واضح آرشیو وب فارسی:کيهان: در گزارش كيهان بررسي شد پديده گرد و غبار و تاثيرات منفي آلودگي هوا در خوزستان
گزارش از: زهرا كاظمي منش
استان خوزستان از اواخر سال گذشته تاكنون شاهد شرايط آب و هوايي نامطلوبي بوده كه عرصه را بر همگان تنگ كرده است. آلودگي هوا در برخي روزها به مرز بيش از 17 برابر حد استاندارد نيز رسيد و آسمان آبي استانمان را قرمز كرد! آلودگي به دليل مهم بودن اين موضوع و تاثيرگذاري نامطلوب آن در ابعاد مختلف بر استان به تهيه گزارشي در اين خصوص پرداختيم كه ماحصل آن را مي خوانيم، به اميد اينكه مسئولان كشوري و استاني توجه ويژه اي به اين مسئله داشته باشند.
«نادر شفيع خدايي» مديركل هواشناسي خوزستان دليل بروز پديده گرد و غبار را خشكسالي و كمبود بارش در بخشهاي غربي، جنوب غربي عراق و شمال عربستان و حالت بياباني اين مناطق ذكر كرد و گفت: كمبود پوشش گياهي از يك طرف و وقوع «گراديان» يا اختلاف فشار موجود در آن منطقه با بخشهاي جنوب غربي تا غرب ايران موجب فرسايش بادي سطح خاك شده و جريانات سطوح فوقاني جو نيز شرايط انتقال اين ذرات را به منطقه فراهم كرده كه كليه شهرهاي استان خوزستان بخصوص شهرهاي اهواز، آبادان، شادگان، بستان را دربرداشته است.
وي با اشاره به راههاي مقابله با اين پديده افزود: همانطوري كه در اوايل تشكيل جلسات ستاد حوادث در دي ماه پيشنهاد شد، بايد كنوانسيوني از كشورهاي ايران، عراق، كويت و عربستان و حتي سوريه جهت جلوگيري از وقوع اين پديده تشكيل شود كه در دراز مدت با به كار بردن روشهايي كه عموما جلوگيري از بيابان زايي دارند را شامل مالچ پاشي، كاشت درختان مقاوم به خشكي، توسعه كشاورزي و يا هر عاملي كه بتواند فرسايش بادي بر سطح خاك را كنترل كند استفاده شود.
«عليرضا صابرپور» مديركل منابع طبيعي استان خوزستان نيز در سخناني گفت: گرچه در استان خوزستان اقدامات موثري در زمينه تثبيت شنهاي روان از طريق ايجاد منطقه سبز رطوبتي، كاشت نهال و مالچ پاشي يا اعتبارات دولتي صورت گرفته است اما محدوديت منابع اعتباري مانع از پيشرفت سريع كار مي شود و سالانه تنها 1500 تا 20 هزار هكتار از اراضي استان بيابان زدايي مي شود كه با توجه به وسعت 200 هزار هكتاري اراضي بياباني استان خوزستان اين طرح تا 100 سال ديگر به طول خواهد انجاميد.
وي اعتبارات عمراني استاني را پاسخگويي نياز منابع طبيعي ندانست و تاكيد كرد: همكاري صنايع ملي و بزرگ استان و اختصاص درصدي جزئي از درآمدشان به امر بيابان زدايي در استان ما را در دستيابي سريعتر به اهدافمان ياري خواهد كرد.
«هرمز محمودي راد» مديركل سازمان حفاظت محيط زيست خوزستان هم در خصوص دليل بروز اين پديده گفت: از ديرباز تاكنون در مركز كشور عربستان، صحراي وسيعي مستقر بوده است كه با گذر زبانه هاي كم فشار و ايجاد ناپايداري در اين منطقه، گرد و غبار اين صحرا كه از ذرات بسيار ريز خاك تشكيل شده اند به دليل سبكي وزن بوسيله نيروي باد به ارتفاعات بالاي جو منتقل شده و با افزايش فشار هوا و افت دما اين ذرات در مناطق همجوار مانند قطرات باران به سطح زمين برمي گردند.
