واضح آرشیو وب فارسی:قدس: قدس گزارش مي دهد ؛ خرج هاي ميليوني براي يك مراسم چند ساعته!
* مريم احمدزاده
پول خوشبختي نمي آورد. اين جمله را هزاران بار شنيده ايد، ولي تا چه زماني اين جمله به واقعيت نزديك مي باشد، به نظر هنوز تا
رسيدن به معني واقعي اين جمله فاصله ها بسيار است و اكنون باور جامعه اين است كه بدون پول هيچ كار نمي توان كرد.
اكنون در ماههاي مباركي به سر مي بريم كه اكثر زوج هاي جوان مراسم ازدواج خود را در اين ماهها برگزار مي كنند به هر كوچه و برزني كه سر بزني مملو از خانواده هايي است كه براي خريد ازدواج آمده اند.
برخي از افراد تصور مي كنند كه مجلس عروسي يعني تشريفات فراوان كه بايد نشان دهد كه چه مقامي دارند و آن را نشانه محترمي مي دانند كه تا مدتها مي توانند به آن ببالند، البته به زعم خودشان تا زماني كه كسي روي دستشان بلند نشده است.
اين چشم و هم چشمي هاي كاذب، جامعه را به سوي تغيير فرهنگ ها و ارزشها سوق خواهد داد و فرهنگ غني و ارزشمند ايراني و اسلامي به سوي فرهنگ تجمل گرايي خواهد رفت. اين تغيير ارزشها طبعاً اثرات منفي و سوئي به جامعه و افراد آن تحميل خواهد كرد.
جوانان تجمل گرا
بازار پر از هياهوست. زوجهاي جواني كه خودشان يا همراه خانواده براي تهيه وسايل عروسي به بازار آمده اند بسيار فراوانند. جواناني كه مي خواهند بهترين وسايل را با گرانترين قيمت براي يك شب مجلس عروسي تهيه كنند و از آن سو خانواده هايي كه توان خريدهاي سنگين را ندارند و بعضاً با مشكل مواجه مي شوند.
در بين جواناني كه براي خريد آمده بودند، به جواني برخورديم كه با همسرش براي فروش هداياي عروسي آمده بود، او در مورد هزينه هاي عروسي گفت: قيمت اين هدايا حتي به اندازه قيمت دو ميليوني لباس عروس هم نيست، عروس آنقدر هزينه دارد كه نمي شود با اين مبلغ آن را جبران كرد. علاوه بر هزينه لباس، هزينه چند عكس و فيلمبرداري بالغ بر دو ميليون و هزينه شام و باغ بالغ بر هفت ميليون شد علاوه بر اينها جواهرات و ساير وسايل پرهزينه به اين اقلام اضافه مي شود.وي در پاسخ چرايي هزينه كردنهاي سنگين ازدواجش گفت: بالاخره جوانان آرزوي عروسي خوب و به يادماندني دارند. البته مراسم كمي مشكل بود، ولي با كمك پدرم مشكل حل شد و مبلغي كه مانده است را طي چند چك پرداخت كرده ايم.
وي در مورد ازدواج و مراسم آن گفت: يك شب بيشتر مجلس برگزار نمي شود. پس بايد نسبتاً آبرومند باشد، ولي در مورد خريد وسايل سعي داريم از بهترين وسايل با بهترين مارك خريد كنيم چون بايد از آنان ساليان متمادي استفاده كنيم و طبعاً بايد خانه مناسبي نيز اجاره كنيم. كه همه اينها مستلزم هزينه هاي فراوان است و چون پدرانمان توان كمك به ما را ندارند بايد من و همسرم كه هر دو كارمند هستيم حداقل يكسال تمام حقوقمان را صرف پرداخت اقساط وسايل كنيم.
در بين خريداران به پدري بر خورديم كه مشخص بود ناراحتي خود را بروز نمي دهد و فقط مي گفت: هر چه مي خواهند بخرند وقتي به سراغش رفتيم كلي گلايه داشت از جواناني كه بدون توجه به وضع مادي و امكانات خانواده توقع دارند بهترين مجلس را برگزار كنند.
