تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 15 مهر 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):هر كس فرزندش را ببوسد ، خداوند عزّوجلّ براى او ثواب مى نويسد و هر كسى كه او را...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها




آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1821017449




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

گزارشي تحليلي از وضعيت كنوني اينترنت در ايران امنيت كاربران اينترنت در ايران در خطر است


واضح آرشیو وب فارسی:آفتاب: گزارشي تحليلي از وضعيت كنوني اينترنت در ايران امنيت كاربران اينترنت در ايران در خطر است
ضريب نفوذ اينترنت در ايران براساس درصد كساني است كه به اينترنت دسترسي دارند 20 درصد اعلام مي‌شود،اما اين درصد بر اساس سيستم دايل آپ و نه اينترنت پرسرعت حساب شده و درنتيجه معتبر نيست.
آفتاب-سرويس اجتماعي: گسترش استفاده از اينترنت و افزايش نفوذ آن در جامعه ،طي چند سال گذشته يكي از مسايلي است كه همواره بحثهاي زيادي را به خود اختصاص داده است. بحث‌ها و نقد و نظرهايي كه گاه رنگ مخالفت و حتي معاندت به خود مي گيرند و گاه رنگ موافقت. بنابر آمار كارشناسان ،نزديك به صدميليون وبلاگ در عرصه اينترنت مشغول به فعاليت‌اند كه سهم ايران در اين ميان حدود يك ميليون ،و به بيان ديگر يك درصد است.

رشد اينترنت در سال هاي اخير به گونه‌اي بوده است كه به زعم بعضي كارشناسان اين «موجود غول آسا» باعث به وجود آمدن مفاهيم جديدي در جامعه‌ي مجازي و حتي واقعي شده است. مفاهيمي مانند اينترنت ملي، دولت الكترونيك، تئوري جامعه اطلاعاتي، تفكر ديجيتال و...

سرعتي كه كارساز نيست
با وجود تمام پيشرفت‌هايي كه طي سالهاي اخير در حوزه اينترنت در ايران اتفاق افتاده است ،وجود مشكلات بسياري مانند سرعت پايين اينترنت و قيمت بالا و كيفيت پائين آن ،پيشرفت همه جانبه اينترنت در ايران را دچار ابهام كرده است.

در اين‌باره «مهدي بوترابي ،مدير عامل پرشين بلاگ» در گفتگو با خبرنگار سرويس اجتماعي آفتاب، با بيان اينكه سرعت پايين اينترنت در ايران با طرح توسعه زير ساختها در تعارض است مي‌گويد: «سرعت پايين اينترنت باعث شده بسياري از افراد مانند استادان دانشگاه‌ها كه نيازمند دانلود كردن متن هاي زيادي هستند و يا كودكان و نوجواناني كه در مدارس بيشتر نيازمند استفاده از سايتهاي مولتي مديا هستند، نتوانند استفاده مناسب را از اين تكنولوژي ببرند».

وي با بيان اينكه پهناي باند اينترنت در ايران مناسب نيست ادامه مي دهد: «اين مسئله كه مشكل بزرگي در عرصه اينترنت محسوب مي شود نه از سوي قانون و دولت و نه از سوي بخش خصوصي، از پشتوانه مناسبي برخوردار نيست و باعث نارضايتي مصرف كننده‌ها شده‌است».

«عليرضا شيرازي ،مدير عامل بلاگفا» نيز با بيان اينكه سرعت فعلي اينترنت در ايران فقط براي مطالعه وبلاگها و وب سايتها است مي‌گويد: «كاربر اينترنت ممكن است براي به روز كردن آنتي ويروسها و... نيازمند دانلود باشد، در حاليكه سرعت كنوني جوابگوي هيچ كدام از نيازهاي جديد كاربران نيست و همين مسئله باعث به خطر افتادن امنيت كاربران ايراني نسبت به كشورهاي ديگر شده است».

«شهرام شريف، كارشناس IT» معتقد است پائين بودن سرعت اينترنت در ايران را هم به وسيله تقاضاي كاربران و هم به واسطه آمارهاي ديگر كشورها مي توان فهميد: «دلايل اين مسئله را مي توان از سويي تلاش پائين دولت در زمينه توسعه اينترنت و در نتيجه پهناي باند كم در ايران و ازسوي ديگر فقدان انعقاد قرارداد سطح كيفيت ميان كاربران و شركت‌هاي ارائه دهنده سرويس و نبود فضاي مناسب براي شكايت از آنهاست».

