واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: اخلاق در فضاي سايبر/ 47شكاف ديجيتالي به نبود نيروي متخصص ديني در فضاي مجازي منجر ميشود
گروه وبلاگ و IT: يك فعال حوزه مطبوعات با بيان اينكه فضاي مجازي ديني ايراني به دليل آنچه كه شكاف ديجيتال ناميده ميشود، از نبود نيروي متخصص رنج ميبرد، افزود: نميتوان تصور كرد كه در اين فضا به همه نيازهاي مخاطب پاسخ داده شود.
«محسن خانعلي»، دانشجوي كارشناسي ارشد ارتباطات دانشگاه سوره در گفتوگو با خبرگزاري قرآني ايران(ايكنا)، در ارزيابي خود از مفهوم اخلاق در فضاي مجازي گفت: هر نوع خاصي از ارتباط، يك فرهنگ را متناسب با شرايط ويژه آن ايجاد ميكند و بر مبناي همين فرهنگهاي شكل گرفته است، كه ميتوان حدود اصولي همچون اخلاق را تبيين و تعريف كرد. البته اين گفته به اين معنا نيست كه تصور شود اصول اخلاقي در فضاي مجازي چيزي غير از اصول اخلاقي در فضاي واقعي است.
وي در ادامه افزود: اصولي انساني هميشه و در هر نوع رابطهاي يكسان است و عدول از آنها خروج از مرز اخلاق است. در حقيقت اين اصول ثابت هستند، اما مصاديق آنها در روابط مختلف و با توجه به شرايط ويژه، متفاوت است. ما بايد اخلاق مجازي نويني تدوين كنيم تا در مقابل چالش هاي نوين اين عرصه پاسخگو باشد.
وي در ارزيابي خود از معيارهاي اخلاق در فضاي مجازي تصريح كرد: امكانات ويژه فضاي مجازي در استفاده گروههاي متفاوت در فضاهاي اختصاصي و در نتيجه شكلگيري انواع گوناگون ارتباط، ما را به اين نكته رهنمود مي سازد كه حدود اخلاق به نوع خاص ارتباط و همچنين فضاي شكل گيري آن وابسته است. يعني اين حدود به شدت نسبي هستند و تحت تاثير عوامل زيادي تعيين ميشوند. اين نسبيت به دليل اينكه افراد در انتخاب زمينه استفاده و ايجاد ارتباط با گروههاي مختلف در فضاي مجازي تواناتر هستند و قدرت انتخاب بيشتري دارند بسيار قابل تدقيق است.
خانعلي در ارزيابي خود از ميزان عملياتي شدن اخلاق در فضاي ديني مجازي بيان كرد: براي قضاوت در اين مورد ، بايد ابتدا در خصوص اصل فضاي ديني مجازي ايراني به بحث پرداخت. حقيقت اين است كه اين فضا به دليل آنچه كه شكاف ديجيتال ناميده ميشود، از نبود نيروي متخصص رنج ميبرد. يعني نميتوان تصور كرد كه در اين فضا به همه نيازهاي مخاطب پاسخ داده شود.
اين فعال حوزه مطبوعات در ادامه افزود: همانطور كه ميدانيد انتقال مفاهيم عميق ديني، بيش از هر رسانهاي از طريق ارتباط ميان فردي يا ارتباط چهره به چهره امكانپذير است و نميتوان به انتقال اين مفاهيم از طريق رسانههايي كه امكان بازخورد در آن وجود ندارد اميد چنداني داشت. اما اين امكان در فضاي مجازي و به دليل شكسته شدن محدوديتهاي زماني و مكاني و امكان ارتباط چهره به چهره از طريق وبكمها و يا از طريق ارتباط با بازخورد سريع در اتاقهاي چت و يا سايتها به شدت افزايش يافته است و خوشبيني زيادي در تسريع و توسعه فضاي ديني به وجود آورد.
وي تصريح كرد: اما متاسفانه در كشور ما به دليل همان شكاف ديجيتال يا شكاف اطلاعات، يا كاروزان و توليدكنندگان مفاهيم ديني از تخصص كافي در زمينه دين برخوردار نيستند و يا اينكه متخصصان ديني توانايي استفاده و حضور در اين فضاي مجازي را ندارند. اين موضع خود سبب ميشود كه نتوان در فضاي مجازي ايران به تعميق و توسعه مفاهيم چندان اميد بست.
اين دانشجوي كارشناسي ارشد اظهار داشت: اين شكاف از دو منظر شكاف ديجيتال عمودي و شكاف ديجيتالي افقي قابل بررسي است. شكاف عمودي سبب گسست عميقي ميان نسل گذشته و نسل جديد شده است، اين امر سبب ميشود كه بخش زيادي از متخصصان ديني به دليل عدم توانايي به حضور در فضاي مجازي از توليد محتوا غافل باشند. شكاف افقي نيز كه در ميان انسانهاي يك نسل و به واسطه ميزان تسلط آنها در استفاده از تكنولوژهاي جديد و حضور در فضاي مجازي ايجاد ميشود، همچون شكاف عمودي مانع حضور كارورزان و توليدكنندگان در فضاي مجازي مي شود.
خانعلي ادامه داد: عدم حضور مطلوب و همه جانبه توليدكنندگان مطالب ديني سبب ميشود كه همچنان فضاي منولوگ در فضاي انتقال اين مفاهيم غني حاكم باشد و ديالوگي در اين خصوص صورت نگيرد. به هر حال آنچه كه در اولويت مطرح شدن است، بحث توسعه و تعميق فضاي مجازي ديني در كشور است. به نظر نميرسد كه مصاديق قابل توجهي از بي اخلاقي دراين حوزه وجود داشته باشد.
وي در پايان در ارزيابي خود از مصاديق بياخلاقي در فضاي مجازي افزود: متأسفانه برخي ضرورت برخورد با مصاديق بياخلاقي در حوزه مجازي را به مثابه لزوم حضور دولتها براي تدوين قوانين محدودكننده ميدانند. حال آنكه دخالت دولتها براي تنظيم روابط و اخلاق نتيجهاي جز هدر رفتن زمان و هزينه در پي ندارد. حال آنكه به دليل بهرهمندي و حضور انسانها در فضاي مجازي و ثابت بودن اصول انساني و محكوم بودن بياخلاقيها، به حاشيه راندن كاربران مجازي بهترين راه مقابله با اين بياخلاقيهاست. اين موضوع همچون به حاشيه رانده شدن كساني است كه در دنياي واقعي بياخلاقي ميكنند. نكته قابل توجه اين است كه به دليل امكانات ويژه فضاي مجازي امكان تسلط بر كاربران همچون دنياي واقعي نيست.
دوشنبه 21 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 65]