واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: براون در سراشيبي سقوط
جام جم آنلاين: ناكامي حزب كارگر بريتانيا در انتخابات دورهاي شرق گلاسكو در برابر حزب مليگراي اسكاتلند(SNB) ضربهاي سخت بر دولت كارگري گوردون براون، نخستوزير اين كشور بود كه ناخرسندي اعضاي حزب حاكم از عملكرد براون را شدت بخشيد.
حزب كارگر در اين انتخابات شاهد از دست رفتن يكي از پايگاههاي سنتي خود بود و سومين شكست پياپي در رايگيريهاي عمومي را تجربه كرد.
در حالي كه SNB در انتخابات عمومي سال 2005 ميلادي با فاصلهاي زياد از حزب كارگر در رتبه احزاب حاضر در انتخابات قرار گرفته بود در انتخابات پنجشنبه گذشته توانست با پيروزي قاطعي پرونده حزب حاكم را در مناطق شرقي گلاسكو ببندد.
اگرچه فعالان حزب كارگر در روزهاي منتهي به انتخابات با تبليغات گسترده به دنبال حفظ كرسي شرق گلاسكو در پارلمان بودند اما مراجعه خانهبهخانه مبلغان حزب به 20 هزار واحد مسكوني هم نتوانست نتيجه انتخابات را به نفع اين حزب تغيير دهد. در نهايت رايدهندگان خشم و دلزدگي خود از عملكرد حزب حاكم را با رويگرداندن از نامزدهاي كارگري به نمايش گذاشتند.
مشاركت مردمي در انتخابات آن هم با توجه به مياندورهاي بودن رايگيري در خور توجه بود. نزديك به 43 درصد واجدين شرايط راي دادن در انتخابات شركت كردند تا حزب كارگر بهانهاي براي توجيه شكست خود نداشته باشد.
اگر اين روند در انتخابات عمومي بعدي ادامه پيدا كند حزب حاكم از مجموع 41 كرسي پارلماني كه دراسكاتلند به دست آورده احتمالا بخش اعظم آن را از دست خواهد داد. اين به معناي سقوط حاكميت كارگري و از دست رفتن پست نخستوزيري و خزانهداري در دولت خواهد بود.
طبقه متوسط بريتانيا كه از سياستهاي حزب كارگر به تنگ آمده در انتخابات شرق گلاسكو از شركت در انتخابات سرباززد وراي خود را به نفع SNB به صندوقها ريخت. مناطق شرق گلاسكو يكي از فقيرترين و محرومترين مناطق در بريتانيا است كه نرخ بيكاري در آن بالاتر از ميانگين نرخ بيكاري در ساير نقاط كشور است.
همه چيز به نفعSNB
حزب مليگراي اسكاتلند پيش از اين در ماه سپتامبر سال گذشته ميلادي موفق به كسب اكثريتآرا در انتخابات پارلمان محلي اسكاتلند شده و براي اولين بار حزب كارگر را به عنوان بزرگترين تشكل حزبي در اسكاتلند پشت سرگذاشته بود. در آن زمان آلكس ساموئه، رهبرSNB به دفعات در حوزههاي افتتاحيه حاضر شد و براي مردم سخنراني كرد.
در ضمن انتخابات مياندورهاي اخيرSNB بر خلاف شيوه متعارف خود تاكيد بر استقلالطلبي اسكاتلند را كنار گذاشت و به جاي آن تبليغات خود را بر موضوعاتي چون خدمات بهداشتي ضعيف و رشد بيرويه قيمت كالاهاي مصرفي متمركز كرد.
اگرچه اين حزب بعد از پيروزي اخير سعي داشت آن را به افزايش حمايت عمومي از سياستهاي خود نسبت دهد اما به اعتقاد بسياري از تحليلگران رايدهندگان به دليل نارضايتي از عملكرد دولت كارگري و براي نشان دادن اعتراض خود به SNB راي دادند.
