واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: خطر مسموميت كودكان در فصل تابستان
جام جم آنلاين: يكي از شايعترين بيماريهايي كه در فصل تابستان اوج ميگيرد، مسموميت غذايي است كه از طريق مواد غذايي آلوده منتقل شده و به شكل وسيع گسترش مييابد. تحقيقات نشان ميدهد كه در فصل تابستان آمار مراجعه كودكان به مراكز درماني و اورژانس بيمارستاني بر اثر مصرف مواد غذايي آلوده افزايش مييابد.
عدم رعايت مسائل بهداشتي در تهيه، توزيع و مصرف مواد غذايي و بخصوص بيدقتي در نگهداري صحيح مواد غذايي در منازل مهمترين عامل بروز مسموميتهاي غذايي است البته بايد اين نكته را در نظر داشت كه تمام مواد غذايي در فصل تابستان خطرناك نبوده، بلكه تنها برخي از اين مواد غذايي در اثر شرايط موجود مانند نوع ماده غذايي و گرماي هوا امكان آلودگي و باكتريزايي دارند، ازاينرو ميتوان به موادي همچون گوشت، مواد لبني، انواع سسها، كنسروها و... اشاره كرد.
مسموميت غذايي نوعي بيماري است كه فرد پس از مصرف غذاي آلوده به آن مبتلا ميشود، به طوري كه سالانه بيش از 10 ميليون نفر در كشور ما دچار مسموميتهاي غذايي ميشوند كه 90 درصد اين مسموميتها با عوامل عفوني بسيار خطرناك همراه است و 20 درصد ديگر آن حتي ميتواند كشنده باشد.
دكتر معصومه يارجانلي، متخصص بيماريهاي داخلي درباره خطر مسموميتهاي غذايي ميگويد: انواع ميكروب هايي كه از طريق خوردن مواد غذايي وارد سيستم گوارش شده يا منجر به ايجاد بيماري ميكند، بيشتر در روده كوچك ايجاد عفونت ميكند. از زماني كه ميكروب وارد بدن ميشود تا هنگامي كه علامت ايجاد ميكند دوره كمون است كه در بعضي از افراد كوتاهمدت است كه از 6 ساعت شروع ميشود و تا 72 ساعت نيز طول ميكشد و در نهايت بسيار خطرساز است.
وي ميافزايد: خود باكتري يا ويروس از طريق غذاي آلوده در آب وارد سيستم گوارش ميشود يا ميكروب، سمي در داخل مواد غذايي ترشح ميكند كه با خوردن ماده غذايي، بيمار به مسموميت غذايي دچار ميشود. مسموميتهاي غذايي را نميتوان دست كم گرفت چرا كه در برخي مواقع حتي كشنده است.
نشانهها
مسموميتهاي غذايي قابل پيشگيري است، البته با رعايت كامل نكات بهداشتي و تشخيص سالم بودن غذا ميتواند كاهش پيدا كند. مسموميتهاي غذايي بيش از هر بيماري ديگر سلامت مردم را به خطر مياندازد.
دكتر يارجانلي معتقد است: شدت نشانه با توجه به سن و وضعيت سلامتي بدن متفاوت است، اين علائم در سالمندان و نوزادان ميتواند خطرناكتر باشد، البته رعايت ايمني غذايي ميتواند در جلوگيري از مسموميت غذايي كمك كند.
وي با بيان اينكه مهمترين نشانههاي مسموميتهاي غذايي مربوط به عملكرد دستگاه گوارش و تاثير سموم بر سيستم اعصاب مركزي است، ميگويد: مسموميت غذايي به طور معمول بعد از چند ساعت پس از مصرف غذا با علائمي مانند تب، سردرد، خوابآلودگي، دردهاي عمومي بدن، ضعف بنيه، تهوع، استفراغ، دلدرد و دلپيچه، اسهال، افت فشارخون، كندي ضربان قلب، تشنج و حملات عصبي همراه است.
راههاي درمان و پيشگيري
اغلب مسموميتهاي غذايي نياز به درمان خاصي ندارند، اما نكتهاي كه در اين بيماري بسيار مهم است، از دست رفتن مقدار زيادي از آب بدن و همچنين ضعف بنيه است، ازاينرو تا زماني كه سم به طور كامل از بدن خارج شود، با سرم خوراكي كه حاوي نمك و آب هست ميتوان كمبود آب در بدن بيمار را جبران و از آسيب كليوي در فرد جلوگيري كرد.
دكتر يارجانلي با بيان اين مطلب ميافزايد: نكتهاي كه در مسموميتهاي غذايي بسيار مهم است، از دست دادن آب بدن و كاهش مايعات بدن در اثر تهوع و استفراغ است. در اين بيماري بچهها خيلي آسان آب بدنشان را از دست ميدهند كه نوشيدن مقدار فراوان مايعات كمك زيادي به درمان ميكند.
وي تاكيد ميكند: براي توقف استفراغ يا اسهال، خوراندن داروهاي خودسرانه به بيمار ممنوع است، چون درمان علائم بيماري ميتواند دوره ابتلا را طولانيتر كند.
به گفته وي، البته بايد اين نكته را در نظر داشت كه در صورت وجود اسهال، آب خالي توصيه نميشود؛ چرا كه آب نيز در صورت عدم رعايت نكات بهداشتي ميتواند جزو خطرناكترين مسموميتهاي غذايي باشد. بيشتر آبي كه مقداري نمك در آن باشد يا سرم و دوغ توصيه ميشود چون آب نيز ميتواند به تنهايي مسموميت ايجاد كند.
مواد غذايي حاوي پروتئين و چربي داراي طيف وسيعي از ميكروبهاي عفوني است. براي جلوگيري از ابتلا به مسموميت غذايي بخصوص در اين فصل بايد اقدامات لازم انجام شود. در صورت وجود خون در مدفوع، استفراغ و تب بالا (5/38 درجه) از دست دادن مايعات بدن و يا در مواردي كه علائم بيش از يك روز طول بكشد بايد حتما به پزشك مراجعه شود.
يکشنبه 13 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 75]