شهرام شريف با بيان اينكه در دنيا ،ضريب نفوذ اينترنت را ديگر بر اساس سيستم دايل آپ (dial up) نمي سنجند مي گويد: «ضريب نفوذ اينترنت در ايران براساس درصد كساني كه به اينترنت دسترسي دارند و جمعيت كشور، 20 درصد اعلام ‌شده‌است اما اين درصد بر اساس سيستم دايل آپ و نه اينترنت پرسرعت حساب شده و درنتيجه معتبر نيست».

اينترنت؛ انعكاسي از فضاي واقعي
امروزه اينترنت عرصه‌اي است براي ابراز وجود و ارائه‌ي افكار و ايده‌ها. وبلاگها و وب سايتهايي كه پشتشان فردي به نام «نويسنده» وجود دارد و انگار محلي است براي آنكه همه چيز و هرچيز در آن مطرح شود. رشد روز افزون وبلاگ و وبلاگ نويسي در ايران به گونه‌اي شده است كه كشورمان را داراي رتبه 5 در ميان كشورهايي كرده است كه در آنها وبلاگ نويسي رواج دارد.

اما نكته‌اي كه در اين ميان بايد به آن اشاره كرد چگونگي فضايي است كه متاثر از دنياي واقعي در وبلاگها موجود دارد. اينكه مي توانيم وبلاگها را ازلحاظ گرايشهاي اجتماعي و سياسي دسته بندي كنيم يا خير.

«محمد جواد شكوري، مدير عامل سايت كلوب» در اين باره مي‌گويد: «قطعا درگيري‌هايي كه در زندگي افراد و در جامعه وجود دارد اجازه و وقت در اختيار

” مهدي بوترابي: « با فيلتر كردن كلمه اي مانند فساد، موضوع فساد در جامعه از بين نمي رود. اين نشان دهنده ي اين است كه كساني اقدام به اينگونه فيلترينگ مي كنند خود شناخت مناسبي از فضايي مجازي ندارند».... “

بسياري افراد نمي‌گذارد كه در فضاي وب فعاليت كنند ولي بايد گفت كه اگر بخواهيم دسته بندي از وب نگاران داشته باشيم از لحاظ جنسيتي مردان، از لحاظ مالي افرادي با تمكن مالي بالاتر و از لحاظ جغرافيايي مكان‌هايي كه امكانات بيشتري دارند، بيشتر روبه سوي فضاي وب آورده‌اند».

«دكتر علي اكبر جلالي» كارشناس فناوري اطلاعات و استاد دانشگاه علم و صنعت با بيان اينكه دنياي سايبر يا فضاي مجازي ،فضايي غير واقعي است كه با هنجارهاي انسانهايي كه ميليونها سال در جهان واقعي زندگي كرده اند همگوني ندارد، به خبرنگار سرويس اجتماعي آفتاب مي گويد: «به اين دلايل در اين فضاي مجازي بايد به مردم آرام آرام آموزشهاي لازم را براي پذيرش جامعه جديد كه به آن جامعه اطلاعاتي گفته مي شود و در دو اجلاس سران كشورهاي جهان در سالهاي 2003 و 2005ميلادي برنامه اصول و راهبردهاي عمل به آن به تصويب رسيده، دريافت و به آن عمل كنند».

«عليرضا شيرازي مدير عامل بلاگفا» معتقد است فضاي اجتماعي اينترنت و وب فارسي در حال حاضر در يك پروسه رسيدن به بلوغ است: «در روزهاي اولي كه اينترنت وارد ايران شده بود و جاي خود را در ميان افراد باز مي كرد شايد دسترسي به مطالب پورنو و.. بسيار آسانتر بود ولي در سال هاي گذشته بازديد كاربران از آنها كاهش پيدا كرده و در سايتهاي پرببينده در ايران خيلي كم از اين نوع مطالب را مي‌توان يافت واين نشان دهنده ارتقاي فضاي اجتماعي وب فارسي است».