حزب محافظهكار بريتانيا كه طي سالهاي اخير با دوران اوج خود در زمان زمامداري مارگارت تاچر فاصله زيادي گرفته در انتخابات پنجشنبه گذشته با فاصله زيادي پس از حزب كارگر قرار گرفت. حزب ليبرال دموكرات هم به همين سياق در انتخابات شرق گلاسكو حضوري كمرنگ داشت.
پسلرزههاي شكست
ديويد كامرون، رهبر محافظهكارها در اولين واكنش به شكست دور از انتظار حزب كارگر در شرق گلاسكو خواستار برگزاري انتخابات زود هنگام پارلماني شد. براون در واكنش به پيشنهاد كامرون ضمن رد آن تاكيدكرد از شكست درس خواهد آموخت و به خواست مردم توجه بيشتري نشان خواهد داد.
حزب كارگر براي كاستن از سرشكستگي ناشي از شكست در انتخابات اخير به بهانههاي مختلفي موسل شده است. به عنوان مثال مارگارت كارن، نامزد اين حزب مدعي شده بخشي از آراي او به دليل اشتباه هواداران حزبش و تشابه اسمي با فرانسيس كارن، نامزد حزب سوسياليست اسكاتلند به نام رقيبش ثبت شده است. با اين حال اين توجيهها از اهميت شكست حزب كارگر كم نميكند.
براون در برابر درخواست احزاب ديگر براي برگزاري انتخابات زود هنگام پارلماني و كنارهگيري از پست نخستوزيري مقاومت كرده اما مشكل جدي او از بابت تشديد فشارها از داخل حزب است.
نمايندگان پارلماني حزب كارگر كه نگران از دست رفتن كرسيهاي خود در انتخابات عمومي بعدي به دليل سياستهاي نهچندان مقبول براون هستند دست به دامان رهبران حزب شدهاند تا به براون براي كنارهگيري از قدرت فشار وارد آورند.
يكي از نمايندگان پارلماني حزب كارگر به شرط عدم افشاي هويت خود به بنگاه خبرپراكني بريتانيا (BBC) گفته بود حزب نميتواند از كنار اين ناكاميها به سادگي بگذرد. با وجود چنين حال و هوايي بايد منتظر مذاكراتي داغ در كنگره سالانه حزب كارگر در پاييز سال جاري ميلادي بود.
چنانچه نظرسنجيهايي كه در فاصله زماني حالا تا زمان برگزاري اين نشست انجام ميشود باز هم از افول محبوبيت براون و حزب كارگر حمايت داشته باشد احتمال طرح درخواست رسمي استعفاي براون از سوي نمايندگان ارشد حزب وجود خواهد داشت.
حزب كارگر طي سالهاي اخير به سختي روي پاهاي خود ايستاده بود. روند عضويت در اين حزب از سال 1997 ميلادي سيري نزولي داشته است. اين حزب سال گذشته ميلادي اعلام كرد 17 هزار عضو فعال در اسكاتلند دارد كه تقريبا نصب تعداد اعضاي حزب در اين منطقه در سال 1997 ميلادي است.
عملكرد دولت توني بلر، نخستوزير پيشين بريتانيا و در ادامه تصميمگيريهاي براون موجب برانگيخته شدن خصومت و دشمني ميليونها كارگر بريتانيايي شده است. سياستهاي راستگرايانه، پزوري كوركورانه از آمريكا، تمايل به نظاميگري و حمايت بيشائبه و نامتعادل از صنايع بزرگ موجب شده اين حزب حمايت طبقه كارگر به عنوان پايگاه اصلي خود را از دست بدهد.
ادامه اين روند معناي مشخصي دارد كه پيشبيني آن چندان دشوار نيست. حزب كارگر به سرعت به سوي واگذاري قدرت به احزاب رقيب پيش ميرود و گويي قادر به متوقف كردن اين روند هم نيست.
حسين شريعت
يکشنبه 13 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 87]