واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران جوان: پيش بيني وقوع زلزله با استفاده از گيرنده هاي لپ تاپ ساخت سيستم هشدار زلزله توسط ناسا / كشور ژاپن تحت پوشش سيستم اينترنتي هشدار زلزله
محققان وسيله اي را براي رديابي ضربات و تكانهاي غير منتظره به لپ تاپ ساخته اند كه مي تواند براي پيش بيني وقوع زلزله بكار رود.
به گزارش باشگاه خبرنگاران به نقل از خبرگزاري بي بي سي، محققان فناوري اطلاعات براي جلوگيري از آسيب احتمالي به هارد ديسك لپ تاپ گيرنده هاي كوچكي ساخه اند كه با قرارگيري آن بر روي لپ تاپ ضربات وارده و تكانهاي غير منتظره به لپ تاپ را شناسايي و مانع از رسيدن اين ضربات به لپ تاپ مي شود.
براساس اين گزارش، اين دستگاه"گيرنه امواج زلزله" به اين صورت عمل مي كندكه بازخواني امواج از سوي گيرنده هاي لپ تاپ كه به عنوان شتاب سنج عمل مي كنند، وقوع زلزله را پيشاپيش اعلام مي كند.
شايان ذكر است كه زلزله اي كه ماه گذشته در لوس آنجلس به وقوع پيوست بطور موفقيت آميزي توسط اين دستگاه پيش بيني شد.
جسي لاورنس يكي از استادياران دانشگاه استنفورد و يكي از همكاران دانشگاه كاليفرنيا ريورسايد به خبرنگار بي بي سي گفت: اين دستگاه ديجيتال كه به عنوان شتاب سنج به كار مي رود بسيار وسيله مناسبي براي نشان دادن پيشاپيش وقوع زلزله است.
بنابراين گزارش طرز كار اين وسيله در لپ تاپ بدين صورت است كه در صورت وارد شدن ضربه به لپ تاپ يا افتادن آب اين وسيله به سرعت ضربه را شناسايي و به سرعت صفحه اي را به صورت كامل بر سر راه ضربه و جايي از هارد ديسك كه اطلاعات بر روي آن ذخيره شده قرار مي دهد وبدين شكل مانع از ايجاد آسيب فيزيكي به دستگاه مي شود.
دكتر لاورنس مي افزايد: براي تشخيص فرق ميان اخطار ناشي از ضربه وارده توسط يك شخص به لپ تاپ يا وقوع زلزله ما از شبكه اي از لپ تاپ هاي متصل به هم بهره برديم.
بدين شكل كه اگر ضربه وارده توسط شخص يا اشخاصي صورت پذيرد تنها تعداد كمي از دستگاه ها ضربه را نشان خواهند داد ولي اگر بيشتر دستگاه ها ضربات را نشان دهند، در آنصورت متوجه وقوع زلزله خواهيم شد.
ميزان حساسيت اين دستگاه بسته به فاصله آن از محل زلزله متفاوت است.
زماني كه اولين لرزه رديابي شود، اطلاعات سمت سرور فرستاده مي شود و در آنجا شناسايي مي شود كه آيا اين لرزه مربوط به زلزله است يا خير.
**** ساخت سيستم هشدار زلزله توسط ناسا
همچنين دانشمند ناسا در شرف پيش بيني زمان درست و قطعي وقوع زلزله هستند.
براساس اين گزارش، محققان مي گويند كه ارتباط تناتنگي مابين اختلالات الكتريكي در حال وقوع در اتمسفر و لرزه هاي قريب الوقوع در زير زمين يافتند.
به گفته اين محققين درست زماني كه علائمي را دراتمسفر ثبت كرده بودند، حادثه مخرب زلزله چين به وقوع پيوست.
بسياري از دانشمندان هنوز در ترديدند كه آيا چنين سيگنالهايي مي تواند نشان دهنده زلزله اي قريب الوقوع باشد يا خير.
مينورو فراود فيزيك دان و مدير عالي دستگاه ها و تجهيزات فضايي در مركز تحقيقات ناسا در گفتگو با بي بي سي مي گويد: من معتقدم كه ما قادر خواهيم بود كه رابطه درستي را بين زمين لرزه و تحولاتي كه قبل از آن رخ مي دهد پيدا كنيم.
وي مي افزايد: با وجود سالها تلاش وتحقيق براي پيش بيني زمان وقوع زلزله هنوز دانشمندان موفق به كشف روشي مطمئن و قطعي براي اين امر نشده اند.
لايه يونسفر از ديگر لايه هاي اتمسفر زمين مجزاست چرا كه به دليل پرتوگيري از اشعه خورشيد كاملاً با نيروي اكتريسيته پر شده است.
