واضح آرشیو وب فارسی:سياست روز: مشكلات جانبازان با بي توجهيها انباشته شده استرنج مضاعف شاهدان زنده از تعريف و تمجيدهاي ظاهري
گروه اجتماعي-روزگاري پيش از اين،جوانان و نوجوانان اين ديارسلاح به كف گرفتند و رزميدند و جان باختند تاسرزمين ما پايدار ماند و دينمان برقرار باشد.اما يادگاران آن نسل گمشده،اكنون در انبوهي از مشكلات غرق هستند و غريبانه با دردهاي جسمي ميسوزند و لب فرو ميبندند.
آنچه بيش از مسائل و مشكلات معيشتي و مالي رنج جانبازان را مضاعف مي كند بي توجهي به اين قشر در سايه تعريف و تمجيدهاي ظاهري است. آثار سوء ناشي از تبليغات خدمات رساني به ايثارگران مهمترين مسئله اي است كه مورد انتقاد اين قشر از جامعه قرار گرفته و منجر به نگاهي صرفا مادي به مشكلات آنان شده است.
واژه جانباز يادآور مجاهدت و از خود گذشتگي خيل عظيمي از جوانان اين مرز و بوم است كه با گذشت زمان مسائلي براي خود و خانوادههايشان ايجاد شده كه شايد بتوان گفت تشديد مشكلات جسمي آنان بخش كوچكي از دغدغه ذهني آنان را تشكيل مي دهد.
برگزاري همايشهايي با صرف هزينههاي هنگفت و تجليل از ايثارگران در مناسبتهاي مختلف در مقابل عدم توجه به نيازها و تكريم واقعي منجر به اعتراض جامعه ايثارگر شده و آنان كمرنگ شدن منزلت و جايگاه ايثار و ايثارگر را ناشي از نگاه صرفا تبليغي و مادي مسئولين مربوطه عنوان مي كنند.
بسياري از جانبازان به دليل برخوردهاي بعضا ناشايستي كه در مراجعه به برخي از دفاتر بنياد صورت مي گيرد و همچنين به نتيجه نرسيدن نيازهاي خود سالهاست كه ارتباطي با اين مركز ندارند تا جايي كه برخي از آنان به جهت اينكه از اعتراضات آنان سوء استفاده نشود دير زماني است كه مهر سكوت بر لب زده و دردهاي جسمي خود را همراه با آلام روحي تحمل مي كنند چرا كه مباحث ايثارگران را از جمله ارزشهاي معنوي جامعه مي دانند كه نبايد بر آن خدشه اي وارد شود و آنان از بيم از دست رفتن اين جايگاه معنوي و ارزشي در جامعه از اعتراض به برخي نواقص اساسي در اين حوزه لب فروبسته اند.
سيستم الكترونيكي 1616 بنياد شهيد و امور ايثارگران نيز كه بيش از 2 سال است به منظور پاسخگويي به آنان بدون مراجعه حضوري راه اندازي شده با استقبال سرد جامعه ايثارگر مواجه شده است به طوري كه در مورد آن تعبير"از سر بازكني" به كار مي برند.
تهيه صورت سانحه و جمع آوري مدارك جهت كميسيون پزشكي از ديگر مشكلات جانبازاني است كه پس از 20 سال، عوارض مجروحيت ناشي از گازهاي شيميايي و ميكروبي بر جسم و روحشان نمايان شده است.
همچنين كاهش درصد جانبازي پس از گذشت بيست سال از مجروحيت در شرايطي صورت مي گيرد كه بسياري از جانبازان به دليل افزايش سن دچار بيماريهاي ديگري - كه مي تواند ريشه در مجروحيت آنان داشته باشد- مي شوند و اين در حالي است كه مسئولين بنياد از افزايش ميزان سلامت جانبازان همراه با افزايش سن آنان خبر مي دهند!
جانبازان شيميايي و به ويژه اعصاب و روان بيشترين صدمات ناشي از جنگ را متحمل شده اند و بسياري از آنان بعد از 10-20 سال از پايان جنگ آثار و صدمات مجروحيت بر جسم و روحشان آشكار مي شود.
مسئولين بنياد شهيد كاهش درصد جانبازان اعصاب و روان را با اين دليل توجيه مي كنند كه " به آنان درصد كمتري تعلق مي گيرد تا متوجه شدت مشكلات روحي خود نشوند چرا كه آثار رواني كمتري به همراه دارد" اما اين در حالي است كه ارائه خدمات درماني، رفاهي و آموزشي به جانبازان بر اساس درصد جانبازي محاسبه مي شود!
تا زماني كه تقسيم خدمات بر اساس درصد باشد و نه نياز هر جانباز مشكلات همچنان باقي خواهد ماند. ممكن است جانبازي نياز به حمايت مالي مشخصي نداشته باشد، اما از نظر حقوقي و اجتماعي نياز به حمايت بنياد داشته باشد كه متأسفانه اين مسئله مورد غفلت مسئولين امر قرار گرفته و به همين دليل است كه جانبازان در مواجهه با مشكلات قضايي و اجتماعي از حمايت مركزي كه متولي اصلي امور آنان است محروم مانده اند. اين نوع تقسيم بندي خدمات بر اساس درصد، گاه منجر به اين مي شود كه به جانباز 30درصد اعصاب و روان كه حكم مهجوريت نيز دارد خدمات ناچيزي تعلق بگيرد كه در پي آن، فشار روحي - جسمي و مالي بر خانواده اين گروه از جانبازان دوچندان خواهد بود.
