واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: روزنامه نگاري تحقيقي وتحقق حقوق شهروندي
در آستانه قرن بيستم، نسل تازهاي از روزنامهنگاران كه «افشاگران فساد» نام گرفتند، حمايت از اصلاحات جامعه در سطوح مختلف را سرلوحه برنامههاي خود قرار دادند. تحقيقات وسيع و افشاگريهاي آنان كه طيف گستردهاي از عاملان بهرهكشي از كودكان تا سوء استفادهها و فساد مالي سياستمداران و شركتهاي بزرگ دولتي را دربر ميگرفت، به پديد آمدن اين نوع روزنامه نگاري منجر شد.
متن زير، مصاحبهاي است با دكتر محمدمهدي فرقاني، عضو هيأت علمي دانشكده علوم اجتماعي دانشگاه علامه طباطبايي با موضوع «روزنامهنگاري تحقيقي».
ـ آقاي دكتر فرقاني لطفاً براي شروع، روزنامهنگاري تحقيقي را تشريح كنيد.
روزنامهنگاري تحقيقي يك مكتب خاص از شاخه روزنامهنگاري است كه وظيفه اصلي آن، تحقيق در زمينه افشاي فسادها، سوءاستفادهها و پنهانكاريها و هر نوع انصراف از كاري كه در حوزه اقتصادي، سياسي، فرهنگي و اجتماعي روي ميدهد، است.
اين رشته از روزنامهنگاري براي حفظ حقوق شهروندي مردم فعاليت ميكند و حق نظارت مردم را در ساختارهاي رسمي قدرت تحقق ميبخشد.
با اين تعابير، طبيعي است كه اين نوع روزنامه نگاري، مخاطرات خاص خودش را درپي دارد.
براي اين كه روزنامه نگاري تحقيقي بتواند جايگاه خودش را پيدا كند، ضروري است امنيت شغلي و استقلال حرفهاي روزنامهنگاران تامين شود و به اين صورت روزنامهنگار نبايد براي انجام مسئوليتهاي اجتماعي و حرفهاي تحت تحقيق، مورد تهديد قرار بگيرد.
ـ تفاوت بارز روزنامهنگاري تحقيقي با ساير مكاتب روزنامهنگاري چيست؟
روزنامهنگاري تحقيقي نوعي از روزنامهنگاري است كه گزارشگر براي تهيه آن دست به تحقيقات مفصل و جمعآوري آمار و اطلاعات و مطالب دور از دسترس زده باشد، اين تفسير در كشور ما پذيرفته و شناخته شده است، اما از آنجايي كه در ادبيات روزنامه نگاري، تعريف، مبناي قضاوت است هنوز تعريف واقعي و كلي از اين نوع روزنامهنگاري در كشور مشخص نيست.
ـ جايگاه روزنامه نگاري تحقيقي در كشور را چگونه ارزيابي ميكنيد؟
روزنامه نگاري تحقيقي نه تنها در كشور ما بلكه در اكثر كشورهاي در حال توسعه با محدوديتهاي فراوان روبرو است و روزنامه نگاراني كه بخواهند در اين زمينه فعاليت كنند، ممكن است با تهديدها و آسيبهاي جدي روبرو شوند حتي در كشورهاي غربي هم اين نوع روزنامه نگاري، مخاطراتي را هم به همراه دارد. بايد گفت در كشور ما روزنامه نگاري تحقيقي چندان مصداق ندارد، البته مواردي از روزنامهنگاري تحقيقي در تاريخ مطبوعاتمان به چشم ميخورد، اما اين موارد، كاربرد قابل قبولي در روزنامه نگاري ما پيدا نكرده است، دليل آن هم نبود قوانين حمايت كننده از فعاليت آزاد روزنامهنگاري است.
ـ با اين اوصاف به نظر شما، توسعه روزنامه نگاري تحقيقي در كشور، مستلزم انجام چه فعاليتهايي است؟
به عقيدة من، بدون ترديد دولتها بايد زمينه اين نوع روزنامهنگاري را با تدوين قوانين فراهم كنند.
چرا كه روزنامهنگاري تحقيقي به عنوان ابزاري براي تحقق حقوق شهروندي و بازوي دولت براي نظارت براوضاع جاري و بررسي عوامل پشت پرده يا دستهاي پنهان در جريانات كشور محسوب ميشود.
اين روزنامه نگاري، تضمين كننده سلامت حال و آينده كشور است، بنابراين ايجاد شرايط مطلوب براي فعاليتهاي مطبوعاتي، آزادي و استقلال براي اين حرفه و امنيت شغلي براي روزنامه نگاران خواه ناخواه در حوزه قدرت سياسي و ساير جريانات كشور، تاثير مطلوب خواهد گذاشت.
پنجشنبه 17 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 101]