واضح آرشیو وب فارسی:مردم سالاری: زنان دوران ميانسالي را چگونه بگذرانند؟
آيا مي دانيد ميانسالي چه زماني آغاز مي شود؟ چهل سالگي؟ پنجاه سالگي؟ و چه موقع پايان مي پذيرد؟ شصت سالگي؟ يا شصت و پنج سالگي؟ اين آمار و ارقام در مورد همه يكسان است؟ ورود و پايان دوره ميانسالي چه دوره اي است؟ آيا متغير بودن مكانيزم بدن و سيستم دفاعي در برابر بيماري ها مي تواند در رسيدن به اين دوره موثر واقع شود؟ اگر هر خانم بداند كه براي ورود به اين دوره بايد اين تغييرات را بپذيرد و به طور اصولي با مشكلا ت آن مبارزه كند آن گاه مي تواند با خيال راحت وارد اين دوره شود و خود را براي مرحله بعدي زندگي اش آماده سازد. مطمئنا هيچ گاه براي بازسازي دير نيست و اين تصور كه شخص از لحاظ فيزيكي و رواني رو به نزول است كمرنگ تر مي شود. ترس زنان از پيري زودرس و از دست دادن زيبايي ظاهري و قدرت بدني و... يك امر بديهي است، چرا كه زنان هميشه سعي دارند از آن چه هستند خود را جوان تر بنمايند و زندگي يك زن به جوان بودن و تظاهر به جوان بودن و پيري تقسيم مي شود پس دوره ميانسالي چه مي شود؟ اين امر اصلا منصفانه نيست چرا كه ورود به اين دوره نه تنها بد نيست، بلكه دوراني است در خور توجه، چرا كه مردان در اين سن و سال به مانند جواني احساس شادابي به مانند پيران احساس با تجربگي مي كنند در صورتي كه يك زن ميانسال بر خلا ف آقايان قصد پوشاندن آثار ميانسالي را دارد بنابراين براي ورود به اين دوره اين نكات را يادآور مي شويم.
نحوه زندگي، روش تغذيه، نحوه ورزش مي تواند شما را در مسير اين راه پر پيچ و خم به صعود نزديك كند.
شروع به مرحله ميانسالي با اين علا مات خود نمايي مي كند: 1- مو كم كم شروع به ريختن مي كند و تدريجا به دخالت ژنتيك رنگ خود را از دست مي دهد و خاكستري و سپس سفيد مي شود.
2- پوست حالت ارتجاعي خود را از دست مي دهد.
3- چشم ها به خوبي گذشته روي اشياي نزديك متمركز نمي شوند.
4- ديواره رگها سخت مي شوند.
5- غضروف مفصل ها آب خود را از دست مي دهند.
6- كليه ها مواد زائد را آهسته تر از خود خارج مي كنند.
تغييرات به وجود آمده در بافت عضلا ت بيانگر كند شدن سوخت وساز بدن و در نتيجه افزايش بافت هاي چربي است كه نگه داشن وزن مناسب بدن به جز با ورزش و رژيم غذايي خواه ناخواه امكان پذير نيست. تغييرات حاصله به غير از اثرگذاري بر روي بافت ها و عضلا ت روي مفاصل پشت و استخوان ها نيز اثر مي گذارد. همچنين ارتجاعي شدن پوست در اثر از دست دادن پروتئين ها و فيبر بافت هاي پيوندي بر اثر مرور زمان اتفاق مي افتد. آيا مي دانيد چرا در آستانه ورود به دوران ميانسالي با خشك شدن پوست مواجه مي شويم؟ از آنجائي كه غده هاي چربي و عرق مهمترين مولد رطوبت در پوست هستند با بالا رفتن سن و رسيدن به دوران يائسگي اين غدد كندتر عمل مي كنند و در نتيجه پوست شروع به خشك شدن تدريجي مي كند. دومين نشانه به وجود آمده روي پوست چروك شدن آن است كه در اثر از دست دادن خاصيت ارتجاعي فيبرهاي كلا ژن و الا ستين است و مولكول هاي اين فيبرها سخت و جمع مي شوند و در نتيجه پوست چروك مي شود. سومين اثر روي پوست نازك شدن پوست است كه در اثر كمك كاري سلول ها و عمل بازسازي آنها بازدهي كلا ژن نيز كم مي شود و در نتيجه پوست نازك مي شود. خشك شدن و چروك شدن و شل شدن پوست عوامل غير اجتناب بالا رفتن سن هستند ولي ما مي توانيم با مراقبت از پوست و تغذيه خوب اين عمل را به تعويق بيندازيم.