خشك شدن تالابها و عرصه هاي جنگلي
وي در ادامه افزود: متاسفانه طي سالهاي گذشته به دليل بحران جنگ و خشك شدن تالابهاي جنوب كشور عراق به دلايل مختلف از جمله از بين بردن نيزارها و پوشش گياهي تالاب جهت تدابير امنيتي توسط دولت صدام، فعاليت ميادين نفتي مستقر در تالاب توسط دولت اشغالگر در كشور عراق، وقوع دوره خشكسالي همراه با كاهش رطوبت نسبي محيط و كاهش قابل توجه بارندگي طي سالهاي اخير، وقوع اين پديده را تشديد كرده بطوريكه طي سال 86 استان خوزستان بيش از 50 مورد شاهد پديده گرد و غبار بوده است.
«محمودي راد» در خصوص مخاطرات افزايش و گسترش اين پديده تاكيد كرد: در صورتي كه مانند زمان حاضر به روند توسعه بيابانها و خشك شدن عرصه هاي جنگلي و تالابي استان خوزستان بي توجهي شود، شدت گرد و غبار در استان قطعا افزايش يافته و هرگونه فعاليت در منطقه را مختل خواهد كرد. اين معضل بايد بصورت ستادي مورد بررسي ويژه مسئولان استان و كشور قرار گيرد. در حال حاضر كاهش محسوس سطح آب تالابهاي استان به دليل فعاليتهاي سدسازي است كه بدون توجه به ميزان حق آبه تالابها، شاهد تخريب گسترده تالابهاي شادگان، هورالعظيم و ... هستيم كه اين امر در بروز چنين پديده اي بي تاثير نيست.
وي تأكيد كرد، تاكنون درخواست پيگيري موضوع در مجامع بين المللي توسط اين اداره كل و همچنين استاندار، دفتر بازسازي و حوادث غيرمترقبه استان صورت گرفته است و گزارش وضعيت نامطلوب كيفيت هواي شهرهاي استان دائما به مسئولان استاني و بالاخص كشور منعكس شده است و البته موضوع حمايت ها و مشاركت هاي شهروندان بطور گسترده، به منظور ايجاد آرامش و همكاري با ارگان ها و جلوگيري از تخريب فضاي سبز شهري و رعايت الزامات بهداشتي نيز نيازمند است.
«دكتر منصور امين» عضو هيئت علمي دانشگاه علوم پزشكي جندي شاپور اهواز و دكتراي ميكروب شناسي نيز در بررسي تأثير اين پديده بر سلامت افراد جامعه در گفت وگو با خبرنگار كيهان گفت: مولكولهاي اين گردوغبار كه عمدتا از سمت منطقه خالي از سكنه عراق منتشر مي شود، به دليل ريزبودن براحتي قابليت حركت در فضا را دارند. بايد به اين نكته اشاره كرد با آلوده شدن هوا مواد راديواكتيو 10برابر حد استاندارد افزايش پيدا مي كنند و اين احتمال وجود دارد گردوغبار اخير حاوي مواد راديواكتيو نيز باشد.
تأثير منفي پديده گردوغبار بر سلامتي و اقتصاد
وي در ادامه افزود: بيماري هاي ريوي مزمن، تنگي نفس، آسم و آلرژي از پيامدهاي اين هواي آلوده است كه همت مسئولان را براي پيشگيري از اين امر مي طلبد.
محمدحسين چراغي رئيس سازمان بازرگاني خوزستان نيز در خصوص تأثير اين پديده بر بازار اصناف هم خاطر نشان كروز با آلوده شدن هوا و كاهش تردد مردم تأثير منفي بر روي بازار مي گذارد. در واقع با بروز اين پديده چرخش و گردش در بازار ضعيف و در امر خريد و فروش مشكلاتي ايجاد خواهد شد.
وي در ادامه افزود: از ديگر تأثيرات منفي بروز اين پديده مي توان به بروز مشكل براي مشاغلي از قبيل صنايع غذايي اشاره كرد. تأثير منفي گردوغبار بر روي سلامت افراد بر هيچ كس پوشيده نيست. در چنين شرايطي سلامت افراد به دليل تنفس هوا در خطر است، صنايع، غذايي بايد، مراقب باشند هواي آلوده بر كيفيت و بهداشت توليدات آنها تأثير منفي نگذارد. قطعا در شرايط آلودگي بيش از حداستاندارد اين صنايع با مشكلات زيادي مواجه خواهد شد. حل اين بحران كه در طول سال گذشته و امسال شاهد آن بوديم نيازمند همكاري و فكري مسئولان كشوري و استاني است.
