واضح آرشیو وب فارسی:سایت رسیک: اين روزها مساله آلودگي هوا آنچنان پر بسامد و قابل لمس شده است كه ديگر پرداختن به آن نيازي به بهانههايي مثل مناسبتهاي خاص يا تعطيلات ناشي از آلودگي ندارد. كافي است از پنجره به بيرون نگاه كنيد، يا اگر جراتش را داريد گشتي در خيابانهاي مركزي شهرها بزنيد!
به گزارش خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، سرماي هوا هر سال با خودش مهمان ديگري ميآورد كه اسمش را گذاشتهاند وارونگي هوا. همان كه نتيجه مستقيمش آلودگي بيشتر هواي شهرها و سخت تر شدن تنفس است! اما از آنجا كه اين مهمان دومي خوش آيند مردم نيست، همه سعي ميكنند اولين دعوت كنندهاش را پيدا كنند كه حداقل دلشان خوش باشد مقصر را پيدا كردهاند.
آلايندههاي هواي تهران تركيبي از 70 تن ذرات معلق گوگرد، دو تن سرب، سه هزار و 560 تن منوكسيد كربن، هزار و 260 تن تركيبات آلي فراري غير متان، 285 تن اكسيد گوگرد و 452 تن اكسيد ازت است که از اين ميان 70 درصد از ذرات معلق، 95 درصد از منوكسيد كربن و 60 درصد ازت آن توسط خودروها ايجاد ميشود.
با اين حساب انگار مقصر اصلي آلودگي پيدا شده است و همه انگشت اتهام را به سمت خودرو، خودرو سوار و خودروساز گرفتهاند. با اين وجود يك سره به قاضي رفتن است، اگر حرف خودروسازان را نشنيده بگيريم.
با اين كه نظامالدين برزگري - رئيس موسسه استاندارد و تحقيقات صنعتي، صراحتا اعلام كرده بود كه "بنزين مصرفي در آلودگي هوا بيتاثير بوده است" اما برخي كارشناسان نظرات متفاوتي دارند.
** استاندارد آلايندگي را بنزين بي كيفيت پايين نگه مي دارد
نعمتبخش - دبير انجمن خودروسازان، در اين باره ميگويد: "بنزين موجود در كشور براي موتورهايي با استاندارد آلايندگي يورو 3 و يورو4 مناسب نيست. اين بنزين علاوه بر اين كه به موتورهايي كه استانداردهاي بالا دارند، آسيب ميرساند، اجازه كنترل آلايندگي مطابق با استاندارد موتور را هم نميدهد؛ بنابراين تا سال 1391 كه وزارت نفت متعهد شده است بنزين استاندارد را در كل كشور عرضه كند، اعمال استاندارد يورو3 به تاخير خواهد افتاد. با اين وجود خودروسازان ميتوانند در سال 1391 با يك پرش مناسب به جاي موتورهايي با استاندارد يورو3، موتور داراي استاندارد يورو4 توليد كنند."
کيانوش پورمجيب - معاون كيفيت ايران خودرو، هم معتقد است كه "سوخت غير استاندارد موجب آسيب ديدن خودرو ميشود و مردم را از داشتن آلايندگي كمتر محروم ميكند؛ ضمن اينكه برخي قطعاتي كه براي كاهش آلايندگي توسط خودروسازان روي خودرو سوار ميشود، بي استفاده ميماند و حتي ممكن است آسيب ببينند."
* * چشم انتظار سوخت مناسب، يا راه حلي ديگر؟
با وجود همه اين مسائل، وزارت نفت متعهد شده است كه بنزين مناسب را تا سال 1391 در شبكه پخش قرار دهد، اما تا آن موقع چه كار مفيد ديگري ميتوان كرد؟
منوچهر منطقي - مدير عامل سابق ايران خودرو، در پاسخ به سوال ايسنا اين گونه پاسخ ميدهد: "البته در مساله آلايندگي، خودروسازان تلاشهايي كردهاند و سوخت موجود هم بايد بتواند به پايه استانداردهاي موجود برسد، اما بايد توجه داشت كه در حال حاضر عمده آلايندگي بهويژه در هواي تهران مربوط به خودروهايي است كه استاندارد آلايندگي آنها يورو صفر است نه يورو2 !
وي با اشاره به اين كه چهار ميليون خودرو در تهران در حال رفت و آمد هستند، ادامه داد: "در حال حاضر دو ميليون خودرو فرسوده در تهران تردد ميكنند كه براي حل مساله آلودگي هوا بايد فكري به حالشان کرد."
البته منطقي اين نكته را هم متذكر شده است كه "با واقعي شدن قيمت سوخت در دو يا سه سال آينده ديگر استفاده از خودروهاي پر مصرف فرسوده توجيه منطقي و اقتصادي نخواهد داشت."
اين اظهارات در حالي است که هر چند طرح خروج خودروهاي فرسوده از ناوگان حمل و نقل كشور كه قرار بود تا پايان برنامه چهارم توسعه، يعني امسال منجر به خروج دو ميليون خودرو فرسوده از خيابانها شود، تا پايان برنامه پنجم، يعني تا سال 1394 تمديد شده است، اما شايد بتوان اميدوار بود كه در سالهاي آينده بالاخره زمستانهاي تميزتري را تجربه كرد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سایت رسیک]
[مشاهده در: www.ri3k.eu]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 68]