واضح آرشیو وب فارسی:سایت رسیک:
انسان باید یاد بگیرد در اوج ناكامی امیدش را حفظ كند و با تمام توان تلاش كند تا بر مشكلاتش غلبه كند و از زندگی خود لذت ببرد و با تفكرات زیبای خودش زندگی زیبایی برای خود بسازد.
صمد ولیزاده بنیانگذار سیستم مثبتاندیشی و شادزیستن است و حدود 20 سال است كه درباره این مباحث در كشور تدریس میكند.
وی روانشناس بالینی، نویسنده بیش از 10 جلد كتاب در زمینههای مختلف به ویژه روانشناسی و یكی از قدیمیترین مدرسان علوم فرا روانشناسی و روانشناسی نوین است. موفق شدیم تا با ایشان كه برنامههای متعدد تلویزیونی و رادیویی نیز داشتهاند گفتگوی جالبی انجام دهیم و با افتخار این مژده را خواهیم داد كه در شمارههای آینده از مقالات زیبای مثبت اندیشی ایشان در مجله بهره خواهیم برد.
روانشناسی نوین چیست و تفاوتش را با روانشناسی (یا همان روانشناسی كلاسیك) توضیح دهید؟
دكتر ولیزاده: روانشناسی كلاسیك همان شاخههای مختلف روانشناسی است مانند روانشناسی بالینی، تربیتی، مشاورهای، صنعتی، استثنایی و...كه در دانشگاهها به صورت درجهبندی شده تدریس میشود و افراد در مقاطع مختلف مثل كارشناسی، كارشناسی ارشد، دكتری و... از این رشته فارغالتحصیل میشوند.
روانشناسی نوین شامل رشتههای مختلفی است كه هنوز به صورت كاملا درجهبندی شده در دانشگاهها به وجود نیامده اما شامل شاخههایی از قبیل علم موفقیت، مثبتاندیشی، شادزیستن، NLP و مهارتهای زندگی و امثال آن است.
پس مطبهای روانشناسی كه امروزه در جامعه میبینیم جزو كدام گروه هستند؟
دكتر ولیزاده: آنهایی كه مجوز مطب یا مراكز خدمات مشاوره در ایران دارند همان روانشناسان كلاسیك هستند ولی روانشناسان نوین نیز با مجوزهای مختلفی مراكز آموزش و مشاوره دارند، امروزه تقریبا مرز بین این دو شاخه برداشته شده و هر دو گروه از دستاوردهای یكدیگر استفاده میكنند.
مثبتاندیشی چیست؟
دكتر ولیزاده: مثبت اندیشی در حقیقت یك نوع رویكرد و نگرش مثبت به تواناییهای انسان و قانون سرنوشت است، در تحقیقات روانشناسی، افراد به دو گروه تقسیم میشوند افراد بدبین و افراد خوشبین، كه هر كدام ویژگیهای خاص خود را دارند.
در دیدگاه مثبتاندیشی فرض بر این است كه همه انسانها خوشبین باشند و در تمام مراحل زندگی دیدگاه مثبت و امید را انتخاب كنند.
یك انسان منفیباف بسیاری از امتیازها و نكات مثبت را نادیده میگیرد و با بزرگنمایی نكات منفی ناامید شده و از حركت باز میایستد ولی فرد مثبت اندیش تسلیم محدودیتها نمیشود و نكات مثبت خود را بزرگ میبیند و با تكیه بر آنها موفقیت كسب میكند.
روانشناسان نوین در دیدگاه مثبتاندیشی بر این باورند كه حتی ضعیفترین انسانها میتوانند كارهای بزرگ و عظیم انجام دهند و محدودیتی برای عملكرد انسان نیست.
چرادرچندسالاخیرا مثبتاندیشی بین مردم جامعه ما همهگیر شده؟
دكتر ولیزاده: تحقیقات مختلف پزشكی در سالهای اخیر نشان داده، انسانهایی كه احساس ناتوانی و محدودیت نمیكنند و نگاهی مثبت به مسائل و مشكلات آینده دارند سالمتر زندگی كرده بیشتر عمر میكنند و رفتارهای بهنجارتری در جامعه دارند و اصولا موفقتر هستند بنابراین گرایش مردم به مثبتاندیشی زیاد شده است.
وقتی افراد در مواجهه با مشكلات به شیوه مثبتاندیشی برخورد میكنند متوجه میشوند به سرعت بر مشكلات فائق میآیند.