گردوغبار هوا و تعطيلي پرواز
بخش ديگري كه بطور حتم آلودگي هوا و گرد و غبار بر روي آن تأثير گذاشته است، فرودگاه است. با آلوده شدن هوا به دليل كاهش ديد پرواز و فرود هواپيماها مختل خواهد شد و مسافران زيادي در اين راه شاهد معطلي خواهند بود. البته علاوه بر اين موضوع كه در جايگاه خود از اهميت بالايي برخوردار است بخش فرودگاه استان نيز شاهد تأثيرات منفي ديگر به دليل تأثير در پرواز است. در اين راستا با مهندس سعيد گلابي معاون امور عملياتي فرودگاه هاي خوزستان به گفت وگو نشستيم. وي در اين خصوص گفت: گردوغبار و آلودگي هوا به دو شكل بر روي سيستم فرودگاه تأثيرگذار است: با توجه به اينكه اين پديده به دليل كاهش ديد منجر به تعطيلي پرواز خواهد شد با خسارت هايي همراه است كه هزينه هاي آن محسوس نيست از جمله اين خسارتها اتلاف وقت و هزينه مسافران است
مهندس گلابي در پايان سخنان خود آمار جالبي از لغو پروازها داد و در اين خصوص گفت: طي سه ماه گذشته حدود 38پرواز در فرودگاه هاي استان لغو شده است كه 37پرواز آن به دليل آلودگي هوا بوده است.
مهندس مجيد صالحي مديرعامل شركت توزيع نيروي برق خوزستان در توضيح اين مسئله گفت: بروز پديده گردوغبار تأثير نامطلوبي را بر روي تأسيسات برقي گذاشته است چرا كه با نشستن اين گردوغبار بر روي تأسيسات به محض مرطوب شدن هوا به خصوص در شرايط آب و هوايي شرجي به دليل ايجاد رسوب شاهد جرقه زدن تأسيسات هستيم.
وي در ادامه افزود: اواخر سال گذشته پس از بروز پديده گردوغبار تمامي پست هاي خطوط برقي شسته شدند ولي در سال جاري شاهد آلودگي هواي بيشتر هستيم و شستن پست ها و خطوط عملا فايده اي ندارد. چون در اين ماه شاهد هواي شرجي و باخاموشي هاي زيادي همراه هستيم. همچنين بروز پديده گردوغبار موجب ايجاد اشكال در سيستم تهويه و فيلترهاي نيروگاههاي گازي مي شود. با آلوده شدن هوا فيلترهاي اين نيروگاه ها نياز به تعويض دارند ولي به دليل بالا بودن هزينه تعويض، اين امكان وجود ندارد.
بخش ديگري كه آلودگي ها به روي آن تأثير گذاشته است بخش كشاورزي است. تأثيرپذير بودن اين بخش ارتباط مستقيمي بر اقتصاد استان خواهد داشت چرا كه در اين صورت توليد محصولات كشاورزي با مشكل مواجه خواهد شد. در اين بخش نيز علي رغم تماس هاي مركز با رئيس سازمان جهاد كشاورزي خوزستان و هماهنگي در خصوص پاسخگويي به سؤالاتمان با عدم همكاري مسئولان اين سازمان مواجه شديم. استان خوزستان نقش بسزايي در توليد محصولات كشاورزي كشور برعهده دارد.
باخبر شديم چند هكتار از زمينهاي كشاورزي حميديه كه زير كشت هندوانه بود پس از بروز پديده گردوغبار زير خاك رفت. صحت و سقم اين خبر معلوم نيست. هدف ما از تهيه اين گزارش معطوف كردن نگاه مسئولان استاني وحتي كشوري به اين مسئله مهم است. سعي كرديم تأثيرات بروز اين پديده را در ابعاد مختلف عنوان كنيم تا مسئولان عزيز بيش از گذشته عزمشان را جزم كنند تا كمتر از مسئله رنج ببريم.
سه شنبه 22 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: کيهان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 87]