براساس اين گزارش، با استفاده از ماهواره يك سري اختلالات را در ارتفاع 100-600 كيلومتري بالاي اتمسفر ثبت كرده اند كه بعداً در اين نواحي زلزله رخ داده است.
يكي از مهمترين اين بررسي ها تغيير در تراكم الكترونها و ديگر ذرات الكتريكي موجود در لايه يونسفر سطح زمين است.
براساس مطالعاتي كه بر روي 100 زمين لرزه بالاي پنج ريشتر يا بالاتر در تايوان در طول چند دهه اخير رخ داده، محققان دريافتند كه اغلب تمامي اين زمين لرزه ها در عمقي حدود 35 كيلومتري اعماق زمين رخ داده يعني جايي كه متعاقب آن در يونسفر زمين اختلالات يوني و الكتريكي به وجود آمده است.
همچنين دانشمدان علايم بزرگي را در لايه يونسفر زمين قبل از زلزله 7.8 دهم ريشتري دوازدهم مي چين مشاهده كردند.
تيم محققين ناسا در تلاشند تا ماهواره اي "ساري" مجهز به سيستم هشدار وقوع زلزله را با فناوري ساخت انگليس به فضا بفرستند.
مينورو و پدرش فردمن فراود نظريه ديگري را مطرح كرده و مي افزايند: زماني كه زلزله در حال وقوع است لايه هاي سنگي زير زمين حالت فشرده و متراكم دارند سطوح تكتونيك و زمين ساخت را حركت مي دهند و اين درست به مانند يك باتري عمل مي كند و اختلالات يوني را در لايه يونسفر به وجود مي آورد.
براساس اين نظريه وقتي سطح داراي بار الكتريكي مثبت به طرف سطح زمين حركت مي كند، سطح زمين باردار مي شود و اين باعث تحت تاثير گذاشتن لايه يونسفر و اختلاف يوني در آن مي شود.
زماني كه دوباره اين سطوح باردار در سطح زمين به هم مي پيوندند وارد يك حالت برانگيخته مي شوند و سپس از حالت برانگيخته خارج شده و ذراتي با تشعشعات مادون قرمز يا فتون از خود ساطع مي كنند.
گفتني است كه محققان در حال بررسي آزمايشگاهي اين نظريه و با استفاده از دست كم سه ماهواره هستند.
****كشور ژاپن تحت پوشش سيستم اينترنتي "هشدار زلزله"
با آنكه پيش بيني زمان وقوع دقيق زلزله هنوز امري امكان ناپذير است، دانشمندان ژاپني مدعي دستيابي به بهترين شيوه پيش بيني هستند.
به گزارش خبرگزاري بي بي سي، ژاپني سيستمي طراحي كرده اند كه مي تواند قبل از اينكه تكانهاي زلزله شروع شود به شما هشدار دهد.
بنابراين گزارش، اين سيستم جديد كارش را از اوايل ماه اكتبر امسال شروع خواهد كرد به اين صورت كه كل كشور ژاپن تحت پوشش اين سيستم قرار خواهد گرفت.
آرزوي بسياري است كه از كشته و يا زخمي شدن تعداد زيادي از مردم جلوگيري كنند، نظير زلزله سال 1995 كوبي در ژاپن كه بيش از 6400 نفر در آن حادثه جان باختند.
در ژاپن سيستم بي نظيري براي اين امر ساخته شده و بيش از چهار هزار گيرنده زلزله در زير سطح زمين براي دريافت ارتعاشات ناشي از زلزله كار گذاشته شده است.
اوساما كاميگياچي يكي از مسئولان آژانس هواشناسي مي گويد كه اين يك پيش بيني نيست بلكه رديابي زلزله است و با استفاده از اين سيستم مي توان امواج زلزله را در يك ايستگاه نزديك به محل انتشار و ظهور زمين لرزه رديابي كرد و شدت زمين لرزه وزمان رسيدن امواج به سطح زمين را تخمين زد، و در نتيجه مي توان اين اطلاعات را سريعاً به عموم به آمادگي در برابر زلزله انتقال داد.
اين گزارش مي افزايد: در اين كشور سيستم شبكه اي به نام ان اچ كي راه اندازي شده كه به محض رديابي اولين امواج زلزله پيامي مبني بر آمادگي در برابر زلزله از راديو وتلويزيون ان اچ كي اعلام مي شود.
همچنين اين پيام حاكي از اين است كه اين زلزله در كجا رخ مي دهد و مردم چه مدت زمان دارند تا خود را براي وقوع آن اماده كنند.
شايان ذكر است كه مردم مي توانند اين سيستم هشدار را خريداري و از طريق اينترنت و سيستم آژانس هواشناسي متصل شوند.
گفتني است، اين سيستم در برخي مناطق مكزيك، تايوان و تركيه و اكثر مدارس ژاپن نيز در حال استفاده است.
شنبه 19 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران جوان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 1088]