آیا خوشبینی انسان ذاتی است؟ محیط چه تاثیری در خوشبینی افراد دارد؟
دكتر ولیزاده: كلمه خوشبین در دیدگاه مثبتاندیشی واژه درستی نیست چون ایرادی به آن وارد است و آن درست ندیدن واقعیتها است اما در دیدگاه مثبتاندیشی فرد مثبتاندیش واقعیتها را آن طور كه هست میپذیرد اما هرگز خود راتسلیم مشكلات نكرده و همواره امید خود را حفظ میكند كه این، هم تحت تأثیر محیط است و هم وراثتی و ژنتیكی است كه البته عوامل محیطی بسیار تأثیرگذارتر است.
اگر محیط، محیط مثبت و كم عیبی بوده و تعلیم و تربیت به گونهای باشد كه نگاه مثبت در انسان ایجاد كند افراد خوشبینتر خواهند شد اما گاه شكستها، استرسها و محیطهای پرتنش، فرد خوشبین را هم بدبین میكند.
دین ما، دین اسلام، دین محبت، عشق، گذشت و امید است و مثبتاندیشی در جهان بینی اسلامی شیوهای كاملا پذیرفته شده و جا افتاده است.
ما احادیثی داریم كه میفرمایند ناامید كافر است و ایمان به خدا اوج مثبتاندیشی انسان است.
خوشبختی چیست؟
دكتر ولیزاده: هسته اساسی خوشبختی انسان، احساس رضایت از روند زندگی است. هر كس از زندگیاش لذت ببرد، خوشبخت است.
آیا وضع مالی خوب، موفقیت های اجتماعی یا قدرت، نشانه خوشبختی است؟
دكتر ولیزاده: اینكه كسانی كه صرفا ثروت، امكانات یا مقام بالا دارند خوشبختند پذیرفته شده نیست، خیلی از این افراد به دلیل نگرش و مشكلاتی كه در درون خود دارند احساس خوشبختی نمیكنند.
خوشبختی یك نگرش است تا یك داشتن ملموس. گرچه داشتنها نیز در آن تأثیر دارد. انسان مثبتاندیش در هر شرایطی خوشبختی به دست آمده را حفظ میكند اما انسان منفیباف در برخورد با موانع افسرده میشود.
به نظر شما مشاورهای كه پیش از ازدواج صورت میگیرد چقدر میتواند در خوشبختی افراد تاثیر داشته باشد؟
دكتر ولیزاده: به نكته خوبی اشاره كردید. ما باید در درسهایمان درسی به نام مهارتهای زندگی یا شیوه خوشبختی داشته باشیم.
امروزه این همه دعوا، جنایت، جنگ، این همه افسردگی و بیماری روحی نشان دهنده این است كه بشر با خود مشكل دارد.
حضرت عیسی میفرماید:«تو با خودت صلح كن، زمین و آسمان با تو صلح میكند» اگر ما از كودكی شیوههای درست زندگی كردن و روشهای مثبتاندیشی را به كودكانمان یاد بدهیم، آنها میآموزند نفرتها را دور بریزند، از هم انتقام نگیرند و یكدیگر را ببخشند و اینگونه جامعه بهتری خواهیم داشت.
در یك نظر سنجی آماری گفته شده 85 درصد خانمها در كنار همسرانشان احساس خوشبختی نمیكنند و به خاطر مسائل دیگر مجبور به زندگی هستند با این اوضاع به راستی چند درصد جامعه ما خوشبخت هستند؟ پس از ضروریترین كارها بحث آموزش به همه افراد جامعه است تا بتوانیم با وجود اختلافها با تفاهم با هم زندگی كنیم و احساس خوشبختی كنیم.
به نظر شما چند درصد مردم مثبتاندیش و چند درصد منفیباف یا بدبین هستند؟
دكتر ولیزاده: این موضوع به صورت جدی تحقیق نشده اما در حالت كلی میتوان گفت متاسفانه گرایش مردم به نگرشهای منفی بیشتر است. بسیاری از مشكلات اجتماعی ما نیز ناشی از این موضوع است.
ناراحتیهای قلبی، زخم معده و بیماریهایی كه منشاء روانی دارند ناراحتیهای عصبی و اختلافها همه ناشی از دیدگاه منفی افراد است كه ای كاش بتوانیم كاری كنیم كه این چنین نباشد.
خود شما چگونه فردی هستید؟
دكتر ولیزاده: من مثبتاندیش نبودم. من از دوران كودكی فرد منفیگرایی بودم اما با مطالعه و تفكر بسیار به سمت مثبتاندیشی پیش رفتم و امروز به حدی دیدگاه مثبت دارم كه اگر همه چیزم را بگیرند و مرا در كویری رها كنند مطمئنم كه میتوانم آنجا را به بهشتی تبدیل كنم.
من هرگز احساس شكست نمیكنم.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سایت رسیک]
[مشاهده در: www.ri3k.eu]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 441]