بارها به جانبازان در هنگام تعيين درصد اعلام شده است كه اين درصد قطعي است و ديگر كاهش پيدا نمي كند اما به دليل عدم معيارهاي مشخص در تعيين درصد جانبازان و اعمال سلايق شخصي با آمدن مسئولين جديد در كميسيون پزشكي همان درصدهاي قطعي نيز تغيير پيدا مي كند.
دكتر رئيس بنياد شهيد و امور ايثارگران در مراسم تجليل از برخي نخبگان شاهد و ايثارگر در پاسخ به اين سئوال خبرنگاران كه در قبال آن دسته از جانبازان يا خانواده شهدا كه در پي مشكلات به وجود آمده در طول سالهاي گذشته حاضر به دريافت خدمات از بنياد جانبازان و بنياد شهيد نشده اند چه خواهيد كرد، گفت:
وي در پاسخ به اين سئوال كه آيا جانبازاني را كه به دستفروشي، مسافركشي، واكس زدن كفش براي گذران زندگي اشتغال دارند نمي بينيد گفت: وي در اين گفتگوي كوتاه اعتراف مي كند كه جانبازاني وجود دارند كه هنوز تحت پوشش بنياد نيستند و در كمال صراحت عنوان مي كند كه مسئوليتي در قبال اين افراد ندارد.
شايد نگاه مسئولين اين نهاد انقلابي به مقوله ايثارگري متفاوت از نگاه ارزشي عموم جامعه نسبت به جانبازان و خانواده شهدا باشد اما همواره كارشناسان امور اجتماعي و حتي سياسي بر تكريم جايگاه ايثارگري به عنوان يكي از موارد تضمين امنيت ملي كشور تأكيد كرده اند.
در بهمن ماه سال 85 "دكتر مجتبي رحماندوست" مشاور رئيس جمهور در امور ايثارگران از ابلاغ دستور 6 ماده اي دكتر احمدي نژاد به رئيس بنياد شهيد خبر داد كه بر اساس آن كاهش درصد جانبازي ممنوع شده و آن دسته از جانبازاني كه درصد جانبازي آنها در دولت نهم كاهش يافته به وضعيت قبل باز مي گردد اما بيم آن مي رود كه اين دستور نيز مانند بسياري از قوانين ويژه اي كه براي جامعه ايثارگري طي 30 سال گذشته به تصويب مجلس شوراي اسلامي رسيده است در سير اجرا دچار مشكل شده و يا تنها در صفحات كاغذ باقي بماند چرا كه با گذشت يك سال و نيم از تاريخ صدور اين دستور وضعيتي بلاتكليف و مبهم دارد.
همچنين "لايحه جامع خدمات رساني به ايثارگران" نيز كه طي دو سال و نيم گذشته به دليل نقايص فراوان مورد اعتراض گسترده جانبازان و كارشناسان مباحث حقوقي و امور اجتماعي قرار گرفته همچنان در رفت و آمد بين مجلس، شوراي نگهبان و مجمع تشخيص مصلحت نظام در گردش است و آخرين خبر در خصوص رد اين لايحه در مجمع تشخيص مصلحت موجب شادي بسياري از جانبازان شد، چرا كه به گفته آنان بسياري از مفاد اين لايحه در قوانين مربوط به جانبازان و خانواده شهدا وجود دارد و هيچ كمبودي در قوانين وجود ندارد، بلكه عدم ضمانت اجرايي بسياري از قوانين و اصلاح برخي از آنها بايد مورد توجه مسئولين امر قرار گيرد.
اعتراضات گسترده جانبازان به دفعات با تجمع در مقابل بنياد شهيد و امور ايثارگران، نهاد رياست جمهوري، مجمع تشخيص مصلحت نظام و حتي مجلس شوراي اسلامي همراه بوده است و هر بار نمايندگاني از اين مراكز با حضور در جمع معترضان وعده تجديد نظر و اصلاح مواد آن را داده اند.
شايد بتوان اين لايحه را نخستين قانوني دانست كه در طول عمر مجلس شوراي اسلامي مخالفت و اعتراض جامعه ايثارگري را برانگيخت تا آنجا كه بسياري آن را لايحه "مانع خدمت رساني به ايثارگران" خواندند و برخي با توجه به محتواي اين لايحه معتقدند كه بنياد شهيد در طراحي لايحه مذكور - بدون در نظر گرفتن خير و صلاح ايثارگران - به دنبال كاهش مشكلات و سبك كردن بار مسئوليت خود آن را طراحي كرده است كه البته نگاهي عميق و تحليلي به مواد اين لايحه چنين شائبه اي را رد نميكند.
چهارشنبه 16 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سياست روز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 264]