واضح آرشیو وب فارسی:سایت رسیک: ظروف آلومينيومي: آزاد کردن يون آلومينيوم در غذا، سبب انتقال اين يون ها به بدن مي شوند و در دراز مدت مي تواند مشکلاتي براي بدن، از جمله کم خوني، ايجاد کند. ظروفي که در آشپزخانه عمدتا به آن"روحي" مي گويند که بعضا با "رويي" اشتباه مي شود، عمدتا از جنس آلومينيوم هستند.
اگر ظرفي واقعا از جنس روي باشد، خروج يون هاي روي از ظرف و ورود آن به غذا، باعث جبران کمبود روي در بدن مي شود و براي ما مفيد خواهد بود. ولي يون هاي آلومينيوم اين خاصيت را ندارد. بهتر است از ظروف آلومينيومي براي پخت غذاهايي استفاده شود که نياز به مدت زمان پخت کمتري دارد. از سوي ديگر سبزيجات برگي و غذاهاي اسيدي يا نمکي اگر در ظرف آلومينيوم پخت شوند ميزان زيادي آلومينيوم را به خود جذب مي کنند در نتيجه آلومينيوم بيشتري وارد بدن مي شود که مضر است.
ظروف لعابي يا سفالي: ظروف سفالي بدون لعاب براي نگهداري يا پخت غذا مورد استفاده قرار نمي گيرند، چون داراي خلل زيادي مي باشند که سبب نفوذ و باقي ماندن غذا در آنها مي شود. اگر پايه رنگ هايي که براي اين ظروف به کار مي رود، حاوي فلزات سنگين مثل سرب باشد، استفاده از آنها براي سلامتي مضر است و باعث کند ذهني، افسردگي و بعضي مسموميت هاي درازمدت ديگر مي شود.
ظروف لعابي زردرنگ که در قديم از آنها استفاده مي شد، بهترين نوع اين ظروف براي پخت و پز و نگهداري غذا هستند. ظروف سراميکي هم نوعي از ظروف سفالي مي باشند که اگر از لعاب مناسبي براي آنها استفاده شده باشد، هيچ مشکلي براي پخت و پز ندارند.
ظروف مسي: ظروف مسي از بهترين نوع ظروف پخت غذا محسوب مي شوند، البته در صورتي که قلع اندود شده باشند. اگر ظروف مسي به شکل مناسبي قلع اندود نشده باشند و يا از مواد حاوي سرب براي قلع اندود شدن، استفاده شده باشد، اين عنصر مي تواند پس از ورود به غذا، در دراز مدت سبب ايجاد مسموميت شود.
در صورتي که ظروف مسي، قلع اندود نشده باشد، ورود يون مس به غذا در طولاني مدت، سبب تاثير نامطلوبي بر احشاء و اندام داخلي بدن شده و ذخيره شدن آن در کبد به مرور به از کار افتادن اين عضو، کمک مي کند. به همين دليل آن را با فلزي ديگر مثل قلع مي پوشانند. بنابراين بايد در هنگام شستشو احتياط کرد که اين لايه از بين نرود يا خش بر ندارد.
از سوي ديگر مواد اسيدي يا غذاهاي ترش، سبب از بين رفتن لايه رويي ظروف مسي مي شود بنابراين هر چند وقت يکبار، بايد اين ظروف، قلع اندود شود.
ظروف ملامين: لعابي که براي محافظت روي ملامين پوشانده مي شود، بسيار نازک است. بنابراين بايد مانع از بين رفتن آن شد تا ميکروب وارد ظرف نشود. به دليل نفوذ ميکروب، استفاده از ملامين هاي ترک دار و کهنه توصيه نمي شود. اگر اين ظروف، سالم باشد و لعاب آنها هم از بين نرفته باشد، غذاهاي ترش و اسيدي هم نمي توانند تاثيري بر آن داشته باشند.
ظروف بلوري، پيرکس و شيشه اي: ظروف شيشه اي و پيرکس، جزو ظروف مناسب براي پخت غذا هستند، چون مواد اسيدي يا بازي، روي آنها تاثيري نمي گذارد و در اثر حرارت نيز يوني وارد غذا نمي شود.
ظرف هاي استيل: اين ظروف از ترکيب آهن و فلزات ديگر ساخته شده اند و در هنگام پخت، يوني وارد ماده غذايي نمي کنند! اما بايد توجه داشت که از نگهداري غذاهاي اسيدي و نمکي براي مدت طولاني در ظروف استيل، خودداري شود.
ظروف پلاستيکي: اين روزها استفاده از ظروف يکبار مصرف، متداول شده است. حتي بعضي خانواده ها براي پخش غذاهاي نذري يا در مهيماني هاي خود از اين ظروف استفاده مي کنند بايد توجه داشت
که استفاده از ظروف يکبار مصرف شفاف و بي رنگ، براي نوشيدني هاي داغ مثل قهوه و چاي، اصلا مناسب نيست، چرا که حرارت بالا، سبب آزاد شدن بعضي مواد آلي و ترکيبات شيميايي موجود در ديواره آنها و انتقال آن به نوشيدني مي شود و ورود اين مواد و ترکيبات به بدن عامل بروز بعضي از سرطان هاست. اين ظروف توانايي نگهداري رنگ را هم ندارند بنابراين با ريختن غذا و نوشيدني داغ درون اين ظروف، لايه اي از رنگ داخل محتويات، حل و وارد بدن مي شود که سرطان زاست.
ظروف تفلون يا نچسب: مطالعات و تجربيات زيادي در زمينه آسيب حيوانات و خصوصا پرندگان در اثر استنشاق بخارات حاصل از گرم شدن تفلون وجود دارد. از جمله در تحقيقي که در آمريکا انجام شده، نشان داده شده است که وقتي دماي ظروف تفلون، از حد معيني بالا برود، در اثر تجزيه لايه پوشاننده آن، حدود 15 نوع ذره بخار سمي آزاد مي شود. در تحقيقات انجام گرفته، مشخص شده که يکي از مواد سرطان زاي موجود در ظروف تفلون، در موش 4 نوع سرطان شامل سرطان کبد، پانکراس، سينه و بيضه ايجاد مي کند. بر همين اساس مي توان احتمال داد که استفاده دراز مدت از اين ظروف و مواجهه زياد با اين ماده در انسان نيز چنين اثرات سوئي داشته باشد.
هرچه ظروف با پوشش تفلون، گرم تر شود، احتمال آزاد شدن بخارات سمي از آنها بيشتر است. از سوي ديگر تحقيقات علمي ثابت کرده است که هر چه سن ظروف، کمتر، يا به عبارتي ظرف، نوتر باشد، در صورتي که حرارت زيادي به ظرف خالي داده شود، تاثيرات سوء آن بيشتر است. نکته مهم ديگر اين است که بايد از بازسازي ظروف تفلون، جدا خودداري کرد، چون نوع ماده مصرفي و نحوه کار مورد تاييد وزارت بهداشت نيست.
ظروف سنگي: ظروف سنگي جزو ظروف مناسب براي پخت غذا محسوب مي شوند، هر چند اين ظروف در حال حاضر چندان مورد استفاده قرار نمي گيرند. اين ظروف از نظر بهداشتي سالمند و تغيير در غذا ايجاد نمي کنند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سایت رسیک]
[مشاهده در: www.ri3k.eu]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 386]