفتي اوپك خبر دادهاند. قيمت سبد نفتي اوپك به 112 دلار و 73 سنت رسيده است. كاهش قيمت سبد نفتي اوپك 2 دلار و 35 سنت گزارش شده است. اوپك به تازگي اعلام كرده است كه ميانگين توليد اين سازمان در ماه گذشته معادل 32 ميليون و 290 هزار بشكه در روز بوده كه نسبت به ماه پيشين 123 هزار بشكه افزايش را نشان ميدهد. در ميان كشورهاي عضو اوپك 12 كشور به ميزان توليد خود پايبند بودهاند و تنها عراق در اين مدت 29 ميليون و 846 هزار بشكه توليد داشته است كه 159 هزار بشكه افزايش توليد را به ثبت رسانده است. هر چند كه رئيس دورهاي اوپك در گفتوگو با رويترز اعلام كرده است كه اوپك به سياستهاي توليدي خود پايبند ميماند و اعضاي اوپك بايد توليد خود را در سطح مورد توافق سازمان حفظ كنند. شكيب خليل تصريح كرد: تمام اعضاي اوپك به جز عراق و عضوهاي جديد بايد به سهميههاي تعهد شده خود پايبند بمانند. وي جمع بالاي تقاضاي نفتي را عاملي براي حفظ قيمت نفت در سطوح بالا ارزيابي كرده و اعلام كرده بود كه قيمت نفت در آينده نزديك كاهش نخواهد يافت و نبايد چنين انتظاري از بازار داشت.
رئيس دورهاي اوپك تقاضاي بالاي بازار به ويژه از سوي كشورهاي در حال توسعه همچون چين و هند را از دلايل قيمت بالاي نفت ارزيابي كرده است.
البته نماينده ايران در اوپك اعتقاد دارد كه بازار نفت آسيبپذير شده است و اين امر به دليل كاهش ظرفيت مازاد اوپك است.
محمدعلي خطيبي گفت: افزايش توليد اوپك، ظرفيت مازاد عرضه اين سازمان را كاهش داده و بازار نفت را در برابر هر توقف ناگهاني عرضه آسيبپذير كرده است.
به گزارش شانا، نماينده ايران در هيات عامل اوپك در گفتوگو با رويترز افزود: كاهش بهاي نفت به قيمت امنيت عرضه به دست آمده است.
خطيبي تاكيد كرد: كشورهاي مصرفكننده كه از اين كاهش بهاي نفت سود ميبرند، ميبايست آگاه باشند كه به راحتي با هر قطع عرضه، بازار نفت روندي معكوس را طي خواهد كرد.
اين مقام وزارت نفت ايران با تاكيد بر اينكه كاهش اخير بهاي نفت به نفع كشورهاي مصرفكننده است، يادآوري كرد: افت امنيت در بازار نفت به شدت به زيان كشورهاي مصرفكننده خواهد بود؛ ما نيازمند ظرفيت مازاد براي تضمين امنيت عرضه هستيم. وي ادامه داد: اوپك به عنوان منبع تامين بيش از يك سوم نفت جهان، روزانه حدود يك ميليون و 500 هزار بشكه ظرفيت توليد مازاد براي تامين نفت در صورت هر گونه قطع عرضه در اختيار دارد. خطيبي هفته گذشته نيز در تحليلي از بازار جهاني نفت به رويترز گفته بود كه بازار نفت با عرضه اضافه روبهروست، اما با توجه به تقاضاي بالاي نفت در زمستان، اين بشكههاي اضافي نفت در روزهاي پاياني سال ميلادي مصرف ميشوند.
بنابر اين گزارش، اوپك براي سومين ماه پياپي در ماه ژوئيه گذشته نيز نفت بيشتري به بازار عرضه كرد كه اين اقدام به كاهش حدود 30دلاري بهاي نفت كمك كرد.
هر چند بهاي نفت به صورت كلي روبه كاهش گذاشته و نوسانهايي چون روزهاي اخير از سوي كارشناسان تغيير در جهت كاهش قيمت نفت به شمار نميرود اما يك موسسه پژوهشي بريتانيايي اعلام كرده كه بحران كمبود منابع نفتي ممكن است قيمت اين كالا را به 200 دلار در هر بشكه برساند. براساس نظر تحليلگران اين موسسه پژوهشي كمبود منابع در 10 سال آينده بازار را به شدت تحتتاثير قرار خواهد داد. افت شديد تقاضا ميتواند جلوي اين بحران را بگيرد و به نظر ميرسد كه از نظر كارشناسان كاهش تقاضا ميتواند در به تاخير افتادن اين بحران كمك كند.
سه شنبه 22 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 116]