واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: طرح تحولسوالات فرمها غيرحرفهاي است
استاد دانشگاه تهران با بيان اينكه سوالات فرم جمعآوري اطلاعات اقتصادي حرفهاي تنظيم نشده است، گفت: نوعي ابهام در اين فرمها وجود دارد، به همين دليل مردم براساس تعبير شخصي خود اين فرمها را پر ميكنند.
حميد عبدالهيان در گفتوگو با خبرگزاري فارس در زمينه ايرادهاي پرسشنامه جمعآوري اطلاعات اقتصادي خانوار اظهار كرد: پرسشنامههايي در كشورهاي توسعه يافته با همين هدف وجود دارد تا بتوانند ميزان درآمد و داراييهاي مردم را پايش كنند. در آن پرسشنامهها به صورت مستقيم اطلاعاتي گرفته نميشود، به طور مثال براي رسيدن به ميزان درآمد و دارايي مردم از بيش از 15 ضريب مختلف استفاده ميشود، تا در نهايت به ميزان درآمد برسند.وي افزود: اين فرمها به صورت سالانه در اختيار مردم قرار ميگيرد و مردم براساس اين فرم و اطلاعاتي كه در اختيار دولت قرار ميدهند يا بدهكار دولت و يا طلبكار ميشوند. عبدالهيان گفت: هدف از پرسشنامه مشخص نشده كه آيا هدف مالياتي است يا حمايتي؛ قبل از اينكه مردم بخواهند پرسشنامهاي را پر كنند بايد اهداف مشخص شود تا پاسخهاي دريافتي انحراف نداشته باشد؛ زيرا افراد به ميل خود و با توجه به برداشت خود اقدام به پاسخ ميكنند و افراد فقير بر اساس فقر خود اذعان ميكنند و هيچ نگراني هم ندارند و افراد غني هم براساس ميزان قناعت خود اين فرمها را پر ميكنند، پس در نتيجه نوعي انحراف در پاسخها به وجود ميآيد.
وي افزود: پر كردن اين پرسشنامهها در جامعه ما تعبيري است و افراد بر اساس برداشتهاي شخصي اين اطلاعات را در اختيار دولت قرار ميدهند براي جلوگيري از اين اشتباه بايد پرسشنامه از حالت بيهويتي فعلي خارج شود و در آن زمان اجراي طرح و هدف از اجراي طرح مشخص شود. عبدالهيان گفت: بهرغم اينكه مردم ما علاقه زيادي به جمعآوري و نگهداري طلا چه به عنوان سرمايهگذاري و چه به عنوان كالاي زينتي دارند، ولي در اين فرم به عنوان سرمايه محسوب نشده و به آن اشارهاي نشده است. استاد دانشگاه تهران گفت: اين فرمها بايد جهتگيري داشته باشد و هدف از پر كردن فرمها مشخص شود. وي افزود: بايد فرهنگ سازي مناسبي در جامعه در خصوص دريافت يارانهها صورت گيرد، بطور مثال مردم كانادا از اينكه مطرح كنند از دولت پول ميگيرند، خجالت ميكشند و به كار كردن افتخار ميكنند. وي در زمينه بياعتمادي مردم به طرحهاي دولتي گفت: اعتماد يكي از عناصر سرمايه اجتماعي است و دولت بايد به آن توجه ويژه داشته باشد.
رييس مركز آمار ايران همچنين در زمينه محرمانه بودن اطلاعات در واكنش به نگرانيهاي مردم از دادن اطلاعات به مراكز مالياتي اظهار كرد: اطلاعات مربوط به فرم اطلاعات اقتصادي، كاملا محرمانه است و به هيچ وجه كاربرد مالياتي ندارد. محمد مدد در گفتوگو با خبرگزاري فارس اظهار كرد: ارائه اطلاعات اقتصادي مردم مذكور به هيچ وجه به افراد غيرمسوول امكان پذير نيست.
وي با بيان اينكه سازماني مالياتي براي اخذ اطلاعات مالياتي مردم به طور مستقل و با بهره گيري از روشهاي خاص خود اقدام خواهد كرد، افزود: اطلاعات مربوط به فرم اطلاعات اقتصادي خانوار صرفا براي سنجش قدرت اقتصادي خانوار است و به همين دليل مردم از ارائه اطلاعات صحيح و دقيق، نگران نباشند.
شنبه 12 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 68]