«شيرازي» با بيان اينكه فضاي اجتماعي اينترنت بسيار متاثر ازفضاي واقعي است مي‌گويد: «در شرايط سياسي خاص مثل انتخابات، وبلاگستان هم به نوعي رنگ اين شرايط را به خود مي گيرد اما در شرايطي هم كه فضاي سياسي خاص يابحراني بر جامعه حاكم نيست، هميشه وبلاگستان و سايتها انعكاسي ازعقايد، علايق و حوادث و در گيريهايي است كه در جامعه واقعي وجود دارد».

درميان كارشناسان يكي از راههاي ميزان استقبال از اينترنت تعداد كاربران شناخته مي شود. « شهرام شريف» كارشناس IT در اين مورد مي گويد: «هرچند تعداد كاربران ايراني 23 ميليون نفر اعلام شده است؛ اما بايد گفت كه اين آمار دچار خدشه شده است. چراكه استفاده و دسترسي به اينترنت تعاريف زيادي دارد، فردي كه يك دقيقه از اينترنت استفاده مي‌كند يا هشت ساعت. و آمار دهي بر اين اساس اشتباه است چراكه تعداد و ميزان استفاده كاربران اينترنت را بايد بر اساس زمان استفاده از آن سنجيد نه فقط وصل شدن به اينترنت».

شريف با بيان اينكه اكنون از دوره انفجار وبلاگ نويسي گذاشته‌ايم مي گويد: « امروزه توليد كنندگان محتوا به يك سري بنگاههاي خاص محدود نيستند

” عليرضا شيرازي: « سرعت فعلي اينترنت در ايران فقط براي مطالعه وبلاگها و وب سايتها است».... “

و هر فرد مي توان انواع رسانه ها از جمله راديو اينترنتي، پادكست و برنامه هاي تصويري ايجاد كند. قبلا همه فكر مي كردند وبلاگها فقط كاركرد شخصي دارند اما امروزه وبلاگها كاركردهاي جديدتري به خود گرفته اند و بسيار پرنفوذ و تخصصي تر شده‌اند».

«مهدي بوترابي رئيس پرشين بلاگ» هم در اين مورد مي گويد:« آمار دقيقي از تعداد كاربران و وبلاگها در دست نيست ولي تصور مي كنم كه حدود بيش از چهار ميليون وبلاگ فارسي توسط حدود 400 هزار نفر ايجاد شده كه از اين تعداد حدود 200 هزار نفر در حال وب نگاري هستند و از اين تعداد كمتر از 100 هزار نفر هر هفته در وبلاگهايشان مي نويسند».

فيلترينگ؛ سدي براي جامعه مدني
يكي از مشكلاتي كه در سال هاي اخير گريبان جامعه مجازي در ايران را گرفته است فيلترينگ روزافزون سايتها و البته فيلترينگ اشتباه است. فيلترينگي كه با روي كار آمدن دولت نهم پهنه گسترده‌ايي از سايتها و وبلاگها را مشمول خود كرده است. بنابه نظر بسياري از كارشناسان مسئولان وزارت ارتباطات با فيلتر كردن اشتباه كلمه اي مانند «زن» ضربه‌ي مهلكي را به ارتقاي استفاده از اينترنت در ايران زده‌اند. اين اظهار نظرها هنگامي اوج مي گيرد كه افرادي مانند وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات به جاي پذيرفتن اين اشتباهات و كمبوداقدامات براي افزايش سرعت اينترنت به خبرنگاران مي گويد: «خدارا شكر كنيد كه اينترنت با سرعت 50 كيلو بايت در ايران داريم».

دكتر جلالي، استاد دانشگاه با بيان اينكه فيليترينگ حتي دركشورهاي توسعه يافته نيز به صور نامحسوس وجود دارد، مي گويد: «با اين وجود در كشور ما نوع فيليترينگ از نوع سخت است به گونه‌اي كه حتي كلمه اي مانند «زن» فيلتر مي‌شود و اين موضوع نشان مي‌دهد كه اهداف اساسي از فيلترينگ در ايران فقط امنيتي نيست و همان انگيزه هايي كه براي پايين نگه داشتن سرعت اينترنت در ايران وجود دارد در اين زمينه هم وجود دارد».