1- قرار نگرفتن طولا ني مدت در معرض آفتاب
2- استفاده كردن از كرم هاي محافظتي و ضد آفتاب
3- خوردن ويتامين هاي لازم، مواد معدني، اسيدهاي آمينه و آنزيم هاي لازم براي پوست
4- پرهيز و اجتناب از استرس هاي بي مورد
5- تمرين هاي ورزشي براي صورت
6- تميز كردن پوست با صابون هاي گليسيرينه همچنين پاك سازي پوست با استفاده از آرد ذرت كه به صورت خمير رقيق در آورده و به صورت دايره روي پوست مي ماليم كه اين امر باعث جدا شدن سلول هاي خشك و آلودگي هاي پوست مي شود.
كمبود ويتامين (A) مي تواند باعث از بين رفتن تازگي پوست شده و در نتيجه پوست خشن و لكه دار مي شود. كمبود ويتامين (C) كه براي ساخت كلاژن و پروتئين مورد نياز پوست لازم است باعث از بين رفتن خاصيت ارتجاعي پوست مي شود. در صورت تامين ويتامين (C) مورد نياز پوست حيات مجدد خود را به دست مي آورد.
كمبود ويتامين (E) صدمات حاصل از اكسيده شدن زياد شده و پوست نازك و خشك مي شود در صورتي كه استفاده از ويتامين (E) مي تواند به عنوان آنتي اكسيدان به التيام پوست كمك كند.
كمبود آب مي تواند باعث تجمع سم ها شود و در صورتي كه شش تا هشت ليوان آب در روز مصرف شود پوست شاداب و مرطوب نگه داشته مي شود چرا كه آب بهترين دوست پوست است.
همچنين استفاده از يك ماسك خوب مي تواند پوست را تقويت كند و منافذ باز پوست را ببندد يك ماسك با پودر جوانه گندم پوست را تغذيه و به آن شادابي و درخشندگي خاصي مي بخشند و باعث مي شود منافذ باز كوچكتر شود طرز تهيه اين ماسك به اين صورت است، يك قاشق جوانه گندم يا سبوس گندم را با يك قاشق غذاخوري آب مقطر و يك زرده تخم مرغ مخلوط كرده و با قاشق هم مي زنيم و به حالت خمير در مي آوريم، سپس اين خمير را روي صورت به غير از روي چشم مي ماليم و بعد از بيست دقيقه با يك حوله نم دار و استفاده از آب گرم خمير را بر مي داريم و بعد آب را به صورت مي پاشيم و با ضربات ملايم با حوله آن را خشك مي كنيم و سپس از يك كرم رطوبتي استفاده مي كنيم. اگر از كرم هاي رطوبتي استفاده مي كنيد سعي كنيد آنهايي كه داراي استروژن هستند استفاده نكنيد چون كارآيي آن به طور علمي ثابت نشده و داراي قيمت هاي زيادي هم هستند.
با ورود به ميانسالي بيشتر خانم ها از پف چشم ها مخصوصا در ساعت اوليه صبح رنج مي برند كه با كمبود خواب يا استفاده از غذاهاي مانده يا پرچربي افزايش مي يابد، چرا كه اين عوامل باعث نگهداري آب در بافت هاي پيوندي اطراف چشم مي شود. در طي روز با قدرت جاذبه زمين اين پف برطرف مي شود ولي براي برطرف شدن تورم صبحگاهي يك چاي كيسه اي را در آب خنك شب خيس كنيد و صبح به مدت 5 دقيقه روي چشم هايتان بگذاريد حتما بايد اين كيسه چاي در يخچال نگهداري شود و بعد از كرم رطوبتي استفاده كنيد و بعد به كارهاي روزانه و ورزش بپردازيد و اگر مي خواهيد پوست تمام بدن خويش را از خشكي دور كنيد و پوست سالمي داشته باشيد عادت بسيار خوب كيسه كشيدن در حمام را فراموش نكنيد تمام بدن را با حركات دايره اي كيسه بكشيد. با اين كار جريان خون بهتري به سطح پوست مي رسد و پوست هاي خشك بدن را نيز جدا مي كند. حمام هاي طولا ني باعث آرامش مي شود و منافذ پوست را باز مي كند واگر اين كار مكرر انجام شود بهتر است. براي صورت خود از كرم هاي رطوبتي در حمام استفاده كنيد با انجام اين كارها فكر جراحي پلا ستيك را از سر خود بيرون كنيد، چرا كه خطوط روي صورت جزيي از وجود ما و يادآور خنده ها براي خوشحالي از خاطرات خوش و گريه ها براي از دست دادن عزيزانمان است و بيانگر عواطف و احساسات ما در سال هاي گذشته هستند.
اما تغذيه براي بهتر گذراندن دوران ميانسالي نقش به سزايي دارد ابتدا به عواملي مي پردازيم كه موثر در پيري زودرس هستند. ابتدا گوشت. با اطلا ع از اين كه اين ماده منبع كاملي از پروتئين و آهن است و هر شخصي احتياج به خوردن آن دارد اما بدون شك مضرات گوشت قرمز بيش از مزاياي آن است چرا كه گوشت قرمز حاوي مقدار زيادي فسفات است كه مصرف بيش از حد آن موجب دفع كلسيم از استخوان ها مي شود و علا وه بر آن امروزه تمامي گوشت هاي گاو و گوسفند و طيور با استفاده از هورمون ها به رشد زودرس دچار مي شوند كه اين هورمون هاي مصنوعي و مانده هاي سمي باعث پيري زودرس مي شود و علا وه بر آن گوشت و لبنيات چرب محتوي مقادير زيادي چربي هستند كه رسوب آن چربي ها در رگ ها و جداره آن باعث تصلب شريان ها مي شود. اكثر ما دو برابر احتياج بدن خود از پروتئين استفاده مي كنيم و بايد بدانيم كه استفاده بيش از اندازه از گوشت ها، مواد شور و دودي باعث سرطانزايي هم مي شود. غذاهاي شور و دودي حاوي مقدار زيادي نيترات هستند كه در بيماري هاي مزمن يك عامل موثر است. هنر يك بانو براي تامين سلا مت خود و خانواده اش بايد استفاده از پروتئين كافي باشد.
پروتئين هاي غذايي ضعيف با تركيب يك پروتئين غني از غلا ت مي تواند احتياجات بدن را تامين كند. يكي از بهترين اين رژيم ها تركيبات سبزيجات و غلا ت مثل لوبيا و سويا و كره بادام زميني با نان گندم است كه تعادل كامل را برقرار مي كند.
استفاده فرآورده هاي لبني يا گوشت و ماهي به ميزان كم مي تواند پروتئين مورد نياز را تامين كند. استفاده از ماست و پنير به صورت بدون چربي وكم چربي مي تواند تا 80 درصد پروتئين لا زم را تشكيل دهد. استفاده ماست كم چربي با همه ميوه جات، سبزيجات خام و پخته يا سيب زميني پخته تركيبي است خوشمزه و پرخاصيت و سرشار از كلسيم و پتاسيم و در بعضي افراد كاهش دهنده اثرات كلسترول است.
جوانه گندم هرچند كه از دسته غلا ت است از لحاظ پروتئين از بسياري غذاهاي نباتي غني تر است و همچنين انواع جوانه ها حاوي مقدار زيادي از انواع ويتامين و مواد معدني است. يك يا دو قاشق سبوس گندم به اضافه سبزيجاتي مثل اسفناج، كلم و قارچ مي تواند تركيبي غني از پروتئين و ويتامين باشد. دانه ها مثل بادام و تخم آفتابگردان و بادام هندي و انواع لوبيا سرشار از پروتئين هستند.
اگر مي خواهيد از معجون پروتئيني استفاده كنيد اين مواد را با هم در مخلوط كن بريزيد 1- يك فنجان شير بدون چربي يا آب سيب 2- چند عدد توت فرنگي يا يك فنجان شاتوت يا يك هلو 3- نصف يك موز 4- يك قاشق سبوس گندم 5- يك تا 3 قاشق پودر پروتئين كه از شير و تخم مرغ گرفته شده 6- چند تكه يخ 7- يك ميوه به اقتضاي فصل، هرچه قدر ميوه اضافه كرديد به همان اندازه شير و آب ميوه اضافه كنيد و اگر روزي توام با كار زياد و فعاليت ورزشي را مي خواهيد آغاز كنيد از اين نوشابه پروتئيني به همراه صبحانه ميل كنيد تا از فشار عصبي و فشار بر روي عضلا ت شما كه باعث كندي فعاليت شما مي شود جلوگيري كند. اين نوشابه نصف پروتئين مورد نياز شما را تامين مي كند و انرژي لا زم را براي فعاليت سراسر روز شما فراهم مي كند.
