واضح آرشیو وب فارسی:سایت رسیک: سرخك يك بيماري عفوني و مسري است كه توسط ترشحات تنفسي گسترش پيدا ميكند.
اين بيماري بيشتر در اطفال خردسال ديده ميشود، شايد بيشتر كودكان قبل از ورود به كودكستان به اين ناخوشي مبتلا شده باشند ولي اين احتمال وجود دارد كه عدهاي در دوران كودكستان يا دبستان به آن مبتلا شوند. سرخك در كودكان خردسال (از 6 ماهگي تا 2 سالگي) سبكتر است، ولي بعد از آن بصورت شديدتري بروز ميكند.
علائم بيماري
علائم سرخك در بچهها معمولا با تب شروع ميشود، آبريزش شديد بيني، قرمزي چشمها و ريزش اشك از علائم مهم ديگر آن هستند. بعد از چند روز ممكن است يك دانه يا لكه كه نشانه سرخك است در دهان ظاهر شود.
بعد از 2 روز بثورات پوستي سرخك بتدريج روي صورت و گردن بيمار ظاهر ميشود و پشت بيمار را هم ميگيرد سپس دانههاي سرخك بازوها و دستها و در نهايت پاهاي بيمار را فرا ميگيرد.
دانههاي سرخك در ابتدا بصورت لكههاي قرمز و صاف هستند، اما ممكن است بصورت يك برآمدگي كوچك در بيايد. همينطور كه بثورات ظاهر ميشوند تب نيز بالاتر ميرود و گاهي اوقات تا 5/40 درجه سانتيگراد هم ميرسد. دانهها ممكن است خارش دار نيز بشوند.
ممكن است تهوع، استفراغ، اسهال و تورم غدد لنفاوي در سرخك ديده شود. بروز سرفه در كودك مبتلا به سرخك ميتواند بسيار ناراحتكننده باشد.
دانهها حدود 5 روز ادامه خواهند داشت و پس از اين مدت به تدريج ناپديد ميشوند؛ اما قبل از اينكه كاملا از بين بروند رنگ شان قهوهاي ميشود. ترتيب از بين رفتن ضايعات پوستي در سرخك به همان ترتيبي كه ظاهر شدهاند، يعني دانههايي كه ابتدا در صورت و بالاتنه ظاهر شده بودند قهوهاي شده و بعد از آن در قسمتهاي ديگر بدن، ضايعات تيره رنگ و پوسته پوسته شده و نهايتا ميريزند.
انتقال بيماري
سرخك، بسيار مسري است. اين بيماري قبل از پيدايش علائم بطور واضح و كامل نيز مسري است. يك يا دو روز قبل از بروز دانههاي قرمز پوستي، بيماري از طريق تنفس قابل انتقال است، ولي در دوران پوستهريزي قابل سرايت نيست.
در صورتي كه علائم سرخك در كودكي ظاهر شود، بهتر است تا 16 روز از ورود آنان به مدرسه جلوگيري شود تا احتمال سرايت به ديگران كاهش يابد.
پيشگيري
هيچ درمان ضد ويروسي براي سرخك وجود ندارد و بهترين روش مقابله با اين بيماري پيشگيري است.
واكسن، بهترين وسيله پيشگيري از اين بيماري است. در حال حاضر طبق برنامه واكسيناسيون كشوري در ايران، اولين واكسن سرخك در يك سالگي (12 ماهگي) زده ميشود و تكرار آن در حدود 4 تا 6 سالگي است.
اگر كودك سالمي كه قبلا واكسن سرخك به او تزريق شده است با كودك مبتلا به بيماري سرخك تماس پيدا كند، هيچ اقدامي ضرورت ندارد، ولي اگر واكسن سرخك به او تزريق نشده باشد ، اگر طي 1 تا 2 روز اول تماس باشد، با توصيه پزشك ميتوان به كودك واكسن سرخك تزريق كرد. اگر طي 5 روز اول است كه تماس پيدا كرده است بايد گاماگلوبين به عنوان پيشگيري به او تزريق گردد، در نتيجه كودك مبتلا نخواهد شد
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سایت رسیک]
[مشاهده در: www.ri3k.eu]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 293]