وي ادامه مي دهد: «در كشورهاي توسعه يافته امروزي

” شهرام شريف: « بزرگترين اشتباه است كه درحوزه مجازي براي مردم تعيين تكليف كنيم. امروز مي بينيم خيلي از سايتها هم كه حامي دولت و حكومت هستند به اشتباه فيلتر مي شوند و هيچ كس در اين باره پاسخگو نيست».... “

معمولا از فيلترينگ سفيد استفاده مي‌شود، يعني فضا به گونه اي است كه حتي خانواده‌ها مي توانند از مقدار بسيار كم تا زياد عمل فيلترينگ را بر اساس محيط انجام دهند و اين عمل از بالا به آنها تحميل نمي‌شود».

شهرام شريف پيرامون فيلترينگ اعتقاد دارد: «در ديدگاههاي اولي كه در ايران نسبت به اينترنت وجودداشت،دولتمردان با ترس و هراس يه اين موضوع نگاه مي‌كردند و چه بسا كه اگر آن زمان شركتهاي خصوصي فعال نبودند ما عقب تر از وضعيت كنوني مان بوديم، ولي الآن ديد دولت‌ها نسبت به اين مقوله مثبت تر شده و البته هنوز تفكراتي مبني بر اينكه اينترنت يك تهديد است وجود دارد و همين مسئله زمينه ساز بروز مشكلاتي مانند فيلترينگ شده است».

وي با بيان اينكه در ايران قانوني براي دفاع از حقوق مصرف كننده و ازجمله كاربران اينترنتي وجود ندارد مي‌گويد: «ما نمي‌توانيم به مردم بگوييم چگونه فكر كنند و چه بخوانند و اين بزرگترين اشتباه است كه درحوزه مجازي براي مردم تعيين تكليف كنيم. امروز مي بينيم خيلي از سايتها هم كه حامي دولت و حكومت هستند به اشتباه فيلتر مي شوند و هيچ كس در اين باره پاسخگو نيست».

وي در ادامه مي‌گويد: «اگر دولت به جاي اينكه در اين مسايل دخالت كند مسئوليت را به عهده كاربران انتزاعي اينترنت مي گذاشت و ضعيت خيلي بهتر بود. ما مي بينيم كه اين اقدامات نادرست باعث استفاده روز افزون كاربران از فيلتر شكن شده است و اين يعني ما خودمان مردم را به سمت قانون شكني سوق مي دهيم».

وي مي افزايد: «بهانه‌ي مسئولان در فيلترينگ، بستن سايتهاي پورنو است؛ در حاليكه بنابر جديدترين آمار در، صد سايت برتر يك سايت پورنو وجود دارد. وقتي جوانان مي توانند با قيمت بسيار كمتر از كارت اينترنت هر نوع فيلمي را پيدا كنند سختگيري در اين زمينه بي مورد است و مسئولان بايد بسترها و ابزارهاي استفاده مطلوب ازاينترنت را به مردم بياموزند.»

رييس پرشين بلاگ نيز با بيان اينكه در اين زمينه هيچ قانون روشن و شفافي وجود ندارد، مي گويد: «وقتي در اين زمينه قانوني وجود ندارد، انتظار حمايت از دولت بيهوده است. ما مي‌بينيم كه سالهاست قانون جرايم اينترنتي در مجلس خاك مي خورد و به آن رسيدگي نمي شود».

بوترابي فيلترينگ اشتباه را بزرگترين مشكل در اين زمينه مي داند و مي‌گويد: «با فيلتر كردن كلمه‌اي مانند فساد، موضوع فساد در جامعه از بين نمي‌رود. اين نشان دهنده‌ي اين است كه كساني اقدام به اينگونه فيلترينگ مي كنند خود شناخت مناسبي از فضايي مجازي ندارند».

به‌ هر تقدير عمده كارشناسان معتقدند علاوه بر فيلترينگ، پايين بودن سرعت اينترنت در ايران كه به مراتب آزار دهنده‌تر از فيلترينگ براي كاربران است هم، با هدف محدود نگه‌داشتن دسترسي به اينترنت و به‌صورت تعمدي وجود دارد، كه براي اصلاح آن نه رفع مشكلات فني، بلكه زدودن افكار نادرست از اذهان تصيم‌گيرندگان حوزه IT كشور ضروري است.
 شنبه 19 مرداد 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: آفتاب]
[مشاهده در: www.aftabnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 164]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن