واضح آرشیو وب فارسی:سایت رسیک: نخستين تنفس انسان در آب
زايمان در آب يكى از شيوه هاى نوينى است كه فرآيند زايمان را آسان تر مى كند
زايمان يك روند طبيعى است و مسلماً بدن با اين فرآيند سازگار است. بطور متوسط طول مدت زايمان طبيعى هشت تا ۱۴ ساعت است كه اين مدت زمان لازم است تا كانال زايمان به تدريج آماده شود و جنين نيز خود را براى عبور از آن تطبيق دهد. امروزه به دليل پيشرفت هاى علمى و افزايش مداخلات پزشكى طول مدت زايمان كوتاه تر شده و همين امر باعث سرعت بخشيدن به روند زايمان و به وجود آمدن مشكلاتى شده است كه در اثر آن عضلات و استخوان هاى لگن فرصت كافى براى تطابق با اين روند نداشته باشد و باعث ايجاد صدمه به عضلات شود. از اين رو به منظور كاهش عوارض ناشى از آن روش هايى مانند زايمان بدون مداخله و فيزيولوژيك، زايمان در آب و روش هاى كاهش درد و ترس مادر مانند رايحه درمانى و ماساژدرمانى پيشنهاد شده است.
زايمان در آب نيز يكى از روش هايى است كه امروزه در ايران در حال گسترش است و اولين بار در بيمارستان زنان و زايمان شهيد اكبرآبادى با موفقيت به انجام رسيده است.
دكتر محسن فكرت رئيس بيمارستان شهيد اكبرآبادى در مورد چگونگى آغاز زايمان در آب در ايران مى گويد: حدود دو سال پيش يكى از فارغ التحصيلان دانشگاه از ما خواست امكاناتى برايشان فراهم كنيم تا با كمك پزشكان و ماماهاى بيمارستان بتوانند براى اولين بار در ايران زايمان در آب را راه بيندازند كه در عرض پنج تا شش ماه حدود ۵۶ زايمان در آب صورت گرفت.
وى مى افزايد: البته در وهله اول برنامه ما اين است كه زنان از بدو حاملگى آموزش ببينند تا با اين متد جديد آشناتر شوند و با اطمينان خاطر به آن توجه كنند. آموزش شامل هشت دوره كلاس آمادگى با امكانات سمعى و بصرى است و به دنبال آن زنانى كه داوطلب زايمان در آب مى شوند، اگر پزشك صلاح ببيند اجازه زايمان در آب به آنها داده مى شود.
دكتر فكرت مى گويد: اگر فرصت بيشترى صرف شود تا زايمان با كيفيت بهترى صورت گيرد، استرس و ترس مادر كمتر خواهد شد. يكى از برنامه هايى كه در دست داريم اين است كه همسر زائو بتواند، در كنار او بماند.
به گفته دكترفكرت، مهمترين مزيت كلاس هاى آموزشى نوعى كنترل باردارى هم هست.
بابايى، ****وايزر بيمارستان و مسئول آموزش مادران در اين باره مى گويد: يكى از دلايلى كه باعث شده است زنان به سزارين روى آورند، فضاى ناخوشايندى است كه در اتاق هاى زايمان با آن روبه رو مى شوند، بنابراين براى بهبود اين امر از روش هاى ديگرى كه غيردارويى هستند، استفاده شده است تا مادران براى زايمان طبيعى انگيزه پيدا كنند. استفاده از آب به عنوان يكى از روش هاى كاهش درد و ترس در زن باردار است. هدف اين است كه فضا براى مادر خوشايند شده و زايمان بدون مداخله و به صورت فيزيولوژيك انجام شود، همچنين حضور همراه آموزش ديده در كنار او مى تواند تسكينى براى مادر باشد.
وى اضافه مى كند: به دليل آن كه آب احساس سبكى و كمتر شدن وزن را به فرد مى دهد و حركت مادر در آب راحت است، طول مدت زايمان نيز در آب كوتاه تر خواهد شد، البته مزيت ديگرى كه اين روش دارد اين است كه مادر مى تواند در طول اين مدت از آب بيرون بيايد و راه برود. وقتى مادر آزادى حركت داشته باشد، استخوان هاى لگن بهتر حركت كرده و جابه جا مى شوند. همچنين مادر مى تواند حالت نشسته يا خوابيده داشته باشد، نوشيدنى بنوشد و حتى مى تواند مراحل اوليه زايمان در آب باشد، ولى زايمان خود را بيرون از آب انجام دهد.محور اصلى اين روش كاهش درد است و استفاده از آب نيز براى تسكين درد خواهد بود.
وى همچنين گفت: مادر براى اين كه بتواند زايمان خوبى داشته باشد بايد احساس امنيت كند. يكى از دلايلى كه مادران را به زايمان در آب سوق مى دهد اين است كه آنها احساس مى كنند در خانه هستند و فضاى آن اين قدر مطلوب است كه احساس ناآشنايى نمى كنند.
برارپور، مدير پرستارى بيمارستان شهيد اكبرآبادى نيز در اين باره مى گويد: بررسى روند زايمان ۵۶ زن باردارى كه در اوايل كار زايمان در آب را تجربه كرده بودند نشان داد كه به وضوح طول مدت زايمان كوتاه تر شده و درد نيز در آنان كمتر مى شود با اين كه آنها آموزش نيز نديده بودند.
يكى از مزاياى اين زايمان اين است كه زنان در دوران باردارى آموزش هايى را مى بينند و سطح آگاهى شان افزايش پيدا مى كند.
بابايى در مورد شرايط كلاس ها مى گويد: كلاس هاى آموزشى شامل يك سرى آموزش هاى تئورى است كه همه نيازهاى زنان باردار را از نظر تغذيه، بهداشت روان، بهداشت فردى در دوران باردارى، برنامه ريزى براى زايمان، فرآيند زايمان، مراقبت بعد از زايمان و مراقبت از نوزاد و همه مسائلى كه نياز زن باردار است، شامل مى شود. علاوه بر آموزش هاى تئورى يك سرى ورزش هاى دوران باردارى براى پيشگيرى از عوارض آن مانند گرفتگى پا در هر جلسه انجام مى شود كه اين آمادگى جسمانى مادر در داشتن يك زايمان خوب و برگشت سريع تر بدن بعد از زايمان به حالت اوليه كمك كننده است. در انتهاى هر جلسه يك بخش تن آرامى داريم كه مادر ياد مى گيرد تا استقامتش را بالا ببرد و با استرس هاى دوران باردارى مقابله و آرامش خود را حفظ كند. اين كلاس ها براى مادرانى كه سزارين در پيش دارند، مفيد خواهد بود و تنها براى آمادگى در زايمان طبيعى نيست.
برارپور با اشاره به اين كه در حال حاضر هشت مركز آموزشى ديگر در سطح كشور در حال فعاليت هستند، مى گويد: زنان باردار مى توانند در مراكز ديگرى به جز بيمارستان آموزش هاى لازم را ببينند و آشنايى لازم را پيدا كنند و در مراكزى مثل مراكز خصوصى، زايمان فيزيولوژيك و بدون مداخله را انجام دهند كه مى تواند به صورت طبيعى و حتى بدون استفاده از آب باشد، البته اگر مانعى براى زايمان طبيعى نداشته باشند. هم اكنون زايمان در آب در بيمارستان ام البنين شهر مشهد و بيمارستان الزهرا تبريز نيز انجام مى شود و به آنها نيز آموزش هاى لازم داده مى شود.
دكتر فكرت معتقد است اگر سازمان هاى بيمه تعرفه بيشترى براى زايمان در آب قائل شوند گرايش پزشكان و متخصصان بيشتر خواهد شد؛ چرا كه زايمان در آب وقت، هزينه، دقت، رفتار دقيق تر و فضا و نيروى انسانى بيشترى را مى طلبد و براى اين كه يك زن زايمان در آب داشته باشد يك اتاق بزرگ اشغال مى شود و براى هر نفر حداقل يك نيروى انسانى لازم است.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سایت رسیک]
[مشاهده در: www.ri3k.eu]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 5775]