فرد ديگري علت برگزاري مجلس مجلل خودش را تمكن مالي عنوان كرد و افزود: چون پدرم از توان مالي بالايي برخوردار است، براي مجلس عروسي از هيچ هزينه اي مضايقه نكرد. بهترين لباس عروس و سفره عقد، حلقه نامزدي و جواهرات، مكان و نوع پذيرايي براي تعداد مهمانان زياد همه به بهترين شكل برگزار شد.
هر چند هزينه زيادي صرف شد، ولي اين مجلس براي هر دو خانواده بسيار حائز اهميت بود. هر چند در انتها باز هم كاستي هايي داشت.
فرهنگ تجمل گرايي به جاي فرهنگ ساده زيستي
فرخ يزدان جو كارشناس ارشد مشاوره در مورد برپايي مجالس مجلل مي گويد: تغيير ارزشها مردم را به سمت تجمل سوق داده است. اكنون ارزش نزد مردم در موضوع ازدواج بسيار تغيير كرده است. اكنون برپايي مجالس خوب با ريخت و پاش فراوان را يك نوع ارزش مي دانند و آن را ملاك و تضمين كننده خوشبختي مي دانند و هنگامي كه ارزشها نزد افراد اين گونه شكل بگيرد، طبعاً گروهي از جامعه به اين سمت رو خواهند آورد.
وي ديگر معضلات تجمل گرايي را اهميت دادن به نظر ديگران مي داند و مي افزايد: افراد بيشتر از ميل و خواسته خودشان به نظر و خواسته ديگران اهميت مي دهند و طبق نظر آنان مراسم را برگزار مي كنند، يعني اينكه آب را به مزه ديگران مي خورند و ديدگاه خودشان را فداي نظر و سليقه و اظهار نظرهاي ديگران مي كنند.
وي افزود: بحث چشم و هم چشمي از بدترين عوامل رواج برپايي عروسي هاي مجلل و صرف هزينه هاي گزاف و سنگيني اين هزينه ها بر دوش زوجين و خانواده هاست. در گذشته اين موضوع را فقط به خانم ها منتسب مي دانستند ولي اكنون اين موضوع را به صورت گسترده در بين آقايان نيز مشاهده مي كنيم كه مي خواهند با برپايي بهترين مجلس مورد تمجيد و تحسين ديگران قرار گيرند، برپايي اين مجالس حتي براي برخي بسيار سخت است و با قرض و وام صورت مي پذيرد.
يزدان جو اضافه مي كند: توجه به ظواهر باعث غفلت از اصل موضوع شده است. فردي كه ازدواج مي كند بايد بداند كه برخي مسؤوليتها و تعهدها را بايد پذيرا باشد. و ذهن خود را محدود به مراسم مجلل، تالار، تعداد ميهمان و شيوه پذيرايي معطوف نكنند و مراسم را براي برتري جويي نسبت به ديگران قلمداد نكنند.
به گفته وي، به برخي از اين افراد مي توان با اين ديد نگاه كرد كه يك سري از كمبودها و احساس حقارتها باعث اين ولخرجي ها مي شود. آنان بدين وسيله مي خواهند ضعف هاي خود را جبران كنند. اين گونه افراد از كمبود عزت نفس رنج مي برند و برخي افراد هستند كه ايده آل گرا هستند و از پذيرش واقعيتهاي زندگي پرهيز مي كنند. اين افراد كمال گرايي را در جنبه هاي ظاهري زندگي و زياده خواهي هاي خود مي بينند و انتظارات خود را با امكانات خود منطبق نمي سازند.يزدان جو تصريح مي كند: برخي زوجين با اين نگاه سطحي كه انسان يكبار بيشتر ازدواج نمي كند اين امر را براي خود مجوزي مي دانند كه هر گونه هزينه اي كه مي خواهند بكنند. اين گونه هزينه ها نبايد خانواده ها را از اين موضوع غافل كند كه بر پايي اين مراسم ساليان سال مشكلاتي را بر دوش زوجين تحميل خواهد كرد. تجربه نشان مي دهد برگزاري مجالس باشكوه به دليل وسواسي كه زوجين و خانواده در برپايي و تدارك مراسم دارند، دلهره و اضطراب فراوان نيز به آنان منتقل مي شود كه اين امر مانع خاطره انگيز شدن مجلس عروسي خواهد شد.
وي افزود: مراسم عروسي محدود به زمان است، ولي پرداخت هزينه ها بسيار سنگين و دردسرساز است و از روزها و ماهها قبل افراد را با دلهره هاي عجيب رو به رو مي كند.
ما با افراد زيادي مواجه شده ايم كه با دلهره هاي زياد رو به رو هستند و هميشه از اينكه مجلس به نحو احسن برپا نشود، دچار ترس هستند و مراسمي كه بايد باعث آرامش و لذت بخشي باشد، به مراسمي دلهره آور تبديل مي شود و بر اعصاب و روان افراد تأثير منفي خواهد گذاشت و اين امر به زندگي آنان هم رسوخ خواهد كرد.
يزدان جو گفت: هزينه هاي فراوان مجالس عروسي ساير هزينه ها را هم افزايش مي دهد، وقتي خانواده داماد مجلس مجلل مي گيرند خانواده عروس نيز بايد جهيزيه كامل بخرند و بايد خانه بزرگ تهيه شود و اين دور باطل به همين نحو انجام مي پذيرد كه در نهايت خانواده ها از كار همديگر راضي نمي شوند و باعث بروز برخي مشاجرات بين خانواده ها و زوجين مي شود و نشاط و شادابي زن و مرد را از بين خواهد برد و توليد مشكلات بعدي و ايجاد اختلالات روحي و رواني بين زوجين و خانواده ها مي كند.
وي مي افزايد: در دين اسلام هم به برگزاري مراسم اشاره و تأكيد شده است، ولي مراسم امروزه با توصيه هاي اسلام سنخيت ندارد. در صورتي كه مجلسي به سادگي برگزار شود، شيريني و جذابيت بيشتري دارد و خاطره هاي دلنشين برجا خواهد گذاشت، مراسمي كه اكنون در روستاهاي ايران با كمترين هزينه برپا مي شود. جذابيت و زيبايي خاصي هم براي ميهمانها و هم براي ميزبان به ارمغان خواهد آورد.
كارشناس ارشد مشاوره مي گويد: بايد ارزشها را به سمت ارزشهاي اسلامي تغيير دهيم و فرهنگ تجمل گرايي را بر فرهنگ ساده زيستي ترجيح دهيم. اين امر از رسانه ها بخصوص رسانه ملي بايد آغاز شود كه متأسفانه در حال حاضر رسانه ها خودشان از مروجان اصلي فرهنگ تجمل گرايي در جامعه هستند.
هزينه هاي سنگين ضامن خوشبختي نيست
اكنون تغيير ارزشها باعث رغبت اكثر جوانان به برپايي مجالس مجلل شده است. اين فرهنگ تجمل كه پس از ساليان متمادي وارد فرهنگ ايراني و اسلامي شده را بايد با فرهنگ سازي مجدد به صورت اوليه آن باز گردانند.
جوانان بايد بدانند هزينه هاي سنگين ضامن خوشبختي و استمرار زندگي نيست، با مراجعه به چند مركز مشاوره از ميزان طلاق ها بواسطه هزينه هاي سنگين و تبعات بعد از آن كه منجر به مشاجره هاي طولاني و طلاق مي شود جويا شديم.روان شناسان و مشاوران بر اين باورند كه مشاجره ها هنگام خريد و يا هزينه هاي سنگين كه بايد ساليان آن را پرداخت كرد، زمينه ساز مشكلات بعدي مي شود و باعث تنش هاي فراوان در خانواده مي گردد كه آرامش آنان را از بين مي برد و بعضاً به طلاق منجر مي شود. تعداد افرادي كه به مراكز مشاوره سراسر كشور مراجعه مي كنند بسيار فراوانند.روان شناسان معتقدند: اگر مجالس در حد امكانات و در حد عرف برگزار شود علاوه بر شادي بخشي به خانواده باعث نشاط بخشي در طول زندگي به زوجين نيز خواهد شد.
شنبه 12 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: قدس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 129]