سعي كنيد از غذاهاي كنسرو شده كمتر استفاده كنيد چرا كه اين غذاهاي پروتئيني كنسرو شده باعث پيري زودرس مي شوند اما مصرف زياد قند و شكر كه در ميانسالي مي تواند باعث اضافه وزن و به وجود آوردن امراض شود. البته مصرف زياد قند و شكر در هر سني مي تواند مضر واقع شود چرا كه مصرف اين مواد سطح قند خون را گاهي خيلي بالا و گاهي خيلي پايين مي آورد. كاربوئيدراتهاي ساده را قند به عنوان سوخت مي سوزاند. ازدياد قند يا گلوكز موجب مي شود كه لوزالمعده مقدار زيادي انسولين ترشح كند، ازدياد انسولين باعث مي شود كه سطح قند سريعا پايين آيد همينطور انسولين ذخيره چربي را بالا مي برد و چربي ها سريعتر به سمت سلول ها حمله ور مي شوند. بالا رفتن سن عامل كاهش عكس العمل بدن نسبت به ميزان گلوكز است كه باز هم ورزش به داد ما در اين امر مي رسد و ميزان ورزش در كاهش انسولين موثر است. مواد شيرين علا وه بر ديابت و اضافه وزن و افزايش چربي مي تواند عامل بيماري هاي قلبي و عفونت در دستگاه ادرار شود.
در زنان در سنين ميانسالي مي تواند باعث گرگرفتگي شود چرا كه قند و شكر باعث از بين رفتن ويتامينهاي نوع B مي شود. اگر بدن شما نياز به شيريني دارد مي توانيد آن را با خوردن عسل و خرما و كشمش به ميزان لا زم تامين كنيد به علا وه عسل داراي مقدار كمي كلسيم، منيزيوم، پتاسيم، آهن، ويتامين هاي (B) و ويتامين هاي (C) و مقدار كمي پروتئين است و همچنين خاصيت ملين و مسكن دارد. همچنين خوشمزه و خوش طعم است و مي تواند به ذائقه شما براي ارضاي اشتها كمك كند. در سنين ميانسالي خانمها بايد شيرين كننده هاي مصنوعي را به كل فراموش كنند و در پختن كيكها حتي مي توانند از عسل و ميوه هاي شيرين مثل موز و سيب استفاده كنند. نمك ماده اي كه ما به عنوان چاشني به صورت اضافي با غذا مي خوريم كه مي تواند سديم را در خون بالا ببرد و عاملي باشد براي پرفشاري خون، همچنين سديم علت اساسي تجمع آب در بدن است كه از عوارض افسردگي و گر گرفتگي در سنين يائسگي است.
سلولهاي چربي به سهولت با آب يا با چربي پر مي شوند و بر وزن مي افزايند و همچنين وجود بيش از حد سديم باعث دفع پتاسيم شده و كار كليه ها را بالا مي برد. خانمها در سنين ميانسالي بايد نمكدان را به كل كنار بگذارند و به جاي نمك از فلفل سياه و ادويه جات و سبزيجات معطر خشك و آبليمو به غذاي خود طعم ببخشند. خانمهاي ميانسال تا مي توانند بايد از غذاهاي عمل آوري شده مثل كنسروها، غذاهاي شور، كالباس وسوسيس، چيپس كمتر استفاده كنند كه اين غذا از عوامل پيري زودرس هستند. كافئين هم كه در نوشابه ها قهوه و شكلا ت و برخي داروهاي مسكن وجود دارد مي تواند به اين عوامل افزوده شود و محركي باشد براي گر گرفتگي و همچنين موجب پيدايش فيبروكيست ها در سينه شود.
استفاده از چاي سبز به جاي نوشابه هاي كافئين دار مي تواند با حذف و پايين آوردن چربي هاي زائد خون هم از طعم آن لذت ببرند و از اثرات مفيد آن هم بهره مند شوند.
در پايان مطالب يك بار ديگر فهرست مواردي را كه در ميانسالي يك بانو بايد كم مصرف كند متذكر مي شويم:
1- استفاده كمتر از گوشت به خصوص گوشت قرمز
2- استفاده كمتر از چربي به خصوص چربي اشباع شده
3- استفاده كمتر از قند و شكر
4- استفاده كمتر از نمك
5- استفاده كمتر از غذاهاي كنسرو شده و فست فودها
6- استفاده كمتر از كافئين
7- حذف كامل دخانيات
برگرفته از كتاب زن در نيمه راه زندگي نوشته جين فوندا و مينيون مكارتي
شنبه 12 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مردم سالاری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 475]