واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: تاكتيكهاي روسيه و چين براي مانعتراشي در مسير آمريكا براي تحريم ايران
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: سياسي خارجي - ايران در جهان
روزنامه بوستون گلوب درمطلبي تاكيد كرد كه روسيه و چين از اعمال تحريمهاي جديتر عليه ايران حمايت نميكنند و آن را كارآمد نميدانند.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، جاشوآ گليز، وابستهي امنيت بينالملل در مركز بلفر در دانشگاه هاروارد در مطلبي كه در روزنامهي بوستون گلوب منتشر شد، نوشت: جمهوري اسلامي بستهي پيشنهادي آمريكا، انگليس، روسيه، فرانسه، چين و آلمان را كه در تلاش براي پايان دادن به برنامهي غنيسازي اورانيوم به ايران ارايه شده است، نپذيرفت و آژانسهاي جاسوسي از اين بيم دارند كه ايران به زودي به «نقطهيي بيبازگشت» در برنامهي هستهيي برسد.
در چنين فضايي ممكن است اين طور فكر شود كه جامعهي جهاني بايد هر چيزي را كه در قدرت دارد انجام دهد تا ايران را به پذيرش يك مصالحه وارد كند.
با اين حال چين و روسيه نه تنها اين تلاش را تضعيف ميكنند بلكه تلاش دارند ازفضاي تحريمها سود ببرند.
در بهاري كه گذشت، شركت نفت دولتي چين اعلام كرد كه به حركت در مسير توافقي 70 ميليارد دلاري با ايران براي خريد گاز طبيعي مايع و توسعهي حوزهي نفتي «يادآوران» در جنوب غربي ايران ادامه ميدهد.
روسيه همچنان به فروش چندين ميليارد دلاري فنآوري هستهيي و نيز پيشرفتهترين رادارها و موشكهاي زمين به هواي جهان به ايران ادامه ميدهد.
اين سيستمها از جمله «SA - 400 Triumf» قابليتهاي دفاع موشكي ايران را به شدت بهبود ميبخشد و هر گونه حمله عليه جمهوري اسلامي را پيچيده و مشكل ميكند.
در حالي كه شركتهاي اروپايي سرمايهگذاري در ايران را در راستاي تحريمهاي جاري اتحاديهي اروپايي عليه ايران، كاهش ميدهند، چينيها و روسها با خرسندي پا پيش ميگذارند تا اين جاهاي خالي جذاب را پر كنند. در عين حال آنها از تلاشهاي دولتهاي ديگر براي توقف برنامهي هستهيي ايران نيز نفع ميبرند.
روسها و چينيها در عين حال به دنبال بردن بيشترين بهرهي اقتصادي از چنين اوضاعي در خاورميانه هستند.
تهران به اسراييل (رژيم صهيونيستي) و آمريكا عليه هدف قرار دادن ايران هشدار داده و اعلام كرده است كه چنين اقدامي باعث ميشود ايران دشمنانش را به آتش بكشد.
با اين حال عمل كردن بيشتر از حرف زدن كارآيي دارد و ايران اخيرا تعدادي موشك دور برد و هدف گرفتن اهدافي در فواصل دور در اسراييل (اراضي اشغالي) و شرق اروپا را آزمايش كرده است.
اين اقدام همزمان با رزمايش دريايي آمريكا در خليج فارس و يك رزمايش هوايي اسراييل (رژيم صهيونيستي) صورت گرفت.
در ادامهي اين مطلب، آمده است: روسيه و چين هر دو تمايل ندارند شاهد ظهور ايراني هستهيي باشند؛ آنها به همراه بسياري از كشورهاي اروپايي تشخيص ميدهند كه آستانهي «نقطهي بيبازگشت» در برنامهي هستهيي ايران بسيار بالاتر از استانداردهاي به كار گرفته شده به وسيله اسراييل (رژيم صهيونيستي) و آمريكا است. بنابراين آنها به طور همزمان به دور كردن فشار از ايران كمك ميكنند.ممكن است چين و روسيه در صورتي كه آمريكا و ديگر طرفهاي مذاكره بتوانند مزاياي اقتصادي بيشتري را نشان دهند كه در صورت رسيدن به توافق با ايران در اختيارشان خواهد بود، به سوي حمايت از تحريمهاي جديتر عليه ايران كشيده شوند.
در عين حال بنا بر گزارش "شبكهي تلويزيوني ايندينپدنت"، يك مقام انگليسي نيز اعتراف كرده است كه رسيدن به توافق براي تحريمهاي جديد بينالمللي عليه ايران كار مشكلي خواهد بود.
انگليس و ديگر كشورهاي طرف مذاكرات هستهيي با ايران از تلاش براي اعمال تدابير جديد در شوراي امنيت سازمان ملل عليه ايران پس از آن خبر دادند كه تهران درخواست براي تعليق غنيسازي اورانيوم در ازاي گفتوگو دربارهي كمك اقتصادي را رد كرد.
ديپلماتهاي گروه سه كشور اروپايي به علاوه سه، متشكل از آلمان، فرانسه، انگليس و روسيه، چين و آمريكا انتظار دارند مذاكرات مفصل در اين باره را در پاييز سال جاري آغاز كنند.
مقام عاليرتبهي انگليسي ياد شده اذعان كرد: بعيد است رسيدن به توافق درباره متني مشترك براي تحريم عليه ايران كاري ساده باشد.
وي افزود: هيچ ترديدي ندارم كه مانند گذشته رسيدن به توافق دربارهي متن تحريمهاي سرسختانهي شوراي امنيت (عليه ايران) كاري مشكل خواهد بود.
با اين وجود مقام انگليسي ياد شده گفت كه آمريكا، فرانسه و انگليس در تلاشند تا تحريمهاي بيشتري را خارج از چارچوب سازمان ملل عليه تهران اعمال كنند.
در عين حال بيشتر كارشناسان بينالمللي معتقدند به دليل پتانسيلهاي اقتصادي ايران، اعمال هرگونه تحريم اقتصادي عليه ايران نتيجهاي در بر نداشته و اين كشورهاي تحريمكننده هستند كه متضرر ميشوند.
همچنين ارقام اداره آمار اتحاديه اروپايي نشان ميدهد كه صادرات اين اتحاديه به ايران پس از يك دوره كاهش سه ساله و با وجود تحريمهاي سازمان ملل عليه تهران بر سر برنامه هستهيي در حال افزايش است.
براساس گزارش خبرگزاري رويتر، صادرات اين بلوك 27 كشوري به جمهوري اسلامي ايران در پنج ماه اول سال جاري به 47/4 ميليارد يورو رسيده است كه اين رقم در مقايسه با همين دوره در سال 2007 داراي افزايش 8/17 درصدي است و اين افزايش با وجود تنشهايي است كه بر سر مساله هستهيي ايران وجود دارد.
بيشترين صادرات در زمينه صدور خودرو، ماشينآلات و ديگر كالاهاي توليدي بوده و آلمان، ايتاليا و فرانسه بيشترين افزايش صادرات را داشتهاند، اما فروش از كشورهاي انگليس، بلژيك و هلند به ايران با كاهش روبهرو بوده است.
يك مقام اروپايي گفت كه اين ارقام نشانگر توانايي ايران براي استفاده از درآمدهاي نفتي پس از افزايش قيمتهاي نفت در سراسر جهان براي خريد نقدي كالا و به رغم كاهش تضمين اعتبار صادرات از جانب دولتهاي اروپايي است.
آمريكا اروپا را براي عقب كشيدن از روابط تجاري با ايران تحت فشار گذاشته است.
انتهاي پيام
شنبه 19 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 64]